Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Exministr Svoboda o americké návštěvě Zelenského. Jak ovlivní válku na Ukrajině i Putina?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
22. prosince 2022
14:05
Autor: Jaroslav Šimáček, pah - 
22. prosince 2022
13:00

Za divadelní a televizní diplomacii označil bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda cestu ukrajinského prezidenta Volodomyra Zelenského do USA v pořadu Blesku Epicentrum. Prezident válkou zmítané země se sešel s americkou hlavou státu Joem Bidenem a následně vystoupil v Kongresu. Podle Svobody mají oba státy jasné partnerství a nedivil se ani tomu, že Zelenský dorazil ve svetru a bez své manželky Oleny. Udivily jej ale jiné věci.

„Je to tzv. televizní diplomacie. To je návštěva, aby byla vidět, protože obsahově to, co o čem se jednalo, to se dalo dohodnout kdekoliv jinde. To, že prezident Zelenský poprvé od vypuknutí války jde do zahraničí a jede do Washingtonu, to je divadelní diplomacie,“ uvedl Svoboda na úvod pořadu. Nemyslí si ani, že by se jednalo o významný symbolický moment, protože Spojené státy podporují Ukrajinu od počátku a toto je další viditelné gesto.

Později v pořadu hovořil i o tom, že cesta nebyla tak velkým bezpečnostním rizikem. Nejrizikovější je podle něj to, aby se člověk dostal do letadla, a jelikož Zelenský dorazil americkým letadlem, musel jet nejdříve vlakem do Polska. Od vzlétnutí do vzduchu už je pak podle experta riziko malé.

Exministr se pozastavil i nad tím, kolik USA Ukrajině přispívá, tedy 18 miliard dolarů ročně. „Česká republika je sedmý největší přispěvatel a mě překvapilo, že jsme na tom stejně jako Francie, která má 66 milionů obyvatel. Některé evropské země by se nad sebou měly zamyslet,“ podotkl v pořadu Epicentrum.

Nešlo o společenskou záležitost, první dáma i smoking mohl chybět

Moderátor se zajímal i o to, jak bývalý šéf diplomacie hodnotí róbu, kterou s sebou Zelenský na setkání vytáhl – a tedy zelený vojenský svetr. To Svobodu nijak zvlášť nepřekvapilo. „Je ve válce a v té se nechodí v obleku a ve smokingu. V takovémto oblečení přichází jako frontový člověk. Je to gesto,“ konstatoval s tím, že jej více překvapilo to, že v Kongresu mluvil anglicky, ačkoliv doposud hovořil k národům ukrajinsky.

Svobodu nepřekvapila ani nepřítomnost první dámy Oleny Zelenské, která byla doposud tou osobou, která v zahraničí manžela a svůj stát zastupovala. Podle exministra se prostě počítalo s tím, že to nebude společenská událost a nenaplánovaly se žádné večírky a ani bankety.

Exministr soudí, že je nyní extrémně důležité, aby se posunula fronta – a jakým směrem se posune. Souhlasí pak s vyjádřením Bidena, který míní, že se snaží Rusko využít zimu jako zbraň. „Putin neútočí na zdroje energie, ale na rozvodné sítě. Říká tak Ukrajincům, že se chystá zima ve strašlivých podmínkách, ale zároveň to, že kdyby válka skončila, tak je proud hned druhý den,“ uvedl pro Blesk.

V další části pořadu se Svoboda pozastavil nad tím, jak Zelenský působí navenek a jaký dojem za sebou zanechal v Kongresu. Dotkl se i toho, jak je na tom nyní ruský prezident Vladimír Putin a zdali je opravdu odříznutý od zbylého světa.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ANOrozkradanidotaci ( 23. prosince 2022 19:09 )

My víme, že přepadení Ukrajiny nařídilo Putinovi USA.

JaNat ( 23. prosince 2022 18:12 )

Všem přeji pohodové Vánoce. 🌲☃️

JaNat ( 23. prosince 2022 17:02 )

Dělá to co si USA přejí. Zelenskému je nějaká Ukrajina volná, po válce se stáhne do USA kde má obrovské sídlo.

xiioma ( 23. prosince 2022 13:18 )

Z návštěvy Zelenského v USA podle Kremlu „nevzejde nic dobrého. Uvedl Peskov.

No, pro ruské vrahy určitě ne a to je dobře.

JaNat ( 23. prosince 2022 11:21 )

To tak bývá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa