Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pohřeb čínského exprezidenta (†96): S poctami a před zástupem komunistických papalášů v Pekingu

Aktualizováno -
6. prosince 2022
11:29
Autor: ČTK - 
6. prosince 2022
06:55

Čína se dnes smutečním obřadem rozloučila s bývalým prezidentem a generálním tajemníkem komunistické strany Ťiang Ce-minem. V projevu ve Velkém sále lidu v Pekingu nynější čínský vůdce Si Ťin-pching zesnulého exprezidenta ocenil za to, že dokázal prosazovat odvážné ekonomické reformy a zároveň v zemi zachovat politickou stabilitu.

Ťiang Ce-min se vedení komunistické strany ujal v roce 1989 po krvavém potlačení prodemokratických demonstrací na pekingském náměstí Tchien-an-men a v čele komunistické strany zůstal do roku 2002.

Prezidentem byl v letech 1993 až 2003. Do čínských dějin se zapsal především díky ekonomickým reformám; přivedl Čínu do Světové obchodní organizace (WTO) a umožnil soukromé podnikání. Za hranicemi ovšem Ťiang Ce-minovi zůstala nálepka tvrdého autoritářského vůdce.

Si Ťin-pching ocenil předchůdce

Osmdesátá a devadesátá léta byla u nás i v zahraničí obdobím politických bouří, socialismus ve světě se potýkal s velkými problémy. Některé západní země na Čínu uvalily takzvané sankce,“ řekl dnes obecenstvu na pohřbu současný prezident Si.

„Ťiang ale pokračoval v prosazování reforem, otevírání země a posilování vztahů strany s občany. Podporoval čínskou nezávislost, důstojnost, bezpečnost a stabilitu,“ dodal Si.

Bývalý prezident zemřel minulý týden ve věku 96 let na leukémii a mnohočetné selhání orgánů. Účastníci dnešního smutečního obřadu drželi za exprezidenta tři minuty ticha, v zemi se po tu dobu rozezněly sirény a zastavil se obchod na finančních i akciových trzích.

Tělo pod státní vlajkou

V pondělí se vysocí čínští představitelé poklonili tělu Ťiang Ce-mina, které bylo - zakryté státní vlajkou - vystaveno ve vojenské nemocnici v Pekingu. Tělo bylo následně převezeno ke kremaci na Papaošanský revoluční hřbitov v Pekingu, kde je uložena řada zemřelých vysokých čínských činitelů.

Na smutečním obřadu i další exprezident

Na dnešním smutečním obřadu i v pondělí ve vojenské nemocnici byl vidět také exprezident Chu Ťin-chao, který se neobjevil na veřejnosti od 22. října, kdy byl nečekaně odveden ze sálu během sjezdu komunistické strany. Narušení jinak dokonale zinscenované události vyvolalo množství spekulací, napsala agentura AFP.

Devětasedmdesátiletý bývalý čínský vůdce Chu na sjezdu působil unaveně a oficiální tisková agentura Nová Čína tehdy napsala, že sál opustil, protože se necítil dobře. Podle jiných názorů ale Chuova viditelná nelibost při odchodu svědčila o politických motivech.

Někteří komentátoři incident interpretovali jako jasný vzkaz nynějšího prezidenta Si Ťin-pchinga všem, kdo by se mu pokusili vzepřít. Si v poslední době do všech vrcholných funkcí jmenoval své blízké spolupracovníky a změnou ústavy si zajistil možnost neomezené vlády.

Agentura AFP uvedla, že Chu Ťin-tchao stál v pondělí ve vojenské nemocnici vedle prezidenta Sia. Při chůzi údajně působil nejistě a doprovázel ho pomocník.

Video  Podívejte se na 48 hodin čínského prezidenta v Česku ve 3 minutách  - Jan Jedlička, Zuzana Štíchová, Blesk TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi