Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mluvčí Phoenixu pro Blesk: Dvě hodiny si mysleli, že ležím v masovém hrobě v Buči

Video se připravuje ...
28. března 2023
05:00

Už přes rok na Ukrajině riskují své vlastní životy. Projekt Phoenix zajišťuje nejen humanitární pomoc, cvičí ukrajinské obránce v základech vojenské medicíny, ale také sami jako medici poskytují pomoc v prvních bojových liniích. O dvacet sekund dříve aplikovaný turniket neboli zaškrcovalo může být tím rozhodujícím faktorem mezi životem a smrtí zraněného. Mluvčí Phoenixu Ondřej o tom hovořil v Epicentru Blesk Zpráv. Popsal také, jak jejich náročnou práci zvládají jejich nejbližší, i proč si jeho partnerka několik hodin myslela, že je mrtvý.

„Samozřejmě pro naše rodiny. Je to maximálně komplikované,“ přiznal otevřeně Ondřej, který s projektem spolupracuje od samotného začátku. „Můžeme si nakrásno říkat, že to pro ně není problém, ale samozřejmě asi každý rodič si dokáže představit, že to není úplně příjemné, mít svého potomka v takovéto situaci. Musím říct, že máme obrovskou podporu,“ popsal Ondřej a uvedl i příklad, kdy 24. prosince odjel pomáhat rovnou od štědrovečerního stolu a nikdo z jeho blízkých si nestěžoval ani půl slovem, naopak řekli, ať jede a ještě mu za to děkovali.

„Nicméně pak se tam stávají takové věci, že třeba moje partnerka, když jsem byl na jednom výjezdě, zrovna jsme dokumentovali pozůstatky hromadných hrobů v Buči a když nejsem na frontových liniích, tak mám zapnutou lokaci, aby věděla, kde jsem, tak se jednoho dne ráno vzbudí, podívá se na mapu, kde jsem, a objeví, že jsem na místě hromadných hrobů v Buči a že se nehýbu a nehýbal jsem se další hodinu,“ vzpomínal na náročné chvíle své ženy. „Já už jsem byl dávno někde jinde, ale ona byla přesvědčená o tom, že prostě ležím v hromadném hrobě v Buči, že se tam prostě něco stalo,“ podělil se ve studiu o to, co způsobil špatný signál jeho telefonu.

Na Ukrajině pomáhají i české ženy

Při vojenských výcvicích se na Ukrajině setkávají nejen s muži, ale i s ženami. „Ukrajinskou armádu tvoří ze 20 % ženy, myslím si, že je to něco kolem 60 000 v rámci pravidelné armády, přičemž konkrétně třeba na té východní frontě, je jich přímo v okopech 5000,“ vysvětlil Ondřej s tím, že se tedy nejedná jen o ženy na zdravotních pozicích, ale  také o řadové vojačky  či operátorky dronů a podobně.

„I v našem týmu jsou ženy, my jsme na to náležitě pyšní, občas nám někdo napíše: Kluci, díky za vás atd.,  tak my s hrdostí říkáme, my nejsme chlapecký klub a musím říct, že mnohdy mají naše ženy, anebo ty ženy ukrajinské mnohem větší odvahu, anebo v některých situacích chladnější hlavu, takže konkrétně několik z našich žen, troufám si říct, že má daleko větší koule než kdejaký chlap,“ přiznal s úsměvem Ondřej.

Uživatel_5606215 ( 28. března 2023 08:21 )

Takyto ludia ma vobec nezaujimaju takyto tam idu aby niekoho zabili beztrestne su zo nemocny ludia sadisti keby tam zahucal tak dobre mu tak

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa