Statisíce lidí ročně zemřou na rakovinu. Pozor na alkohol, varoval důrazně onkolog Hajdúch
600 000 lidí ročně zemře na rakovinu způsobenou konzumací alkoholu. V České republice na nádorová onemocnění zemře každých 20 minut jeden člověk a ročně se objeví až 80 tisíc nových případů. Naší zemi přitom náleží smutné prvenství v konzumaci alkoholu na obyvatele. O nebezpečí alkoholu v Epicentru hovořil molekulární onkolog a předseda správní rady Nadace pro výzkum rakoviny Marián Hajdúch. Vysvětlil také, jak rakovinu způsobují zpracované masové výrobky.
Alkohol je po kouření druhým nejsilnějším a téměř srovnatelně nebezpečným karcinogenem. „Alkohol vytváří během metabolismu toxické látky, jako je acetaldehyd, který může poškozovat proteiny a nukleovou kyselinu v těle, zvyšující tak riziko mutací, a tedy vznik rakoviny,“ popsal ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Marián Hajdúch.
Co se týče konkrétních typů nádorů, Marian Hajdúch podotýká, že vědecké studie ukazují na významné spojení mezi konzumací alkoholu a rakovinou prsu. „V letošním roce vyšla velká studie a v podstatě se ukázalo, že se nedá definovat bezpečná hladina alkoholu, která by při pravidelném popíjení nebyla riziková, specificky vysoce citlivé na alkohol jsou ženy, u kterých to velmi významně zvyšuje riziko nádoru prsu, asi 15 % nádorů prsu je způsobeno právě primárně alkoholem,“ uvedl Hajdúch a doplnil, že stejně tak jako neexistuje bezpečná hladina alkoholu, tak se také nedá říct, že by nějaká forma alkoholu byla bezpečná.
Doktor Hajdúch také naznačil, že výzkumy poukazují na souvislost mezi konzumací alkoholu a některými dalšími typy nádorů, včetně rakoviny jícnu a jater. „Pro ty, kteří mají rodinnou anamnézu nebo další rizikové faktory, je důležité být ostražití a omezit alkohol na minimální úroveň,“ dodává.
34 000 úmrtí a růžová šunka
Dalším rizikovým faktorem je rovněž nadměrné pojídání zpracovaného masa. Celosvětově lze stravě s vysokým obsahem zpracovaného masa přičíst 34 000 úmrtí na rakovinu. „My jsme jako člověk všežravci, je přirozené, že maso přijímáme, není to nic nepřirozeného,“ připomíná Hajdúch, že konzumace masa je pro nás přirozená součást stravy. Nicméně, zpracování a úprava masa, včetně procesů, jako je uzení a konzervace, mohou zavádět do naší stravy látky, které nejsou prospěšné našemu zdraví.
„Například taková hezká růžová šunka v masně je růžová proto, že obsahuje celou řadu látek, zejména dusičnanů a dusitanů, které způsobují ono zrůžovění a konzervaci toho masa současně, ale v žaludku se nám mění na reaktivní sloučeniny, které opět můžou poškozovat naši nukleovou kyselinu,“ vysvětluje Marián Hajdúch, proč patří procesované maso do skupiny karcinogenů první třídy. Podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny to je evidence toho, že způsobuje rakovinu, a to stejně jako u kouření.
„Proto je důležité, abychom byli obezřetní a preferovali konzumaci masa, které není podrobeno zpracování, a zároveň upřednostňovali bílé maso před červeným, abychom si chránili své zdraví,“ vyzývá molekulární onkolog.
Odstraněním zpracovaných masových výrobků ze stravy by se v České republice dalo podle Hajdúcha zabránit 810 případům rakoviny ročně. Za bezpečnou hranici konzumace nezpracovaného masa se považuje 70 g za den a každých 50 g procesovaných masových výrobků denně může zvýšit celoživotní riziko tlustého střeva a konečníku až o 18 %.
Kdo to má stále dokola číst, neznáte jiné téma