Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Rusové naříkali v dlouhých kolonách: Přes Kerčský most vyrazili k moři na okupovaný Krym

Autor: ČTK - 
2. července 2023
15:14

U vjezdu na Kerčský most, který spojuje poloostrov Krym s Ruskem, se v sobotu z ruské strany tvořily několikakilometrové kolony. Večer řada aut dosahovala až sedmi kilometrů, uvedla agentura TASS. Rusko Krym v roce 2014 v rozporu s mezinárodním právem anektovalo a v roce 2015 zahájilo výstavbu mostu.

Loni na podzim most poškodil mohutný výbuch, který Rusko připsalo ukrajinským silám bránícím se ruské ozbrojené agresi.

Po tomto útoku ruská správa na mostě zavedla kontroly. Průjezd je povolen pouze autobusům a osobním automobilům. Na sociálních sítích se v sobotu šířila videa zobrazující osobní automobily v koloně a lidi v letním oblečení, jak postávají vedle aut. Krym je oblíbenou prázdninovou destinací mnoha obyvatel Ruska.

Jeden z telegramových kanálů citovaných portálem Meduza uvedl, že podle svědků z místa se na vjezd na most čekalo i pět hodin.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

„Stojíme tu prakticky bez vody, jídla, s dvěma malými dětmi. Sil ubývá. Systém kontrol je opravdu nedoladěný,“ postěžovala si jedna z žen, která uvázla v zácpě.

Video  Putinova chlouba v plamenech: Výbuch na Kerčském mostě  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa