Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Politologové o Babišově boji o Hrad: Jde o imunitu? A čekají divokou kampaň

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
31. října 2022
14:01
Autor: Markéta Volfová, swp, dna - 
31. října 2022
12:30

Kandidaturu na Hrad včera večer oznámil předseda hnutí ANO Andrej Babiš. I když s ním průzkumy dlouhodobě počítají, jako favorit této volby z nich nevychází. „Nečekám, že by to výrazněji změnilo dynamiku voleb,“ prohlásil o Babišově rozhodnutí v Epicentru Blesku politolog Miloš Gregor. Podle politologa Lukáše Valeše může expremiér kalkulovat s tím, že jako bonus k případnému zvolení získá imunitu. Babiš čelí obžalobě v kauze Čapí hnízdo.

Rozhodnutí oznámit kandidaturu až nyní má pak podle Gregora dvě roviny. První z nich je, zda má Babiš reálnou šanci být zvolen, druhá rovina je pak podle Gregora čistě taktická. „Prezidentské volby jsou trošku nešťastné, protože nejsou tam témata, u kterých by prezident mohl mnoho slibovat. Budeme tedy poslouchat buď příběhy jednotlivých kandidátů a nějaké obecné hodnoty, které chtějí zastávat, nebo sliby, které nemohou splnit. V tu chvíli je pak výhodnější, když ta kampaň není příliš rozvleklá.“

Babišovo rozhodnutí nepřekvapilo ani Valeše. I podle něj pak bývalý premiér na základě průzkumů doopravdy zvažoval, zda do voleb jít, nakonec však podle něj zvítězila emocionální stránka. „Myslím si, že on prostě byl postaven před dva protichůdné proudy. Racionální mu říkal ‚nechoď do toho‘, všechny průzkumy totiž vycházely tak, že se do druhého kola sice dostal, ale následně tam nebyl schopen získat dost voličů. Emocionálně to ale vnímal tak, že ‚všichni jdou po mně a všichni se stmelili proti Babišovi, tak já vám to ukážu, já prostě do toho boje půjdu.‘“

Podle Gregora je v současnosti těžké odhadovat, jak přesně Babiš kampaň povede. „Mohli jsme vidět, že Andrej Babiš se přibližně před rokem začal stylizovat do role nějakého politika, který je trochu nadstranický, nevystupoval jako ten největší kritik vznikající vlády. Nicméně od začátku kampaně, kterou jel již od jara, jsme mohli vidět, že mu ta role dlouho nevydržela. On neumí být úplně nadstranický, nad věcí, vždy sklouzne k těm osobním invektivám k urážkám protistrany.“ Očekává ale, že hlavní kritiku protikandidátů nechá na svých spolustranících a bude se stavět do role protipólu vlády. Valeš pak své očekávání od kampaně shrnul slovy „divoká, intenzivní a možná agresivní.“

Lukáš Valeš pak zmínil i to, jak se v kampani kandidáti i média vyrovnají s komunistickou minulostí. Tu má totiž kromě Babiše i jeho v současnosti nejsilnější konkurent Petr Pavel, podle Valeše je tedy otázkou, „jak s tím budou i média i političtí konkurenti nakládat.“ Dá se pak prý také očekávat, že se na kandidáty bude v průběhu kampaně objevovat špína, v tom je na tom podle Valeše pak „paradoxně Andrej Babiš nejlíp, protože prakticky o něm už vše víme,“ a to včetně právě probíhajícího soudu v kauze Čapí hnízdo.

Imunita jako bonus?

Právě kauzu Čapí hnízdo zmínil ve svém vyjádření Twitteru i premiér Petr Fiala, který napsal, že ho Babišovo rozhodnutí nepřekvapilo. „V demokratických zemích obžalovaný politik odchází, A. Babiš hledá imunitu na Hradě. A to si ČR nezaslouží,“ dodal. Zda je právě imunita hlavním důvodem Babišovy kandidatury si Gregor netroufá, nabízí se to ale podle něj jako logické vysvětlení. „Z toho, jak Andrej Babiš celé ty roky působí v politice, tak nevypadá jako někdo, kdo by byl diplomat, kdo by dokázal sjednocovat, společnost,“ řekl Gregor.

Upozornil i na dřívější Babišova vyjádření, podle kterých by se v prezidentské funkci nudil, protože by neměl přímý vliv na vládu. „Je tedy otázka, jaká je skutečná motivace a myslím si, že jeden z jeho velkých úkolů bude právě přesvědčit své stávající příznivce o tom, že se nejde pouze schovat a utéct před soudem.“ Podle Valeše pak imunita Babišovým primárním cílem pravděpodobně není, je jím dle jeho názoru spíše Babišova „buldočí povaha.“ Imunitu ale označil za „velmi příjemný bonus, který by mu samozřejmě minimálně těch 5 let usnadnil život“.

Video  Prohlášení Andreje Babiše k prezidentské kandidatuře. (31.10.2022)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

rumovapalice ( 1. listopadu 2022 00:12 )

eštébák rozkrad celou českou republiku,
zelená guma měla být jedničkovým špiónem československa,
za šéfování paní rektorky se rozdávaly diplomy v Brně stejně jako v Plzni,
-----------------------------------------------------------------------------
tak koho já budu volit????????????

zuzakirsch ( 31. října 2022 21:06 )

Jestli dostanete vycházku s vychovatelem.

zuzakirsch ( 31. října 2022 21:06 )

Biden rád přitlačí, pořád je lepší likvidovat Rusko na území Ukrajiny než kdekoliv jinde.

zuzakirsch ( 31. října 2022 21:03 )

Prezident má být nadstranický, což předseda nejsilnější strany jistě není. Prezident má sbližovat národ, ale nikdo nerozděluje obyvatele víc než Babiš. Pak vlastní plno médií, což je pro poslance zakázané. No a pak ty americké offshoary, zámky ve Francii, pár dotačních problémů, neprůhledný začátek podnikání, StB, divný vztah k synovi, atd.

ladis163 ( 31. října 2022 19:48 )

A na tohle jste museli studovat, vy politologové, stačí selský rozum - ANO jde mu o imunitu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa