Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Expert radí, jak bezpečně používat TikTok, a varuje: Cokoliv publikujete, může utéct k někomu jinému!

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
31. března 2023
05:00

Varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost před využíváním čínské aplikace TikTok směřuje především k systémům spadajícím do kritické informační infrastruktury. Proč by si na něj ale měla dávat pozor i široká veřejnost a jak co nejvíce eliminovat jakékoli bezpečnostní riziko spojené s vyžíváním TikToku, ale i dalších aplikací? Na to odpovídal v Epicentru Blesku šéfredaktor technologického webu Lupa.cz David Slížek.

„Cokoliv dáte na internet, jakoukoliv fotku, cokoliv tam napíšete, přestáváte nad tím mít kontrolu. I když vám třeba ta aplikace bude říkat ne, já to mažu nebo nikomu to nedám a podobně, tak to nemusí být pravda,“ varuje Slížek s tím, že případů z minulosti, které to dokládají, je velké množství.

„Například Facebook měl těchto afér poměrně hodně, kdy tvrdil, že smazal nějaký obsah uživatelů, a ukázalo se, že to nebyla pravda. Další věc je, že samozřejmě jakmile se někomu zobrazí někde na mobilu zpráva, může si ji třeba vyfotit. Nemusí to ani jít přes nějakou ze sociálních sítí. Cokoliv někam publikujete na internet, fotky, videa, texty, všechno potenciálně může utéct k někomu jinému,“ přidává.

Slížek proto radí všeobecnou obezřetnost před tím, co se kde rozhodnete publikovat, a to ne pouze na TikToku: „Opravdu nevíte, kdy se informace, která vám dneska přijde naprosto nevinná, obrátí nějakým způsobem proti vám. Bohužel v kybersvětě někteří lidé nemají úplně nastavené hranice.“

Důležité je i to, co uživatel dané aplikaci ve svém zařízení povolí: „Nejenom TikTok, ale i všechny další aplikace sociálních sítí o nás opravdu sbírají celou řadu údajů. Takže je dobré nepovolovat jim sběr úplně všeho, o co si řeknou, třeba kontaktů nebo údajů o naší poloze,“ radí Slížek.

„Druhá věc je, že TikTok nesbírá data jenom z té aplikace a z toho, co mu člověk povolí, ale sbírá data i různě z jiných aplikací a webů, se kterými je určitým způsobem technicky propojen. Je to ale princip, který známe i z Facebooku, který to dělá podobně,“ dodává.

 

Manowar ( 31. března 2023 07:52 )

Hlavně,že je vyhledávač Google bezpečný.

bullshit ( 31. března 2023 07:45 )

Expert radí, jak bezpečně používat TikTok, laik radí nepoužívat vůbec

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa