Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Infektolog: Na přenos boreliózy stačí kratší doba, než jsme si mysleli. A proč ji můžeme chytit opětovně

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
20. června 2023
06:20

Aktivita klíšťat je v Česku na vrcholu a každé desáté klíště je infikováno nevyzpytatelnou Lymskou boreliózou. Během května vzrostl v Česku počet nakažených o 151 případů. Celkově se tak tento rok nakazilo 567 lidí, což je o čtvrtinu více než ve stejném období vloni. Přednosta Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny pražské Fakultní nemocnice Milan Trojánek přiznal v Epicentru Blesk Zpráv výzvy, kterým zejména při diagnostice boreliózy lékaři čelí. Vysvětlil, proč se boreliózou můžete nakazit několikrát za život a přidal i varování pro diváky a čtenáře.

Dříve se věřilo, že klíště musí být přisáto minimálně 24 hodin, aby se borelióza přenesla na člověka.  „Ukazuje se, že to není úplně pravda. Stačí i kratší doba sání, i když samozřejmě čím je delší, tím je riziko vyšší," vysvětluje Trojánek.

Nicméně samotné riziko nákazy je relativně nízké, a to jen v řádu jednotek procent. „Tady bych chtěl varovat, neposílejme klíšťata na drahá vyšetření. Výsledky nemají pro lékaře v současnosti přílišný význam. Ušetříme tak nemalou sumu peněz,“ vysvětlil přednosta Trojánek.

Diagnóza boreliózy představuje pro lékaře skutečnou výzvu. Protilátky, které se vyvíjejí v důsledku infekce, mohou zůstat v krvi pacienta po dlouhou dobu, což komplikuje jejich interpretaci. Přednosta Trojánek upozorňuje na obtíže, kterým lékaři často čelí při rozlišování mezi aktuální infekcí a historickou nákazou.

Protilátky mohou v té krvi přetrvávat dlouhodobě, je to někdy pro nás velmi obtížné odlišit, kdy třeba nějaké nespecifické obtíže toho pacienta souvisí opravdu s tou infekcí a s těmi protilátkami, které tam dokážeme zachytit, anebo kdy ty obtíže jsou úplně jinačí a ty protilátky jsou vlastně jenom takové ty historické po té prodělané infekci v minulosti,“ vysvětluje Trojánek. 

Borelióza několikrát za život

I když protilátky v těle zůstávají dlouho, tak to bohužel neznamená, že se nám nákaza tímto onemocněním příště vyhne. „Nejsme chráněni, bohužel. Bylo by to hezké, když si proděláme boreliózu a zaléčíme, tak že bychom jí už neonemocněli. Neplatí to, bohužel tam není dlouhodobá imunita a souvisí to právě s tím, že ta bakterie je hodně heterogenní, hodně pestrá,“ přiznává Trojánek.

Bohužel platí, že imunita vůči této nemoci není dlouhodobá, což souvisí s vysokou genetickou variabilitou bakterie. „Má různé antigenní struktury a ta ochrana prostě zajištěna není," vysvětlil infektolog s tím, že bakterie velmi rychle mutuje.

To znamená, že každý jedinec může být potenciálně ohrožen nákazou a musí se důsledně starat o prevenci a zejména co nejrychlejší léčbu při podezření na boreliózu. U té totiž platí, že čím dříve se začne s antibiotiky, tím lépe se tělo z tohoto onemocnění zotaví a to bez jakýchkoliv dlouhodobých dopadů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa