Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nerudová pro Blesk: Zeman je prezidentem svých kamarádů. Vláda jedná nedostatečně

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
6. září 2022
15:34
Autor: Pavlína Horáková, Mii - 
6. září 2022
14:33

Nedostatečná. Takovou známku uděluje ekonomka, bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně a kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová vládě za to, jak lidem pomáhá s energetickou krizí. Kabinet Petra Fialy (ODS) by podle ní měl jednak lépe komunikovat a jednak se zaměřit na nedostatek elektřiny. O současné drahotě, problémech s energiemi, ale i prezidentu Miloši Zemanovi mluvila Nerudová v pořadu Blesku Epicentrum.

Nerudová souhlasí, že zastropování cen energií, které plánuje mj. ministr obchodu a průmyslu Jozef Síkela (za STAN), aby elektřina a plyn dál nezdražovaly, je drahé řešení. „Ale je to jediné řešení, které jde udělat na evropské úrovni,“ míní.

Podle ní k zastropování cen musí dojít v celé Evropské unii, zavést ho jen v Česku by bylo kontraproduktivní. „Zastropování cen pouze na českém trhu povede k tomu, že daleko více energie za tu zastropovanou cenu se bude vyvážet do ostatních zemí Evropské unie, takže to může paradoxně vést k tomu, že bude ještě větší nedostatek elektrické energie v České republice,“ popisuje Nerudová.

Právě nedostatek elektrické energie vidí jako velký problém, je to něco, co by vláda i Evropa měla řešit prvotně, je přesvědčena. O víc jí vadí, že kabinet lidem věc nevysvětluje, obecně podle ní vláda komunikuje špatně. „Zastropování není samospásné,“ upozorňuje. Za postup v energetické krizi uděluje vládě známku nedostatečná. 

„Energetická krize dopadá kromě domácností také na firmy, které se potýkají s enormním nárůstem cen za vstup, což může vést ke zvyšování nezaměstnanosti (…) Jsem zklamaná tím, jak vláda k této situaci přistupuje,“ pokračuje Nerudová s tím, že alespoň oceňuje záměr spustit kurzarbeit. Nicméně byla by ráda, kdyby avizovaná letošní pomoc 4000 korun pro domácnosti byla vyšší.

Vysoká inflace je podle ní částečně způsobena jednáním minulé vlády. „Podíváme-li se zpět, tak my jsme měli vyšší inflaci už před tím, než vypukl konflikt a to z důvodu toho, že minulá vláda jednala ohledně státního rozpočtu značně neuváženě, měla obrovské výdaje, výrazně jsme se zadlužovali v porovnání s ostatními zeměmi,“ popsala Nerudová. Válka na Ukrajině pak inflaci jen zhoršila.

Prezident Miloš Zeman v této těžké situaci u lidí nestojí. „Já jsem si nevšimla, že by pan prezident byl výrazně přítomen ve veřejném prostoru. Role prezidenta je velmi klíčování právě v takovýchto krizích,“ říká bývalá rektorka a upozorňuje, že prezident má lidi uklidňovat a vyvíjet tlak na vládu, což nedělá.

„Pro mě je Miloš Zeman prezidentem svých kamarádů na Hradě, nikoliv prezidentem 10 milionů lidí,“ uvádí Nerudová. Zemanovo okolí obecně nehodnotí kladně. „Prezident by se měl obklopit morálně bezúhonnými lidmi, kteří mají vysoké hodnotové principy, což se bohužel nestalo,“ konstatuje prezidentské kandidátka.

panda82 ( 13. října 2022 11:38 )

paní Nerudová, budete číst projevy z taháku nebo jak pan Zeman z patra a na každou otázku, jste tak sečtělá? Vy znáte jeho kamarády, nikdy vás nebylo slyšet natož vidět, že jste se zapojila, snad jen v pomluvách , jedna paní povídala

prochaskanamoste ( 7. září 2022 08:16 )

Jasně, a když už je nedostatek přirozeného voličstva pro ODS a její slepence, tak se velkoryse doplní z nešťastníků z Ukrajiny. Ti jim dají hlasy z vděčnosti. Přátelé, netříštěme síly! Musíme volit jen ANO, SPD, komanče.

prochaskanamoste ( 7. září 2022 08:13 )

S její "úhlednou" tváří a obsahem hlavinky by měla dělat nějaké záštity modelínkám, na Hradě si ji vůbec představit neumím. Ví dlouho mluvit o ničem, samá slovní vata a odhad, politický nos, nemá vůbec. Slepence a Fialu propagovala, bila se za změnu. Má ji, tak ať si nestěžuji. Já se na Hrad necpu, ani do politiky, ale tolik odhadu jsem měla, že bych 5tikolku nikdy nevolila, to už nám tu může vládnout rovnou ústav v Bohnicích.

e.lesanova ( 6. září 2022 16:18 )

Asi tak...úhledná tvář, leč za ní hodně špíny

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa