Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Životní spokojenost klesne, ale jsme na tom lépe než většina světa. Sociolog o dopadech krize

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
13. října 2022
05:00

Životní spokojenost bude klesat, ale pořád jsme na tom velmi dobře. Ve středečním Epicentru o tom hovořil sociolog a ředitel agentury STEM, Martin Buchtík. Rozdíl je ale realita a očekávání. Mnohé věci bereme za samozřejmost, srovnáváme se s bohatšími a upínáme se na to, co by mělo být ještě lepší, přestože jsme v celosvětovém srovnání mezi čtvrtkou zemí s nejkvalitnější úrovní života. Česko podle něj není polarizované a proruských lidí u nás jen minimum. Odhadl, i jak budeme žít za padesát let.

„Životní spokojenost klesá vždycky ve všech státech se zhoršováním životní úrovně a ta se v průměru o něco zhorší, byť na tom zůstáváme v rámci historického vývoje, nebo když se podíváme na celý svět, pořád velmi dobře,“ vysvětlil sociolog Martin Buchtík.

Na celém světě máme něco jako 200 států, když to zjednoduším, a my ve všech těch ohledech kromě bezpečnosti, kde jsme na tom výrazně líp, se pohybujeme zpravidla na dvacátém až třicátém místě,“ popsal všeobecnou životní úroveň Čechů. Podle Buchtíka to tak ale nevnímáme a srovnáváme se s bohatším západem a mnoho aspektů života v Česku, jako je například bezpečnost, veřejné školství nebo zdravotnictví, bereme jako samozřejmost a svou pozornost spíše upínáme na to, co by mohlo být ještě lepší.

Černá nebo bílá, Losna nebo Mažňák

„Česká společnost není polarizovaná, on je to totiž takový mentální trik, protože my máme pocit, že líp reagujeme na nějaká zjednodušení(...) Když se podíváme na spousty témat, která jsou v téhle společnosti, tak to jsou desítky možná stovky témat. A těch opravdu polarizujících jsou jednotky a jsou to často témata, na která můžete mít zjednodušeně pohled černá nebo bílá, pokud máte ráda Rychlé šípy, tak byste řekli, jestli volíte Losnu nebo Mažňáka,“ uvedl na pravou míru obavy ze zvětšujícího se rozdělení společnosti.

Čtyřprocentní "prorusové"

Řeč přišla i na stále častější protivládní demonstrace na českých náměstích, kde někdy zaznívá proruská rétorika: „My víme, že nechceme patřit na východ. Těch proruských lidí, jsou třeba 4 % populace zvlášť po Vrbětické kauze, kde se ukázalo, že za útokem na muniční sklady stojí právě ruská rozvědka.“  Buchtík  navíc doplnil l, že my jsme Rusko  z geopolitického hlediska nikdy neměli příliš  rádi.

Za 50 let? Bohatší budou žít déle než chudší

Kam tedy spějeme? Jaká bude společnost za padesát let? „Mnohem víc technologizovaná. To znamená, že typická práce bude mnohem víc automatizovaná. Budeme umět vlastně všechny jazyky, protože ty překladače budou v podstatě dokonalé. Otázka je, jak na tom budeme třeba s přírodními zdroji nebo s klimatickými podmínkami, to nevypadá moc nadějně,“  popsal pravděpodobný vývoj na základě dlouhodobého sledování tendencí ve společnosti.  „Dále bude velmi stará, protože lidé se budou dožívat více let. Bude taky rozhodovat víc než dneska, jestli jste nebo nejste bohatá a podle toho bude ve stáří vypadat kvalita vašeho života, protože teď jsme v nějaké výjimečné periodě dějin, kdy jako chudí i bohatí se dožívají relativně stejně, ale to se pravděpodobně bude rozevírat dál,“ uvedl Martin Buchtík s tím, že se náš svět stane také více virtuálním.

lucie13 ( 13. října 2022 10:38 )

Většina lidí na zemi nemá ani WC a tekoucí vodu. Takže začneme chodit kálet do přírody a nebudeme se mýt a k tomu se budeme radovat, že většina lidí je na tom hůř než my?
Do téhle situace nás dovedli naši politici a EU, kde jsou samí socialisti a zelení s jejich ideály, které nás vyjdou pěkně draho.

Nesouhlasím s financováním Ukrajiny, je to válka nepřímo mezi Ruskem a USA a USA si to nechá zaplatit od nás. My jsme nedostali žádné pořádné odškodnění ani za 2.světovou válku a ani za 1968, kdy sem naběhli i Ukrajinci. Selenskyj s jeho nakradenými milióny (Pandora Papers) umí jen natahovat ruku a žádat další a další zbraně. Nikdo se nesnaží konflikt ukončit a vést mírové rozhovory. Další existence Ukrajiny bez změny není možná, o tom nepochybuje ani Německo, že vznikne více samostatných území. Jen ta štvavá atmosféra mezi Ruskem a USA může vést pouze k tomu, že někdo tu atomovku hodí a pak nevyhraje nikdo, možná tak planeta Země, že se zbaví svých nejhorších parazitů = lidí.

verka1 ( 13. října 2022 10:04 )

Jak komu, na ubytovnách s nízkými příjmy...

krapotkin ( 13. října 2022 07:07 )

Pokud tou většinou světa jsou myšleny země v Jižní Americe nebo Africe pak máš pravdu. Ale díky Fialovým kolaborantům je velmi rychle doháníme.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa