Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zakladatel babyboxů o návrhu zrušit schránky: Jde o právo na život! Úředníky z OSN bych poslal někam

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
6. listopadu 2023
15:34
Autor: B. Holá, pah - 
6. listopadu 2023
14:30

Výbor pro práva dětí při OSN doporučil České republice zrušit babyboxy a doporučuje utajené porody. Neboli schránek, do nichž mohou matky v tísni po porodu odložit beztrestně a anonymně dítě, jemuž je vzápětí poskytnuta veškerá zdravotní péče a sociální pomoc. Bude to konec babyboxů v Česku?  Jak je to u nás s utajenými porody? A co na doporučení OSN říká zakladatel a otec babyboxů v Česku Ludvík Hess? Nejen na to se v pondělním Epicentru ptala Bára Holá.

Podle Hesse se Výboru pro práva dětí při OSN zřejmě jedná o porušení článku 7, Úmluvy o právech dítěte. „Úmluva o právech dítěte říká, že každé dítě má mít právo znát své biologické rodiče. Ovšem pak je tam čárka a pokračuje to, pokud je to možné. Takže ani ta úmluva o právech dítěte nevylučuje, že někdy to možné není," vysvětlil Hess, že ani úmluva sama o sobě babyboxy nevylučuje a umožňuje flexibilitu v jejich používání.

Úředníkům OSN by Ludvík Hess vzkázal, aby si článek sedm přečetli a zdůrazňil, že právo na život je důležitější než právo dítěte znát své biologické rodiče a pro širší kontext uvedl, že tisíce dětí v České republice neznají své biologické rodiče a to zejména otce. 

„Já jsem nikdy neměl možnost s úředníky OSN mluvit. A kdybych tu možnost měl, tak je pošlu někam, protože samozřejmě rozvažovat, jestli právo znát své biologické rodiče, anebo právo na život je vyšší, tak to o tom nemůže být pochyb,“ kritizoval přístup OSN. ¨

(Ne)utajené porody

Hesse také komentoval dopis, který dostali ředitelé nemocnic od ministerstva zdravotnictví, ve kterém je žádají, aby vyjádřili svůj názor na babyboxy.

„Z toho dopisu vyplývá, že OSN je proti babyboxům a doporučují se utajené porody," uvedl. Zdůrazňil však, že utajené porody mají svá omezení a nejsou vhodné pro všechny matky. Poukázal také na problémy s tím, že utajený porod je dostupný pouze svobodným Češkám, což zanechává jiné matky mimo tento systém.: „Neumožňuje porod cizinkám a neumožňuje utajený porod vdaným ženám anebo těm, které jsou po rozvodu.“

Navíc varoval před tím, že utajené porody, kterých je v praxi minimální počet, vlastně utajené nejsou.

„Protože ta nešťastnice musí přijít do nemocnice, prokázat se tam občanským průkazem, kartičkou pojištěnce, aby měl ten porod kdo zaplatit svým, rodným listem a na místě se smolí žádost o utajený porod. To vše se strčí do obálky, a když si to opatrovnický soud vyžádá, a to si vyžádá ve všech případech doslova ve 100 procent případů. Tak se ta obálka otevře a dá se k dispozici opatrovnickému soudu,“ vysvětluje Hess s tím, že matka se tímto prohlášením, které učiní v nemocnici, nevzdává svých rodičovských práv.

„Těch se může vzdát teprve u soudu. Musí se zúčastnit všech jednání soudu, která jednají o tom děťátku a tam se samozřejmě sejde nejen se soudními úředníky, ale sejde se tam i s náhradními rodiči, které to děťátko chtějí převzít, sejde se tam i  s angažovanou veřejností, protože opatrovnické řízení je pro veřejnost volně přístupné,“ popsal problémy utajených porodů.

Video  Kolik dětí už zachránily babyboxy v Česku?  - Videohub
Video se připravuje ...

9876543 ( 6. listopadu 2023 21:39 )

Bože, Bože..jde o záchranu života, malého nevinného, bezbranného tvora.A stejně se najdou matky vražedkyně, i když je zde možnost vložit dítě do babyboxu. A jaké kšefty?Když se ujme rodina dítěte, tak stále je naděje pro něj na lepší život, než ve státem zřízeném zařízení. Rozhodně to stát stojí méně financí, než financovat různé dětské domovy..ty přijdou na jedno dítě, daleko dráž.
Nebýt babyboxů, tak je více mrtvolek.

9876543 ( 6. listopadu 2023 21:28 )

Co to je za nesmyslnou blbost...jaké utajené porody? vždyť matky vražedkyně, nikdy nerodí v žádném zdravotním zařízení a rodí v utajení.
Babyboxy jsou dobrá věc, pro nechtěné děti...Měly by je využívat všechny matky, co se chtějí svého narozence zbavit.
OSN plná šikmookých a opálených, možná má za to, že by ty boxy pro děti chtěla někde jinde kde se rodí jak na běžícím pásu, a děti umírají na nemoci a podvýživu, s tím že bude o ně postaráno..Budiž to ale těm nevinným dopřáno.

faaanda ( 6. listopadu 2023 18:18 )

Evidentně jde o to, že úředníci toho slavného Výboru OSN pro práva dítěte musí vykazovat nějakou- jakoukoli- činnost. Místo toho, aby dostali padáka pro nadbytečnost, budou rozmr...rozbíjet systém, který se osvědčil a který zachraňuje lidské životy.

verka1 ( 6. listopadu 2023 17:31 )

Už vidím jak svobodné ženy rodí v porodnici, nechají zde miminko. Drby v nemocnici se šíří rychle.
Vdané a rozvedené ženy budou rodit doma a dítě odloží...
Já jsem pro babyboxy, každý má právo na život 👍

verka1 ( 6. listopadu 2023 17:28 )

Karel zvrat, píšeš o pěstounské péči.
Dítě z babyboxu jde do adoptivní rodiny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa