Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Expert o boji proti závislostem: Prohibice není řešení, je to krutý sociální experiment

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
11. dubna 2023
15:31
Autor: Markéta Volfová - 
11. dubna 2023
14:15

Vláda minulý týden schválila plán boje proti závislostem s opatřeními do konce roku 2025. Prioritami jsou uvolnění a regulace prodeje konopí, úpravy zdanění, nebo větší podpora prevence a léčby. Přinese s sebou zvýšený příjem peněz ve státním rozpočtu také nárůst rizikového chování? A jak přesně se bude měnit DPH u cigaret a alkoholu? Nejen o tom v úterním Epicentru hovořil národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Jindřich Vobořil vládou schválený plán boje proti závislostem nazval ambiciózním a průlomovým a to i proto, že jsou v něm poprvé zmíněny daně. „Chceme mluvit do toho, jakým způsobem vlastně regulovat ten trh s návykovými látkami i daňově. Nejen tím, že se dělají nějaká měkká opatření, samozřejmě hodně průlomová. Je to tím, že tvrdíme, že je potřeba trh s návykovými látkami regulovat trhem a ne jen prohibicí nebo spíše odklonem od prohibice k regulaci,“ vysvětlil odborník v protidrogovém boji.

Plán také počítá oproti těm minulým s trojnásobnými prostředky. „Každý rok by měla dlouhodobě jet nějaká kampaň, která by běžela například přes praktické lékaře, dětské lékaře, ale také třeba přes veřejná média, směrem k rodičům dospívajících,“ popsal jeden z dílčích plánů s tím, že se počítá s náklady kolem 30 milionů korun ročně. Vzniknout by měl i nový adiktologický zákon, který by se věnoval právě jiné formě financování a odklonu od dotací. Jedním z nejvášnivěji probíraných témat ve veřejném prostoru je regulovaný trh s konopím. Podle Vobořila by export konopí mohl pro Česko přinést do rozpočtu až čtyři miliardy.

Vyšší tresty za drogy než za znásilnění?

„Prohibice se zatím za celá ta desetiletí ukázala jako zásadní problém, až jako krutý sociální experiment, kdy my ty lidi trestáme zásadně vyššími tresty než lidi, kteří zneužijí děti nebo znásilní někoho, a ten nárůst užívání přitom nezastavila,“ upozornil na to, že z jeho pohledu zákaz není řešení. „To známe z oblasti těch legálních drog, kde ty i u těch legálních drog, jako je tabák, ale hlavně alkohol, se prohibice nikdy neosvědčily,“ doplnil. Podle Vobořila je přísně regulovaný trh mnohem bezpečnější cestou.

viho ( 11. dubna 2023 18:33 )

Tak to je asi další z daňových balíčků této vlády. Chce udělat z občanů ČR závisláky na tvrdších drogách a stát jim je bude dealovat. Cigarety a chlast už asi tolik nevynáší, protože si je lidé nakupují v Polsku...

Uživatel_5634767 ( 11. dubna 2023 16:25 )

Chlast,drogy přeci do života nemají co patřit!!! Z chlastu se znásilňuje, krade, páchne a dělají věci kterých by bez chlastu by se rozhodně dělalo mnohem méně!!! Jíst se musí, bez jídla lidstvo vymře ale bez chlastu a drog né!!!Kdo chlastá a hulí ať si vše u Dr. také platí, jelikož obojí ničí zdraví a dělá si to dotyčný dobrovolně.Normální je nedrogovat, nehulit a neožírat se, nenormální je, toto dělat!

krapotkin ( 11. dubna 2023 15:20 )

Seberou lidem poslední chvilky stavu blaženosti, které otrokům aspoň trochu pom
áhají zbavit se starostí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa