Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šéf lékárníků o chybějícím penicilinu: Špatně užívaná antibiotika mají vážné dopady

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
19. dubna 2023
15:42
Autor: pah - 
19. dubna 2023
14:22

Ještě měsíc bude s největší pravděpodobností podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka  v českých lékárnách chybět penicilin. V posledních týdnech se situace ještě zhoršila, a lékaři tak často musí předepisovat širokospektrální antibiotika. Jakých dalších léků je v lékárnách nedostatek? Co s tím? A proč v Česku ubývá lékáren? Na to odpovídal v Epicentru Blesku prezident České lékárnické komory Aleš Krebs.

„Stále chybí hlavně antibiontika. Někdy je výpadek v jiné skupině, ale třeba na dva týdny, a pak se ta dodávka opět obnoví. Situace s penicilinem je velmi složitá. Nejen u lékových forem pro dospělé, ale stále i u dětských sirupů - u těch je to o to vážnější, že v jejich případě neexistuje tak široké spektrum dostupných antibiotik,“ popisuje Krebs aktuální situaci v lékárnách. 

Jedním dechem ale uklidňuje, že pacienty je čím léčit: „Antibiotika k léčbě pacientů máme, jenom ne hned v té první volbě. V tomhle je to složitější.“

V případě volně dostupných léků, mezi které patří třeba právě dětský sirup proti kašli, situaci zhoršilo zbytečné skupování produktu: „To jak ta situace vygradovala spustilo paniku. Lidé ty sirupy nakupovali po pěti až deseti. Někdy jsme se setkávali s extrémními situacemi přeprodeje.“ 

 „Každý z nás je odpovědný za to, aby antibiotika používal správně,“ upozorňuje šéf lékárníků.  

„Pokud používáme širokospektrá antibiotika, kde to není nutné, může to mít neblahý vliv na rozvoj rezistencí, rezistentních kmenů. A tady je dobré si připomenout, že ty mikroorganismy si tu rezistenci dokáží přenést mezi sebou a my si ty organismy taky předáváme mezi sebou kontaktem,“ vysvětluje riziko nesprávného nahrazování antibiotik a přidává, ať se lidé vyhnou experimentování. „Lékárníci jsou v kontaktu se spádovými lékaři a snaží se léčit opravdu každého,“ dodává Krebs.

AHel ( 19. dubna 2023 17:54 )

Debil mluví o přemíře užívání antibiotik!!! A to si je snad pacient předepisuje sám, nebo co, co to žvaní za nesmyly. Antibiotika předepisuje lékař, tak ať zkrotí lékaře!!! Já snad už ničemu nerozumím. To je tupec!!!!

Citronel ( 19. dubna 2023 16:26 )

I v lécích jsme závislí na Číně, když my jako velkozem ČR děláme vše pro to, aby se na nás Čína úplně vy......

verka1 ( 19. dubna 2023 15:59 )

Dovážet léky budou z Korea 👍
Všude bude více rakoviny 👎 léky se mají vyrábět a suroviny v ČR.

UFO1 ( 19. dubna 2023 15:51 )

Stát zkrachoval

bobbo ( 19. dubna 2023 15:23 )

Potrvá tak dlouho, dokud nepadne tato zas.aná vláda a budou na první řadě naši lidé a ne cizinci!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa