Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Biden přislíbil Zelenskému pomoc v podobě systému Patriot. Americký dárek pro Ukrajinu za miliardy

  • Autor: vja,ČTK,swp - 
    22. 12. 2022
    05:00

    Při příležitosti návštěvy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ve Washingtonu oznámil jeho americký protějšek Joe Biden další balíček vojenské podpory pro zemi, která se již skoro 10 měsíců urputně brání agresi ze strany Ruska. Ve zmíněné dodávce má být zahrnut i raketový systém Patriot, o jehož poskytnutí v nedávné době Ukrajina opakovaně usilovala. Jedná se o pokročilý systém protivzdušné obrany, s jehož pomocí se bude moci ukrajinská armáda efektivněji bránit hrozbám typu raketových útoků, dronů či leteckého bombardování. Na kolik jedna taková baterie vyjde? A má potenciál výrazně změnit průběh bojů na Ukrajině?

    Spojené státy mají Ukrajině kromě systému samotného poskytnout i výcvik jeho operátorů na území třetí země. „Za normálních okolností je ten výcvik poměrně dost náročný, typicky trvá asi šest měsíců. Je ale možné, že to Ukrajinci zvládnou rychleji,“ uvedl pro Českou televizi expert Jakub Drmola z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

    Podle Drmoly existuje i možnost, že Ukrajincům by mohli ve výcviku přímo na území Ukrajiny asistovat i soukromí kontaktoři například z řad bývalých vojáků.

  • 1.Ve výzbroji už od 80. let

    Systém Patriot začala vyvíjet americká společnost Raytheon počátkem 60. let a v roce 1984 byl zařazen do výzbroje armády Spojených států. Poté byl několikrát modernizován.

    Oficiální název systému je Raytheon MIM 104 Patriot. Jedná se o taktický obranný raketový systém se střelami dalekého doletu, jenž umožňuje likvidovat nepřátelské taktické balistické rakety, střely s plochou dráhou letu i letadla.

    Dosah radaru Patriotu je podle údajů NATO kolem 150 kilometrů. Rychlost střely posledních modelů je 5000 kilometrů v hodině. Starší verze PAC-2 mají účinný dosah 20 kilometrů proti balistickým střelám, v případě novější verze PAC-3 to je 40 kilometrů. K obsluze je třeba až 90 vojáků.

    „Pokud by byl systém umístěn na hranice, dokázal by zasáhnout i vzdušný prostor nad ruským územím, nicméně se domnívám, že to není účelem ani záměrem,“ sdělil pro ČT expert Drmola. Patrioty podle něj budou nejspíše rozmístěny u důležitých strategických cílů hluboko ve vnitrozemí. „Jejich výhoda je v tom, že dokážou sestřelovat i balistické rakety,“ dodal.

  • 2.Bojové úspěchy a uživatelé

    Systém se vyznamenal již během války v Perském zálivu na počátku 90. let, kdy likvidoval irácké střely Scud: se 70procentním úspěchem v Saúdské Arábii a 40procentním v Izraeli. Nadále představuje hlavní prostředek americké taktické obrany proti ohrožení ze vzduchu.

    Modernizovaná verze se osvědčila i ve druhé válce s Irákem v roce 2003, Patrioty byly rozmístěny v Turecku kvůli válce v Sýrii nebo je využívá Rijád během konfliktu v Jemenu. Systém má nasazený také Izrael především v oblasti Golanských výšin. Kromě USA a Izraele mají Patrioty ve výzbroji Nizozemsko, Německo, Řecko, Rumunsko, Japonsko, Tchaj-wan, Saúdská Arábie nebo Kuvajt.

    Systém byl také v souvislosti s ruskou agresí instalován na letecké základně Sliač na středním Slovensku. Vyslaly ho Nizozemsko, Německo a USA. Minulý měsíc ale Nizozemsko oznámilo, že systém ze Slovenska stáhne. Po útoku Ruska na Ukrajinu darovalo Slovensko napadenému sousedovi svůj protiraketový systém protivzdušné obrany S-300. Náhradou za to byla právě americká baterie Patriot.

  • 3.Funkce a obsluha

    Systém Patriot je modulární a vysoce mobilní. Celou baterii lze zkompletovat dokonce za méně než hodinu. Všechny součásti Patriotu jsou namontovány na nákladní automobil nebo přívěs, zpravidla se jedná o návěsy M860, které jsou taženy vozidly Oshkosh M983 HEMTT.

    K nabíjení raket se používá nákladní automobil M985 HEMTT s jeřábem Hiab na korbě. Nákladní automobil/jeřáb, nazývaný Guided Missile Transporter (GMT), odstraňuje z odpalovacího zařízení kanystry s vyhořelými raketami a nahrazuje je novými raketami.

    Srdcem baterie Patriot je sekce řízení palby, která se skládá z radarové soupravy AN/MPQ-53 nebo -65/65A (RS), řídicí stanice AN/MSQ-104 (ECS), skupiny anténních stožárů OE-349 (AMG) a elektrického generátoru EPP-III (EPP).

    Střely systému jsou transportovány a odpalovány ze stanic M901 (LS), která může nést až čtyři střely PAC-2, M902 LS se šestnácti střelami PAC-3 nebo M903 LS, která může být nakonfigurována tak, aby nesla střely PAC-2, PAC-3 a MSE/SkyCeptor v různých kombinacích. Prapor, v jehož výzbroji jsou Patrioty, rovněž bývá vybaven centrálou velitelskou stanicí určenou ke koordinaci odpalů (ICC).

    Video  Boje v Bachmutu (video)  - Twitter
    Video se připravuje ...

  • 4.Rakety v hodnotě milionů dolarů

    Během let byla cena systému poměrně proměnlivá, jelikož docházelo k jeho různým modifikacím a celkové modernizaci. V současné podobě podle Centra strategických a mezinárodních studií (CSIS) raketomet jako takový vychází přibližně na 10 milionů dolarů, tedy asi 227 milionů korun, přičemž cena jedné rakety by se měla pohybovat okolo 1–4 milionů dolarů, tj. asi 22 až 91 milionů korun.

    I kvůli vysoké ceně jednotlivých raket se systém příliš nevyplatí využívat proti dronovým útokům, jimž byla v poslední době Ukrajina často vystavena. Rusové k nim používají sebevražedné drony íránské výroby Šahíd-136. „Použití rakety v hodnotě milionů dolarů na dron za 50 000 dolarů (asi 1,1 milionu korun) je vyloženě ztrátové,“ uvedl pro web periodika Time Mark Cancian, plukovník námořní pěchoty ve výslužbě a hlavní poradce CSIS.

    Video  Humanitární katastrofa na Ukrajině je na spadnutí, říká expert. A jak situací zamíchá „generál bláto“?  - Pavlína Horáková
    Video se připravuje ...

  • 5.Kyjev nepokryje, sporná je i úspěšnost v minulosti

    Ukrajina čelí široké škále ruských hrozeb, proti nimž se Patriot ukazuje jako dobré řešení. V řadě případů však jeho užití bude přinejmenším sporné.

    Jeden z bývalých vysokých vojenských představitelů obeznámených se systémem Patriot pro Time uvedl, že bude účinný proti balistickým raketám krátkého doletu. Představuje rovněž silný signál podpory USA, jedna baterie však průběh války nemá šanci změnit.

    Úředník, který hovořil pod podmínkou anonymity, poznamenal, že jedna baterie systému Patriot má vcelku velký dosah, ale může pokrýt jen omezeně širokou oblast. Patrioty mohou účinně chránit malou vojenskou základnu, ale jen stěží ochrání natolik velké město, jakým je Kyjev. Pokrýt mají šanci pouze jeho vybrané části.

    Společnost Raytheon, která Patriot vyrábí, uvádí, že se od roku 2015 podílel na sestřelení 150 balistických raket. Úspěšnost systému Patriot však byla opakovaně zpochybňována. Ve zprávě Vládního kontrolního úřadu z roku 1992 se uvádí, že se nepodařilo najít důkazy, které by potvrzovaly zprávy o tom, že systém dosáhl ve válce v Perském zálivu 70% úspěšnosti proti raketám Scud.

    V roce 2018 byla zpochybněna úspěšnost Saúdské Arábie při použití systému Patriot proti raketám vypáleným húthijskými povstalci v Jemenu, když se objevila videa, na nichž systémy evidentně selhávají.

    20:08
    Dnes

    Britské úřady vznesly obvinění proti dvěma mužům z centrální Anglie podezřelých z vazeb na ruské rozvědky, policie je spolu se třemi dalšími podezřelými zadržela v souvislosti s březnovým požárem skladu na východě Londýna. Dvacetiletý Dylan Earl čelí obvinění z „napomáhání zahraniční zpravodajské službě“ a dvaadvacetiletý Jake Reeves z „přijímání hmotného daru od zahraniční zpravodajské služby“, muži podle obžaloby plánovali útoky na podniky napojené na Ukrajinu, píší britská média. 

    Podezřelý Earl stanul před soudem už před několika dny, prokurátoři však o případu informovali až dnes. Soud jej poslal do vyšetřovací vazby společně s dalšími čtyřmi podezřelými, kteří podle agentury AFP čelí méně závažným obviněním. Všichni kromě jednoho podle stanice BBC čelí obvinění ze žhářství.

    Britská diplomacie si podle agentury Reuters dnes kvůli případu předvolala ruského velvyslance Andreje Kelina.

    19:17
    Dnes

    Belgie se bude snažit dodat stíhačky F-16 na Ukrajinu už letos, řekla podle VRT belgická ministryně obrany. Původně to Brusel plánoval až příští rok.

    19:14
    Dnes

    Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií a další vojenské vybavení v hodnotě šesti miliard dolarů (přes 140 miliard Kč), oznámil dnes americký ministr obrany Lloyd Austin. Některá americká média mluví o dosud největším balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu, která se už přes dva roky brání ruské ozbrojené agresi. Na dodání materiálu si ale budou muset Ukrajinci počkat, neboť proces jeho pořizování je teprve na počátku.

    Ohlášená investice se týká raket do systémů protivzdušné obrany Patriot a NASAMS, dalších druhů munice, dronů i systémů na jejich zneškodňování. Austin plán potvrdil po virtuálním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu, která sdružuje země dodávající Kyjevu vojenskou podporu.

    Pentagon v tiskové zprávě dodává, že vláda nakoupí také vybavení pro integraci západních systémů protivzdušné obrany do ukrajinské výbavy. Jako další položky „historického balíku“ jmenuje dělostřeleckou munici, „taktická vozidla“, lehké zbraně i součástky pro výrobu dronů na Ukrajině.

    Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa