Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rozpočet se schodkem 295 miliard? Víc už se udělat nedalo, říká ekonom

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
6. prosince 2022
15:25
Autor: Markéta Volfová, Mii, lig - 
6. prosince 2022
14:00

Schválený státní rozpočet se schodkem bezmála 300 miliard korun by mohl být lepší, ale víc už se v současnosti udělat nemohlo. V pořadu Epicentrum na Blesk.cz to řekl akademický ekonom a poradce vlády Petra Fialy (ODS) Daniel Münich. Podle něj obecně schvalování ekonomických doporučení ze strany politiků probíhá pomalu, ale chápe, že země se nachází v komplikované situaci. Česko zasáhlo několik krizí a před volbami politici jednoduše o nepříjemných věcech hovořit nebudou.

„Pokud si to vezmeme z pohledu, co se dalo dělat za posledních několik měsíců, tak se zřejmě už víc udělat nedalo,“ hodnotí schválený rozpočet Münich. Za poradce ale říká, že jednu mezeru, která Česko může dohnat, vidí. „My bychom bývali očekávali a radili jsme, aby ta opatření, která je potřeba udělat ke konsolidaci veřejných rozpočtů, byla promyšlená navržena už během roku,“ uvedl ekonom. „Problém je, že se to vlastně všechno posouvá o další rok kupředu a je velká otázka, co se během toho půl roku stihne připravit, protože ty věci pak musí ještě schvalovat,“ dodává.

""

Ve výsledku ale necítí, že by vláda doporučení ekonomů nenásledovala. „Jestliže jsme někdy koncem srpna navrhli asi 7 opatření na zmírnění dopadů energetické chudoby, tak mám pocit, že 3-4 opatření už jsou přijatá nebo vláda už vydala takové prohlášení, že v podstatě nezbývá nic jiného, než je přijmout od 1. ledna. Na těch dalších se na většině z nich pracuje, takže to je vlastně docela dobrá zpráva,“ říká Münich.

A že ne všechno bylo protlačeno? „Prostě před volbami není dobré o některých nepříjemných věcech hovořit,“ popisuje politickou realitu ekonom. Navíc upozorňuje, že Česko se v poslední době potýkalo s neustálými nenadálými situacemi. „Přišlo několik krizí za sebou a vláda řešila tisíce jiných věcí,“ konstatuje Münich.

krapotkin ( 7. prosince 2022 15:31 )

Proto se tomu baráku říká Strakova akademie - ne podle nějakáho Straky, ale podle straky - ptáka zloděje.

jajas ( 7. prosince 2022 09:03 )

Kdyby....je jasné, že pokud nehrozí válka, mělo by jít všechno normálně, ale kvalita vlády se pozná, jak zareagují, když jim do jejich "plánů" někdo hodí vidle....tato vláda je z toho ještě po roce mimo....

jajas ( 7. prosince 2022 09:01 )

"Pokud si to vezmeme z pohledu, co se dalo dělat za posledních několik měsíců, tak se zřejmě už víc udělat nedalo,“ hodnotí schválený rozpočet Münich, poradce vlády Petra Fialy." Ale určitě se dalo "něco dělat"...Ministr financí je lepmpl bez zkušeností a ještě si najme tzv.poradce, který, aby se zavděčil, tak Stanjurovi radí také blbě, ale aspoň za velký prachy. Ať nekecají, že to nemohlo být lepší, ale pokud to fakt řešili, jak píšou, poslední měsíce, pak lepší pomoc pro stát a občany prostě zameš­kali­...ne­děla­li nic...protože se v tom plácali...protože netušili, která bije... Teď jsou na to ještě pyšní!?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa