Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Výbuchy na Krymu: Nejde o omyl ruského mužika, i Ukrajinci operují v týlu nepřítele, říká expert

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
17. srpna 2022
15:31
Autor: Pavlína Horáková, vol - 
17. srpna 2022
14:00

Opakované výbuchy na Krymu, které otřásly mimo jiné ruským vojenským letištěm, by mohly být začátkem nové a radikálnější fáze ukrajinsko-ruské války. Kreml označil výbuchy za výsledek sabotáže. Odborníci ale tuto variantu spíše vylučují, a ač se Ukrajina oficiálně k útoku nepřihlásila, prezident Volodymyr Zelenskyj leccos naznačil i svým prohlášením, že válka začala Krymem a musí Krymem také skončit. Odkud mají Ukrajinci zbraně s takovým dosahem? A mají reálnou šanci získat Krym zpátky? Nejen o tom byla řeč v dnešním Epicentru s bezpečnostním expertem Milanem Mikuleckým.

 „Nejde o omyl ruského mužika, který odhodil nedopalek,“ míní o nedávné sérii výbuchů na Krymském poloostrově bezpečnostní expert a bývalý poradce Ministerstva obrany Milan Mikulecký.

Připomíná přitom, že rozhodně nejde o první případ útoku ukrajinských sil za hranicemi Ukrajiny. Zároveň upozorňuje, že Krym bychom neměli považovat za ruské území. „Uznalo to i Rusko v roce 1993, když bylo jedním ze signatářů Budapešťské deklarace a Ruská federace byla jednou ze tří zemí, které garantovaly Ukrajině, že v případě, kdy by někdo Krym napadl, tak jí přijdou na pomoc,“ dodává s tím, že Rusko to však již drahnou dobu takto nevnímá.

Útoky posledních dnů jsou podle Mikuleckého zásadním bodem konfliktu, zvrácení poměru sil jejich vlivem však stále nelze očekávat.

„Že by to znamenalo, že Ukrajina nějakým způsobem přebírá iniciativu, to ne, bohužel. Znamená to, že Ukrajinci našli nějaké slabé místo a to se teď snaží využít,“ uvádí. Nevylučuje přitom, že na ruských základnách a ve skladech může čas od času způsobit chaos v organizaci značné škody, nicméně bezprostředně zaznamenané události na Krymu nelze přičítat nepozornosti či závadě na ruské straně.

„Přikláním se k tomu, že šlo o operace speciálních ukrajinských jednotek, které operují v týlu nepřítele, a které mají zbraně, jimiž jsou schopny takový útok provést,“ komentuje možný původ útoků na Rusy okupovaném území.

Při útoku na letiště Saky podle Mikuleckého mohl být použit bezpilotní systém Warmate polské výroby. „Myslím si, že jde o jednu ze zbraní, která by měla Armádu České republiky enormně zajímat,“ dodává v reakci na prohlášení AČR ohledně budování armády pro jednadvacáté století.

Nepřebírání odpovědnosti za útoky ukrajinskými silami přitom považuje za správnou strategii z důvodu krytí budoucích bojových akcí. „V případě, že to zveřejňuji v přímém přenosu nebo nedej Bože s předstihem, tak ohrožuji životy svých vlastních lidí,“ vysvětluje. „Chápu, že jsme v jednadvacátém století, informační válka má také svou hodnotu, že novináři chtějí mít co nejvíc informací co nejdřív, ale nemyslím si, že je to ohleduplné vůči těm vojákům, kteří na frontě bojují,“ dodává.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

krapotkin ( 17. srpna 2022 19:15 )

To se jim to válčí za naše peníze a s našimi zbraněmi.

roman cyprich ( 17. srpna 2022 14:41 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa