Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ruští oligarchové už hledají náhradu za Putina? Zoufale malou loajalitu prověřily sankce

Autor: jel - 
9. března 2022
19:01

Historik a spoluautor knihy Dějiny Ruska 20. století Alexej Kelin, který zároveň byl v polovině 90. let předsedou Rady vlády pro národnostní menšiny, uvedl, že ruští boháči možná už hledají náhradu za Vladimira Putina. Sakce podle Kelina podlomily loajalitu oligarchů. Dostat se přímo k prezidentovi však nebude snadné. Šanci má zřejmě jedině někdo se zkušenostmi z KGB.

Před více než týdnem dal Vladimir Putin pokyn k zahájení invaze na Ukrajinu. Od té doby v zemi probíhá válka. Západ přijal proti Rusku sankce, které dopadly na běžné ruské občany, ale zejména na oligarchy blízké Putinovi. Těm jsou v současné době zabavovány v zahraničí jejich majetky. O luxusní jachtu přišel třeba šéf ropného koncernu Rosněfť.

Kelin vystoupil v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Tam s odkazem na jiného historika žijícího v Rusku Andreje Zubova uvedl, že nejbohatší Rusové, kteří tvoří jedno procento obyvatelstva, zřejmě přestávají být loajální k Vladimiru Putinovi. Pravděpodobně poté, co na ně dopadly západní sankce. 

„Tihle lidé už teď panikaří kvůli sankcím, nejsou už tak docela loajální a hledají nového lídra, který by nechal systém (v Rusku) takový, jaký je, ale zajistil jim původní benefity,“ řekl Alexej Kelin.

Doplnil však, že Putin sám má z podobného jednání strach, a proto se k němu oligarchové pravděpodobně nedostanou dost blízko. Šanci na odstranění Putina má podle Kelina nejspíš někdo, kdo prošel KGB. „Věřím, že tenhle krunýř dokáže prolomit jen člověk se zkušenostmi z KGB, který zná Putinovo myšlení a je chytřejší než on,“ prozradil historik.

Dodal, že k výměně ruského vedení by podle Zubova mohlo dojít dokonce už během několika týdnů. Kelin doplnil, že odhad jeho kolegy je ovšem velmi optimistický.

8:18
Dnes

„Urputný odpor Ukrajinců brání Rusákům, aby plně kontrolovali dočasně dobytá území. A vždycky bude,“ tweetuje šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. „Rusák nemůže Ukrajince porazit. Takový národ se porazit nedá,“ píše ve svém každodenním hlášení o jaderné situaci na Ukrajině.

6:11
Dnes

Dobré ráno!

Americká Sněmovna reprezentantů bude tento týden projednávat balíky finanční pomoci Izraeli a Ukrajině jako samostatné zákony. Hlasovat by o nich zákonodárci mohli do konce týdne, uvedl v pondělí republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson. Demokraté v čele s prezidentem Joem Bidenem dál trvají na schválení celého balíku.

 

23:16
15. 4. 2024

Vážení čtenáři, zpravodajství z války na Ukrajině pro dnešní den končíme. Čerstvé zprávy přineseme opět v úterý ráno, dobrou noc.

Zobrazit celý online

Video  Ruští oligarchové: Kdo je Putinovi nejblíže?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa