Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Historik: Komunisté tady ukradli vše a zbídačili miliony lidí! Jakeše a spol. vynesly k moci ruské tanky

Video se připravuje ...
Autor: vja, pah, lig - 
18. listopadu 2022
05:00

K výročí 17. listopadu v Epicentru Blesku promluvil ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Ladislav Kudrna. Shrnul působení nejvýraznějších tváří normalizačního období a následky jejich vládnutí v tehdejším Československu. Rozohnil se pak zejména nad nulovou sebereflexí tehdejších papalášů a jejich bezohledný kariérní vzestup. Slovo přišlo také na fádnost každodenního života mezi lety 1968 a 1989.

V přesvědčení o správnosti svého jednání setrvala řada komunistických papalášů i po roce 1989. „Pokud někdo hovoří o rozkrádání státu a ožebračování lidu, tak mi to z úst vrcholného představitele Komunistické strany zní jako výsměch,“ připomněl Kudrna jeden z výroků Jakeše. Podobné výroky jsou dle jeho slov mimo veškerou slušnost.

Nulová sebereflexe, žádná soudnost

Komunisté typu Miloše Jakeše nikdy nepřiznali sebemenší pochybení, neproběhla u nich sebemenší sebereflexe. Komunisté ukradli vše, znárodnili majetek, zbídačili miliony lidí. Provedli největší genocidu půdy a duše, to znamená násilnou kolektivizaci,“ pustil se do odkazu minulého režimu Kudrna.

Komunisté podle něj neměli daleko k absolutistickému způsobu vládnutí Ludvíka XIV. a při správě Československa jednali po vzoru jeho známého rčení – „Stát, to jsem já“. „Stát vlastnil všechno, byl hlavní zaměstnavatel,“ dodal.

Většina kariérních komunistů, kteří svým jednáním nejvíce poznamenali podobu Československa, se do popředí dostala díky normalizaci. „Do sedla je vynesly sovětské tanky,“ míní Kudrna.

Mezi největší prohřešky normalizačních komunistů podle něj patří zejména zkostnatělý přístup k vedení státu.

„Ten byl v rámci východního bloku ojedinělý. Domnívám se, že Rumunsko, částečně Bulharsko a svým způsobem Východní Německo byly svým způsobem relikty, země toho neostalinismu ve východním bloku,“ přiblížil země s podobným politickým vedením, které na něj doplatily obdobným způsobem.

Video  10 rudých papalášů! Historik pro Blesk o tom, jak komunisté škodili lidem a naší zemi  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Barva normalizace byla šedomodrá

„Pokud by ten režim chtěli nějakým způsobem soudruzi jako Jakeš, Husák, Fojtík a další změnit či reformovat, tak by museli popřít sebe sama. Oni nemohli říct, že okupace byla špatná,“ přiblížil nechuť tehdejšího režimu k potřebným změnám. Vedení Československa podle jeho slov toužilo po nehybnosti, jelikož jakýkoliv společenský pohyb by hrozil vyvoláním neklidu. Stát tak dlouhodobě stagnoval.

Někdy se ten režim označuje jako režim, který nebyl, respektive doba, která nebyla. Nic se nedělo,“ zdůraznil normalizační stagnaci. „Šlo o stojaté rybníky. Někdo popsal, že barva normalizace je šedomodrá.“ O podobné monotónnosti se nám dnes může snad jen zdát, pro osoby, které toto období prožily, šlo však o každodenní fádní realitu života.

Mezi nejvýraznější osobnosti normalizačního období bezpochyby patřil někdejší generální tajemník KSČ a následně i prezident Gustav Husák. Zejména jeho působení jako tajemníka Kudrna vyzdvihl.

„Daleko důležitější, nežli funkce prezidenta, která byla spíše deklarativní, nominální, tak oproti tomu funkce generálního tajemníka strany, to bylo to nejdůležitější. Husák byl první muž ve státě, první muž strany a rozhodoval o směřování tehdejšího Československa. Tedy, spíše než by rozhodoval, tak na slovo poslouchal rozkazy, které přicházely z Moskvy,“ připomněl historik naprostou provázanost čelních komunistických představitelů se Sovětským svazem.

Roman Roun ( 19. listopadu 2022 14:06 )

🔴 Zvláštní, protože já prožil v osmdesátkách jedno z nejkrásnějších období života‼️
Rozhodně jsme nebyli zbídačení, vystresovaní, měli jsme čas na rodinu, nulové dluhy, nikdo nevydělával na práci druhých.
Stavěly se elektrárny, vodní díla, železnice. Byli jsme potravinově soběstační.
Chápu, že je pan "historik" placen za kydání lží, ale ono to prostě bylo trochu jinak‼️
Dnes se "buduje" na dluh , a to umí fakt každý blbec...

Tom Zach ( 19. listopadu 2022 12:18 )

Nesmysl, podnikání a přidružená výroba jsou dost odlišné pojmy. Nám zabavili truhlárnu, takže nešlo podnikat. Dnes nikoho nezavírají ani nepopravují. Byla to zrůdná ideologie. Nebyli jsme žádní kolaboranti, jen jsme s komunisty nesouhlasili. Taky proč, když si vzali naši truhlárnu a klidně si v ní pracovali, bylo to naše stavení naše pozemky a naše stroje! Na školu nemohli rodiče ani já. Takže pokud člověk nepoklonkoval podle nich, život mu dost znepříjemnili. Co čtrnáct dnů to přepadovka státní policie a to i ve čtyři ráno a to jen aby převrátili byt vzhůru nohama a zase odešli. Jo pro někoho to prostě nebylo vůbec hezké! Svobodný názor nebyl tolerován! Tečka!

amba ( 19. listopadu 2022 10:37 )

já toho taky hodně pamatuju a musím uznat, že pan HUSÁK byl mimořádně čestný a slušný člověk, nepodváděl a hlavně nikdy nicd neukradl!!! A i kdyby Zach tvrdil něco jiného, tak nikdy mít pravdu nebude!!! to spíš by se měl Zach podívat okolo sebe...

dynaty ( 19. listopadu 2022 08:10 )

bylo povoleno svobodné podnikání, přidružená výroba a nemusels vstupovat do strany, důkazem tohoto co píšu, jsou moji prarodiče
a to vyvlastňování ...., no kolaborantům, proč ne? Hele, netvrdím, že bylo všechno OK,ale to co je teď - bezdomovci, zlodějna na nejvyšších úrovních, zadluženost Česka a další a další, zbytečné o tom psát, já bych si přála jen trochu té objektivity

Tom Zach ( 19. listopadu 2022 07:47 )

Za komunistů bych těžko provozoval firmu na výrobu nábytku! Maximálně veksláci a nebo vstoupit do strany. To bych se ovšem nemohl se na sebe ani podívat a mí předci by se v hrobě obraceli! Vyvlastňování z důvodů výstavby státních staveb ano, ale vyvlastnění statků, továren atd. proto aby to využívali komunisti, tak to byla krádež. Navíc, když dost majitelů končilo ve vězení a někteří na popravišti. Takže rozdíl tu je a to velký.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa