Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak nenaletět při výběru, placení nebo výměně peněz v zahraničí! Rady finančních expertů

/
  • Znáte největší finanční pasti dovolené v zahraničí?
    4. července 2023 ● 09:33

    Vyrážíte na dovolenou do zahraničí? Vezměte si s sebou platební kartu, trochu hotovosti a hlavně informace, jak nenaletět při výběru, placení nebo výměně peněz.

    „Je dobré držet se určitých zásad, které vám mohou ušetřit hodně peněz,“ říká Irena Jandíková z Max banky. Mezi ně mimo jiné patří odmítání dynamické měnové konverze. „Její nevýhodnost si mnoho lidí neuvědomuje,“ upozorňuje.

     

    Vyplatí se i zjistit, jak to v zemi, kam míříte, bude s hotovostí. „V některých státech jsou již bezhotovostní platby preferovaným způsobem placení, kdy se tak hradí i minimální útraty u obchodníků. S touto praxí se setkáte ve Velké Británií, Švédsku, Dánsku či Norsku,“ vysvětluje Tomáš Hládek z České bankovní asociace. Jinde se zase dá platit jen některými typy karet nebo dokonce placení kartami není vůbec běžné. Podle Hládka je tak nutné si před odjezdem zjistit aktuální informace o placení v cíli vaší dovolené.

  • 1.

    BANKOMATY 

    Ještě před cestou se zajímejte o to, jaké podmínky nabízí vaše banka pro výběr z bankomatu v cílové destinaci.

     

    Pokud to jde, vybírejte bezkontaktně. Zabráníte tím riziku zneužití, tzv. skimmingu (zkopírování karty v bankomatu), a nehrozí, že karta zůstane v bankomatu při chybně zadaném PIN.

     

    Před výběrem si zkontrolujte, zda provozovatel bankomatu neúčtuje navíc poplatek. „Pro výběr hotovost z bankomatů doporučujeme zvolit bankomaty, u kterých je zřejmé, že jsou provozovány bankami. Ostatní provozovatelé bankomatů si často za svoje služby účtují další poplatky, které mohou výběr hotovosti prodražit,“ potvrzuje Tomáš Hládek.

  • 2.

    PLATEBNÍ KARTY

    Včas zkontrolujte platnost karty, aby platila i během dovolené. Vystavení nové platební karty trvá zhruba 14 dní.

     

    Ověřte si limity, které máte na vaší kartě nastaveny, i to, jak fungují. V on-line bankovnictví zprovozněte notifikace realizovaných plateb.

     

    Zvažte pojištění proti ztrátě nebo krádeži platební karty.

     

    Uložte si telefonní číslo vaší banky pro případ blokace ztracené či odcizené karty. U zablokování karty totiž bývá rychlost rozhodující. Nejrychleji kartu zablokujete v mobilní aplikaci.

     

    Platební kartu nedávejte nikdy z ruky a každou transakci provádějte sami. Ke zneužití stačí si ji na chvilku vypůjčit a pomocí tzv. skimmovacího zařízení okopírovat.

     

    Pokud máte kreditku, přibalte si ji jako rezervu pro případ nouze. Navíc ji v zahraničí vyžaduje i řada autopůjčoven a některá ubytovací zařízení. Pokud ale něco kreditkou platíte, vraťte peníze v bezúročném období. A zapomeňte na výběry kreditkou z bankomatu. Bývají zpoplatněné.

  • 3.

    SMĚNÁRNY

    Při cestování je někdy nezbytná i hotovost. Odborníci doporučují směnu ještě v Česku. „Stejně jako banky a směnárny v ČR nenabízejí všechny zahraniční měny, nemusí ani zahraniční banky a směnárny přijímat české koruny. Pokud se chystáte do země, jejíž měnu směnárny v České republice nenabízejí, je vhodné si předem obstarat dolary nebo eura, které pak můžete na místě směnit za místní měnu,“ doplnil Tomáš Hládek. 

     

    Před směnou peněz v zahraničí je dobré znát alespoň přibližný kurz dané měny vůči koruně (aktuální devizové kurzy zveřejňuje Česká národní banka na svých webových stránkách). 

     

    Předem si zjistěte, jak bankovky a mince dané měny vypadají, aby vás směnárníci či obchodníci nemohli podvést.

     

    Nevěřte extrémně dobrým kurzům. Některé směnárny si totiž účtují skryté poplatky. Před směnou se tak ptejte, kolik přesně dostanete.

  • 4.

    MOBILY 

    Pokud máte chytrý telefon s aplikací mobilního bankovnictví a citlivými daty, důkladně ho zabezpečte.

     

    Nepřihlašujte se do mobilního nebo internetového bankovnictví pomocí veřejné wi-fi např. v kavárně nebo restauraci. Nikdy nevíte, jak moc je bezpečná, ani kam proudí vaše data.

     

    K internetu se připojujte jen s využitím svých mobilních dat nebo přes zabezpečenou wifi síť.

     

    Nechlubte se na sociálních sítích fotkami z dovolené. Jen tím »bytařům« a dalším zlodějů, sdělujete, že právě nejste doma.

  • 5.

    Výběr se může prodražit: Chyták jménem DCC

    Výběr z bankomatu se může prodražit nejen kvůli poplatkům. Při výběru peněz nebo placení u obchodníků je možné se setkat s možností směny pomocí tzv. dynamické měnová konverze (Dynamic Currency Conversion – DCC). Bankomat nebo platební terminál rozpozná, že platební karta byla vydána v jiné zemi, než ve které ji právě používáte, a nabídne možnost výběru nebo platby: s konverzí nebo bez konverze (with conversion/ without conversion). Jenže platba s konverzí je lákavá jen na první pohled.

     

    „Měnová konverze DCC mívá nevýhodný kurz a může stát i další poplatky u obchodníka. Nákup se tak může prodražit až o pětinu,“ popisuje Irena Jandíková. Pokud ale zvolíte variantu bez konverze, bude vždy použit aktuální kurz naší domácí banky. V rámci Evropské unie jsou provozovatelé bankomatů a platebních terminálů povinni informovat klienta před provedením platby o příslušném kurzu a poplatcích spojených s transakcí. Mimo EU ale tato pravidla neplatí.

    Jak vybírat z bankomatu

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Turecko versus Chorvatsko: Expert řekl, co vyjde levněji. Dovolenkový ráj Čechů zdražil Andrea Ulagová

    Fotogalerie
    3 fotografie

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy