Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nová velvyslankyně v Izraeli pro Blesk: O tragické smrti kolegyně i osudu milenky Stropnického

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
2. srpna 2023
05:00

Na ambasádu v Izraeli míří nová velvyslankyně Veronika Kuchyňová Šmigolová. V Epicentru Blesk Zpráv hovořila nejen o masivních protestech v Tel Avivu, bezpečnosti země, ale také o změnách na české ambasádě nebo o tom, kdo z vrcholných politiků ji v nejbližší době navštíví. Vzpomněla také na svou drahou kolegyni, která v březnu v Izraeli tragicky zemřela, a prozradila, jaký úděl čeká milenku jejího předchůdce Martina Stropnického (ANO).

Po odchodu Martina Stropnického řídí ambasádu v Tel Avivu aktuálně Pavel Bobek, který je zde nejvyšším diplomatem. Přestože ambasáda nedávno utrpěla ztrátu zástupkyně velvyslance Moniky Studené, Kuchyňová Šmigolová věří, že díky zkušeným diplomatům je ambasáda v dobrém stavu. „Přibližně před půl rokem zemřela tragicky kolegyně, která byla zástupkyní velvyslance, Monika Studená, kterou jsem měla moc ráda,“ svěřila velvyslankyně Kuchyňová Šmigolová. Zkušená diplomatka zemřela ve věku 50 let naprosto nečekaně a tragicky. „Na výletě po izraelské přírodě zkolabovala a přivolaná pohotovost už jí bohužel nedokázala pomoci,“ uvedl zdroj Blesku.

V minulosti byla pozornost kolem české ambasády v Izraeli zaměřena na mimomanželský poměr bývalého velvyslance Stropnického. Nová velvyslankyně však věří, že po odchodu Stropnického se pozornost, a to zejména česká, přesune jinam a ambasáda bude i nadále plnit svoji diplomatickou funkci. Stropnický již Tel Aviv opustil, jeho milenka Markéta Horňáková však na české ambasádě stále figuruje jako konzulární referentka. „Počítám s tím, že všichni pracovníci, kteří dobře vykonávají svoji práci, zůstanou na ambasádě celý standardní termín vyslání. Pokud jde o paní Horňákovou, tak se domnívám, že by měla na ambasádě působit ještě rok, a předpokládám, že tak působit bude,“ odpověděla velvyslankyně na dotaz o jejím budoucím působení na českém velvyslanectví.

Co se týče Zemanova vysněného přesunu ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma, vysvětlila, že přesun ambasády je výsostně politické rozhodnutí: „Já se domnívám, že ve střednědobém horizontu tato varianta určitě na stole je,“ potvrdila, že diskuse o přesunu není ještě zdaleka ukončena. Připomeňme, že v roce 2018 byl v Jeruzalémě otevřen Český dům, v roce 2021 zde pak byla zřízena úřadovna velvyslanectví a nachází se zde také honorární konzulát.

Petr Pavel v Izraeli

Kuchyňová Šmigolová také uvedla, že se očekává návštěva prezidenta Petra Pavla v Izraeli: „Termín ještě nebyl stanoven, pokud všechno dobře půjde, tak snad do konce roku.“ Dodala, že do Izraele plánují zavítat i další čeští politici, včetně ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) a premiéra Petra Fialy (ODS).

Ludmila Micikova ( 2. srpna 2023 08:27 )

Izrael je důležitý stát ve velmi napjaté oblasti Středního východu. ČR může získávat informace a při správné predikci odhadnout možný trend vývoje, nejen v této kritické oblasti. V Izraeli jsou kvalitní diplomaté což nebylo o našem pusobeni možné konstatovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa