Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Infektolog Trojánek o zákeřné borelióze. Jak se chránit a jaké má následky?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
19. června 2023
15:29
Autor: Pavlína Horáková - 
19. června 2023
14:30

Každé čtvrté klíště u nás je infikované. Tento malý, ale nebezpečný parazit může na člověka přenést celou řadu nemocí. Nejčastěji se lékaři setkávají s lymskou boreliózou. Tou se do konce května v Česku nakazilo už 567 lidí, což je o čtvrtinu více než v minulém roce a odborníci varují, že případů bude přibývat. Co o této nevyzpytatelné bakteriální infekci víme? Na jaké orgány útočí, jaké má následky? A jak se chránit? Nejen to budou témata dnešního Epicentra s přednostou Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny pražské Fakultní nemocnice Motol infektologem Milanem Trojánkem. Dívejte se od 15:00.

Podle přednosty Trojánka pravděpodobnost rozvoje boreliózy po přisátí infikovaného klíštěte záleží na několika faktorech, včetně imunity jedince. Jedním ze zásadních je ale i délka přisátí klíštěte. Je proto důležité jednat rychle a odstranit klíště co nejdříve.

„Pokaždé, když se vrátíme z nějaké procházky v přírodě, v lese, tak se prostě prohlédnout, jestli po mně to klíště neleze, které ještě nemusí být ani přisáté, případně pokud už je přisáté, tak ho včas odstranit,“ zdůrazňuje Trojánek.

 

„To známe úplně všichni, že se má buďto vykroutit nebo utopit v nějaké mastnotě, tak to opravdu ne,“ varuje Trojánek před „babskými radami“. „To, co funguje, je to, když vezmeme pinzetu, která má úzký zobáček a klíště vytrhneme pod hlavičkou a poté místo vydezinfikujeme,“ popsal celosvětové doporučení. Borelióza má inkubační dobu, která může trvat několik týdnů až několik měsíců.

„Je důležité sledovat místo přisátí klíštěte a pozorovat, zda se objevuje zarudnutí nebo typický eritem,“ vysvětluje Trojánek. Zarudnutí kolem místa přisátí klíštěte je obvyklou reakcí na sliny klíštěte a není nutně známkou onemocnění. Avšak pokud zarudnutí přesahuje 5 cm, šíří se a nezpůsobuje žádné nepohodlí jako svědění nebo bolest, je důležité vyhledat lékaře, protože by se už mohlo jednat o první fázi lymské boreliózy.

Video  Jak správně vytáhnout klíště?  - Videohub
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 19. června 2023 21:11 )

souhlas, já taky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa