Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kuchař o speciálním korunovačním menu. Na čem si pochutná nový britský král?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
3. května 2023
15:12
Autor: Markéta Volfová, Pavlína Horáková - 
3. května 2023
14:30

Už za tři dny vypuknou v Británii oslavy korunovace krále Karla III. K oficiální ceremonii neodmyslitelně patří i jídlo. A tím, které se bude podávat napříč celou zemí letos, bude na přání královského páru quiche. Jak jde dohromady právě s britskou kuchyní? A z čeho se bude skládat celé královské menu? Nejen to byly otázky středečního Epicentra s šéfkuchařem britského velvyslance v České republice Michalem Černým.

„Co se týká korunovačního menu, myslím si, že do toho určitě mluvil šéfkuchař Buckinghamského paláce Mark Flanagan,“ míní Michal Černý. „Flanagan sestavil recept pro quiche, který se bude podávat na korunovaci. Součástí korunovačního menu, je i předkrm ze zapečeného lilku od Nadiyai Hussain, což je vítězka Great British Bake Off, podobného soutěžního pořadu jako u nás Peče celá země,“ popsal.  Zeleninový quiche se špenátem, fazolemi a estragonem kombinuje dvě královy oblíbené ingredience: vejce a sýr.

Na korunovační tabuli nebude chybět ani pokrm z dílny jednoho nejoblíbenějších britských šéfkuchařů Kena Toma. „To je velká celebrita v Británii, dokonce je to i čestný důstojník řádu britského impéria, ten naplánoval hlavní chod, jehněčí, protože je obecně známo, že král Karel má jehněčí rád. Bude to připravované na asijský způsob,“ popsal s tím, že král Karel III. si velmi potrpí na to, aby byly veškeré ingredience sezónní a organické.

„Dezert má na starosti Adam Handling, michelinský skotský kuchař, a ten bude připravovat jahodové želé se zázvorovým krémem a smetanou,“ popsal Michal Černý sladkou tečku za tímto historickým momentem. Podle zkušeného kuchaře vše zapadá to do toho, jak Karla III. a královskou rodinu známe. „Když vezmu korunovační quiche, to je vegetariánské jídlo,“ připomněl, že proslulý britský čedar má dokonce ochrannou známku a je mezinárodně velmi oblíben.

Video  Expert Forejt a scénář korunovace Karla III.: Co nesmí nikdo vidět? Kdo Camille zakázal korunu? A o trapasech!  - Petr Macek
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa