Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel čínský exprezident (†96): Stihla ho leukémie a selhání orgánů, kondolují Putin i Zeman

Aktualizováno -
30. listopadu 2022
22:35
Autor: ČTK - 
30. listopadu 2022
10:10

Ve věku 96 let dnes zemřel bývalý čínský prezident Ťiang Ce-min. Podle tiskové agentury Reuters o tom informovala čínská státní média. „Smrt soudruha Ťiang Ce-mina představuje nesmírnou ztrátu pro naši stranu, armádu a lid,“ napsala ve společném dopise národu čínská komunistická strana, parlament, vláda a armáda. Ťianga dokument označuje za „vynikajícího vůdce, významného marxistu, státníka, vojenského stratéga, diplomata a osvědčeného komunistického bojovníka“.

Ťiang zemřel v Šanghaji ve 12:13 místního času (5:13 SEČ) na leukémii a mnohočetné selhání orgánů, napsala agentura Nová Čína. Vlajky na budovách komunistické strany a vlády budou staženy na půl žerdi, dodala.

Ťiang Ce-min se vedení Číny ujal v roce 1989 po krvavém potlačení prodemokratických demonstrací na pekingském náměstí Tchien-an-men a v čele komunistické strany zůstal do roku 2002. Do čínských dějin se zapsal především díky ekonomickým reformám; přivedl Čínu do Světové obchodní organizace (WTO) a umožnil soukromé podnikání. Za hranicemi ovšem Ťiang Ce-minovi zůstala nálepka tvrdého autoritářského vůdce.

Zvolení poměrně neznámého starosty Šanghaje Ťiang Ce-mina do nejvlivnější funkce generálního tajemníka komunistické strany v roce 1989 bylo překvapivé a bylo vnímáno jako přechodné. Ťiang se ale ve své roli osvědčil, vyvedl Čínu z mezinárodní izolace a země za jeho vlády zažila své nejdelší období hospodářského růstu.

Mezi roky 1993 a 2003 působil Ťiang rovněž jako prezident Číny a jeho vláda byla provázena i dalšími historickými okamžiky - v roce 1997 přešla britská kolonie Hongkong pod čínskou správu a Čína také v tomto období získala právo pořádat letní olympijské hry v roce 2008.

Čínská vláda ale i za Ťianga tvrdě pronásledovala všechny disidenty, kteří se odvážili zpochybnit monopol komunistické strany, nechávala uvěznit bojovníky za lidská práva a zakázala duchovní hnutí Fa-lun-kung, jež vnímala jako hrozbu.

Kondolovali i Putin a Zeman

Na Ťiang Ce-mina dnes zavzpomínal generální tajemník OSN António Guterres. Označil ho za „vytrvalého zastánce mezinárodní angažovanosti“ a připomněl jeho „vřelost a otevřenost“. Rada bezpečnosti OSN si úmrtí čínského vůdce připomněla minutou ticha.

„Jako drahý přítel naší země Ťiang Ce-min neocenitelně přispěl k rozvoji rusko-čínských vztahů...vzpomínka na tak autoritativního politika a úžasného člověka zůstane navždy v mém srdci,“ reagoval na úmrtí bývalého čínského vůdce ruský prezident Vladimir Putin.

Kondolenční dopis prezidentu Si Ťin-Pchingovi zaslal i jeho český protějšek Miloš Zeman.

„Ťiang Ce-min byl jedním z významných lídrů čínského lidu. Do dějin Čínské lidové republiky se zapsal především svými ekonomickými reformami. Mezi jeho úspěchy se řadí zavedení možnosti soukromého podnikání v Číně či vstup Číny do Světové obchodní organizace. Oceňuji jeho vůdčí schopnosti, které zajistily Vaší zemi ekonomický rozvoj a stabilitu,“ uvedl český prezident v dopise. „Jsem přesvědčen, že ačkoliv prezident Ťiang Ce-min již není mezi námi, v srdcích a vzpomínkách národa si místo uchová navždy,“ dodal.

Video  Prezident Zeman zdravil "čínské přátele". Mluvil o blízkosti České a Čínské lidové republiky  - Twitter - Čínská ambasáda v ČR
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jaryn19 ( 30. listopadu 2022 17:46 )

asi někde medituje s čínským poradcem Zemana

Jaryn19 ( 30. listopadu 2022 17:46 )

spíš nás zajímá, kde skončil jeho nástupce, kterého odvlekli smykem ze sjezdu Komunistické strany Číny

Zobrazit celou diskusi