Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ministr Stanjura sdílel střípek z energetického tarifu. A „bořil“ mýty o nákupu drahé energie

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
23. srpna 2022
16:16
Autor: Vera Renovica - 
23. srpna 2022
10:30

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v pořadu Epicentrum odpovídal na otázky týkající se drahých energií. Debatu rozpoutala i nová cena na burze v Lipsku, kde se cena za jeden megawatthodinu vyšplhala na 700 eur. Taková částka je podle něj šílená a dlouho nevydrží. Vyvracel také mýtus o tom, že by Češi levně energii vyráběli a pak ji draze kupovali. V další části rozhovoru také prozradil další střípek ze slibovaného energetického tarifu. 

Cena elektřiny na burze v Lipsku poprvé přesáhla 700 eur za megawatthodinu. Podle ministra financí je to „šílené číslo, ale číslo, které když tu bude krátkodobě, tak nás nemusí znervózňovat,“ jak uvedl v pořadu Epicentrum. 

Stanjura nevěří, že cena zůstane na tak vysoké částce, protože se podle něj nenajdou zákazníci, kteří to budou ochotní platit. Respektive nebudou schopni to platit. 

Levá výroba, drahý nákup? Mýtus! 

Během rozhovoru pro Blesk Stanjura okomentoval také "mýtus" o tom, že Češi levně vyrobí elektřinu a následně si ji na burzách draze koupí zpátky. Většina vyrobené elektřiny podle Stanjury u nás zůstává. „90 % co se u nás vyrobí, zůstane v ČR,“ upřesnil. „Není pravda, že to levně vydáme a draze koupíme,“ zdůraznil. „Ekonomové neříkají všechny informace. Musí totiž říci, kolik energie na letošní či příští rok už je prodáno, a to včetně odběratelů v Česku a pak kolik tedy zbývá dokoupit. Hlavně, kdy se to chystají dokoupit. To jsou dvě rozdílné věci. Pokud by takto vysoká cena byla dlouhodobě, tak to je problém a pak by Evropa určitě přistoupila k nějaké společnému řešení. Tím by mohlo být zastropování cen na evropské úrovni.To si myslím, že je řešení, které by bylo na stole a myslím, že Česko by patřilo mezi ty země, které by to řešení podporovali.“

Stanjura se pozastavil nad tím, jaká opatření proti drahým energiím zavádí některé státy. Podle něj musíme myslet na to, že jeden stát krizi sám nevyřeší a že je k tomu zapotřebí více kroků. „Všechna opatření, které vidíme v Evropě, řeší důsledky a ne příčinu a příčinu nejsme schopni vyřešit sami,“ podotknul.

Každé jednotlivé opatření má podle strážce státní kasy svůj klad i zápor. Například u zastropování cen energií je záporem to, že roste spotřeba. 

Češi letos dostanou 4 tisíce na energie

Brání pak vládu Petra Fialy (ODS) a zmiňuje, že kabinet se řešením energetické krize intenzivně zabývá a věnuje jí valnou většinu času. A zdůrazňuje také, že je nutné si uvědomit, že cena energií rostla i před invazí - válka pouze růst umocnila a urychlila. Jmenoval pak věci, které za vysokou cenou stojí. Vedle závislosti na ruských zdrojích vidí příčinu také v pokřiveném systému emisních povolenech a v ambiciózním plánu se zbavit fosilních paliv.

Co se týče pomoci Čechům, podle Stanjury by měli letos občané získat čtvrtinu ze slibovaného úsporného tarifu. Tedy zhruba 4 tisíce korun podle toho, zdali budou mít nárok na 15 nebo na 17 tisíc korun. Konkrétní parametry ale pořád zůstavají trochu zahaleny tajemstvím. 

Zmínil také, že vedle 66 miliard na energie vláda vynakládá prostředky také u jiných věcí. Pochvaloval si také správně nastavenou valorizaci penzí. 

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v Epicentru Blesku. (10. 2. 2022) Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v Epicentru Blesku. (10. 2. 2022) | Blesk

J_B_56 ( 24. srpna 2022 09:47 )

Nevím jaký mýtus o vývozu Staňura boří . Ten snad ani neexistuje!
Ale to že i elektřina která je u nás vyrobená(a zůstane u nás) se řídí cenou na burze o tom radši MLČÍ ! Zmetek jeden !

Super Duper ( 23. srpna 2022 21:49 )

České republice se půl roku v médiích politici bavili jak pomoc Čechům (5000kč) Ukáčkům pomohli okamžitě z hranic rovnou na ÚP a z ÚP rovnou do bank . Teď čekám opět rychlou pomoc.

buban ( 23. srpna 2022 20:49 )

To Fial: neuráżejte Pata a Mata, ti oba jsou o level výše než Stanjura s Fialou.

buban ( 23. srpna 2022 20:38 )

To Fial: také nechápu, proč se média nezabývají tou neZiskovkou Fialova pracovitého syna za práva barmských žen-kam jdou docela slušné peníze ze státního rozpočtu. Jest s podivem, že se tomuto tématu žádní žurnalisté nevěnovali.

Jaryn19 ( 23. srpna 2022 18:54 )

Stanjura umí anglicky podstatně lépe než Schillerová, byl schopen udělat v angličtině projev, to se Alence nikdy nepovedlo
"Byl jsem pozitivně překvapený vaším ministrem, jeho angličtinou i věcností jeho vystoupení," řekl mimo záznam deníku Aktuálně.cz zástupce členské země, který v deníku The Guardian zachytil debatu o slabé jazykové výbavě českých politiků. "Myslím, že máte dobrý náběh předsednictví v Ecofinu zvládnout," dodal

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa