Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Finanční analytik Pokorný: Kapesné na kartu, nebo do prasátka? A kolik dětem vůbec dávat

Video se připravuje ...
Autor: Barbora Holá - 
4. října 2023
05:00

Téměř tři čtvrtiny rodičů dávají dětem nějakou formu kapesného, pravidelně dětem dává peníze většina z nich. Chceme, aby si děti uvědomovaly jejich hodnostu a učily se zacházet s omezeným rozpočtem, jaká forma  a výše kapesného je pak ideální a ví mládež jak s penězi vůbec zacházet? O tom v Epicentru Blesku mluvil analytik Marek Pokorný.

Podle analytika Marka Pokorného se finanční gramotnost u dětí  určitě zlepšuje. Čím dál více rodičů se je snaží zasvěcovat do finančního světa a mluví s nimi o penězích, což je podle něj určitě dobrá zpráva. Otázkou ale zůstává, kolik peněz dětem dávat?

„Určitě je to hodně individuální, jelikož každá rodina má jinou finanční situaci a určitě by se neměla rozhodovat podle okolí, že třeba vidí, že Pepík vedle ve třídě dostává větší kapesné než Ondra, uvedl v Epicentru Marek Pokorný. Kapesné by tak nemělo narušit významně rodinný rozpočet.

„Určitě bych řekl, že nějaké hranice nejsou. Myslím si, že když někdo dostává větší kapesné, že to není na škodu, protože dítě má větší zůstatek, s čím disponovat a třeba má určeno, co si za to musí koupit,“ podotkl.

Radši prasátko než kartu

Podpora finanční gramotnosti u dětí je dlouhodobý proces, který vyžaduje trpělivost. Dítě se podle odborníků lépe naučí ze začátku hospodařit, když má hotovost. Na vlastní platební kartu je dost času.

„Protože když má dítě hotovost může vidět, jak ty peníze ubývají, než když platí kartou. Platební kartu bych doporučoval rodičům, dítěti zavést mírně později,  klidně bych se nebál až od druhého stupně základní školy, kdy už vlastně třeba platí častěji nebo už má nějaké větší povědomí o penězích,“ upřesnil finanční analytik.

PIN je tajemství

Dnešní svět je plný nástrah. V takových případech je důležité vysvětlit rizika a nebezpečí spojená jak s platbami kartami nebo na internetu.

„Když se rodiče už rozhodnou, že dají dítěti nějakou finanční možnost jako třeba platby na internetu, určitě jim musí vysvětlit i rizika a klidně jim dát i konkrétní příklady, pokud se oni třeba stali součástí nějakého pokusu o podvod,“ upozornil na rizika Marek Pokorný a dodal, že čím dříve děti s takovými riziky seznámíme, tím lépe.

Finanční gramotnost je jednou z klíčových životních dovedností, kterou by měl ovládat každý, a to bez ohledu na věk. V případě dětí je to ještě důležitější, když získají základní znalosti v raném věku.

Podle průzkumu investiční platformy PORTU téměř polovina dotázaných dospělých podporuje u dětí spoření a dítě má vlastní pokladničku, kam si spoří. Čtyři z 10 rodičů vedou děti k tomu, aby si na nákladnější věc, po které touží, část peněz našetřily, zbytek jim rodiče doplatí. 38 % dotázaných potvrdilo, že jejich děti mají vlastní účet a platební kartu, se kterou hospodaří, častěji takto reagovali rodiče se středoškolským a vysokoškolským vzděláním a také ti, kteří mají děti alespoň na druhém stupni  základní školy a starší.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa