Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lékařka o transplantaci ledvin. Česko na špici v dostupnosti orgánů. Kdo se může stát dárcem?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
15. listopadu 2023
15:29
Autor: hol, pah - 
15. listopadu 2023
14:36

V České republice žije 11200 lidí, kteří jsou v důsledku vážného onemocnění životně závislí na náhradě funkce ledvin. U 55 % z nich nahrazuje funkci tohoto párového orgánu hemodialýza – mimotělní přístrojové očišťování krve od zplodin metabolismu. U mnoha těchto osob je však lepším řešením transplantace ledviny. Proč? A jak je na tom vůbec Česká republika v rámci transplantačních programů? Proč je lepší ledvina od žijícího dárce? Nejen na to se v Epicentru ptala Bára Holá lékařky a vedoucí Nefrologické ambulance IKEM Silvie Rajnochové-Bloudíčkové.

Česká republika se v rámci dostupnosti transplantací trvale řadí mezi desítku nejúspěšnějších států na světě a v Evropě si drží v letošním a minulém roce druhou příčku. Česko má obrovskou dostupnost transplantací, což znamená, že pacienti čekají zhruba jeden rok na vhodného dárce. Vedoucí nefrologické ambulance IKEM vysvětlila: „V jiných zemích, například sousedním Německu, kdy lidé prakticky čekají až osm let, ve Spojených státech 10 let, tak ta doba čekání na dialýze často pacienta poškodí natolik, že už není schopen transplantace.“

Žijící dárce je podle lékařky mnohem vhodnější, a to zejména v tom, že genetická blízkost, například s rodičem nebo sourozencem, přináší výrazně lepší imunologickou shodu. „Pokud je ten dárce geneticky blízký, třeba rodič nebo sourozenec, tak se dá předpokládat a samozřejmě velmi dobrá ta imunologická shoda, o kterou nám jde, protože na základě té imunologické shody se dá předpovídat, že bude dlouhodobě uchována funkce té transplantované ledviny,“ popsala Silvie Rajnochová-Bloudíčková.

Dále vysvětlila, že na rozdíl od dárců zemřelých, kde dosažení podobné shody není zaručeno, žijící dárce nabízí výhodu v kvalitě orgánu. Imunologická shoda a mladší věková kategorie žijících dárců přispívají k mnohem delší životnosti transplantované ledviny. Tato kvalita orgánů od žijících dárců je výrazně odlišná od orgánů zemřelých dárců, kteří často pochází z vyšších věkových kategorií a mohou si s sebou nést různé komorbidity.

Žijícím dárcem orgánů se může stát prakticky kdokoliv, kdo splňuje medicínská kritéria a je ochoten darovat ledvinu. Lékařka poukázala na důležitost emocionální vazby mezi dárcem a příjemcem: „Nejčastějšími dárci jsou i proto rodiče, sourozenci, ale často také partneři a manželé.“

Jan Reichardt ( 18. listopadu 2023 14:57 )

Ta lékařka by měla spíš napsal, kdo nemůže dárcem být.

Wells ( 15. listopadu 2023 15:48 )

Čekal by 10 let a tak by se toho už ani nedočkal.

MAMKA2316 ( 15. listopadu 2023 15:25 )

Známý byl na operaci srdce odešli mu ledviny a nad sedmdesát nemá na novou od dárce údajně nárok vítejte v Česku ?,Jak by to asi dopadlo v Německu, Rakousku, Švýcarsku atd.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa