Pořízení vlastního bydlení je v Česku téměř finančně nemožné. Navíc velkou část příjmů spolkne i chod domácnosti a situaci na trhu s bydlením komplikuje i zbytečně složitá administrativa. Například získání stavebního povolení v průměru trvá 246 dní, podobně jako na Pobřeží slonoviny.

Kvůli této kombinaci problémů odpovídá úroveň bydlení v Česku ve srovnání se zbytkem Evropské unie 21. příčce. Vyplývá to z Indexu prosperity Česka. Na žebříčku za námi pokulhávají jen Polsko, Bulharsko, Lotyšsko, Rumunsko, Maďarsko a Slovensko.

Sehnat bydlení je pro Čechy velmi náročné.
Autor: Blesk

Nahoru nás táhnou záchody

Dobrá zpráva je, že kvalita bydlení je u nás výrazně vyšší než unijní průměr. Bodujeme schopností byty adekvátně vytopit i tím, že do více než 90 % z nich nezatéká. Výše na žebříčku kvality nás posunul i počet splachovacích záchodů, který je výrazně vyšší než v Polsku, Slovensku nebo Maďarsku. Kvalitu bydlení ale brzy může zhoršit růst cen energií.

Nejdražší bydlení v Unii

Pořízení vlastního bydlení je v Česku nejnákladnější v celé Unii. Podle databáze Numbeo je na něj nutné ušetřit přes 15 ročních platů. A levněji nebude. „Ceny nemovitostí v Česku vzrostly podle posledních dat Eurostatu ve 4. čtvrtletí loňského roku meziročně o téměř 26 %, což je největší nárůst z EU. Spolu s růstem úrokových sazeb se tak vidina pořízení vlastního bydlení stala opět vzdálenější,“ uvádí Tereza Hrtúsová, analytička České spořitelny.

Do nájmu se Čechům nechce

Snazší než koupě bytu je pronájem, Češi ale dávají přednost bydlení ve vlastním. Podle Eurostatu žije v nájmu v Česku jen 21 % populace, evropský průměr je přitom 30 %. „Češi preferují vlastnictví,“ potvrzuje Jiří Šedivý z Asociace stavebních spořitelen. Důvodem jsou podle analytičky Hrtúsové například chybějící mechanismy, které by nájemníkovi zaručily dlouhodobě stabilní bydlení a vlastníkovi daly záruku, že je jeho nemovitost v dobrých rukou.

Rekonstrukce místo koupě novostavby

Touha po vlastním bydlení v kombinaci s finančně nedostupnými nemovitostmi a drahými hypotékami nutí Čechy ke kompromisům. Podle nejnovějšího průzkumu Buřinky, Stavební spořitelny České spořitelny, by v případě pořízení vlastního bydlení téměř 40 % dotázaných dalo přednost koupi staršího bytu nebo domu a následné rekonstrukci. Důvodem je především nedostatek peněz. Koupi nemovitosti pak lidé financují především hypotékou, úsporami nebo stavebním spořením.

Rada: Vybírejte pečlivě

Při řešení bydlení se v různých situacích hodí rozličné typy úvěrů. „Hypotéka, jako úvěr zajištěný nemovitou věcí, slouží především k financování koupě nebo stavby nemovitosti. Úvěr ze stavebního spoření je zase vhodný při rekonstrukci nebo koupi družstevního bydlení. Úroky z obou těchto typů úvěrů je možné odečíst ze základu daně, a tím i ušetřit,“ radí Radek Perman z Buřinky.

Rada: Promyslete délku fixace

Hypotéky zdražují a řada zájemců už na ně nedosáhne. „V meziročním srovnání evidujeme pokles zájmu o více než polovinu,“ uvádí Petra Skrbková z České spořitelny. Stále ale trvá zájem o delší fixace. „Nejvíce jsou oblíbené fixace na 8 a více let, které tvoří okolo 60 % z nově uzavřených úvěrů na bydlení,“ říká Skrbková, podle které ale roste zájem o kratší, např. pětileté fixace. „Nyní tvoří přibližně třetinu z nově uzavřených hypoték,“ dodává.

Radčina poradna pro spořivé i nejisté. Máte dotaz?

Pište na rpsn@cncenter.cz

 

Video
Video se připravuje ...

Obojživelný tiny house který vynalezl Čech! Videohub

Fotogalerie
27 fotografií