Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rozhodnutí, které se Zelenskému nepovedlo: Expert o tom, proč prezident stáhl Perebyjnise

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
12. července 2022
05:00

O víkendu zaskočila Česko zpráva o odvolání ukrajinského velvyslance Jevhena Perebyjnise. Prezident Volodomyr Zelenskyj tento krok neodůvodnil ničím závažnějším než pravidelnou rotací na podobných postech a spolu s ním se rozhodl pro výměnu nejvyšších diplomatů v Německu, Maďarsku, Norsku a Indii. Podle ukrajinisty Davida Svobody jde ze strany Zelenského o pořádné šlápnutí vedle.

„Mě to nejenom překvapilo, ale mě to, jak to říci slušně, naštvalo. A předpokládám, že nejsem sám. Pokud je Volodymyr Zelenskyj ctěn jako mistr PR, tak tohle se mu dle mého skromného soudu nepovedlo,“ zhodnotil Svoboda rozhodnutí odvolat Perebyjnise z velvyslaneckého postu v pořadu Epicentrum.

„Pan Perebyjnis dnes patří k těm historicky opravdu nemnoha osobnostem ukrajinského života, které si získaly českou demokraticky laděnou veřejnost. On opravdu dělal tu svou práci hrozně dobře. Byl asi jako nejlepší velvyslanec té Ukrajiny postkomunistické,“ přidává historik s tím, že argument o přesluhujícím diplomatovi mu nepřipadá příliš pádný.

„Zlé jazyky mohou samozřejmě tvrdit něco o tom, že za tím mohly být nějaké lobbistické zájmy, což není nijak podložené. A pravděpodobně se pan Perebyjnis skutečně odporoučí na základě té formální rotace, ale já si musím klást otázku, co je to za státní správu, za prezidenta, který dává přednost takovýmto dutým formalitám před naléhavostí okamžiku,“ kritizuje Svoboda.

Video  Velvyslanec Ukrajiny v ČR pro Blesk o ruské brutalitě a genocidě: Zbraně budeme potřebovat ještě dlouho  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

 

 

pravlast ( 12. července 2022 11:11 )

Pribináček je vlastenec nebo spíš nacionalista ?

Robbertt ( 12. července 2022 08:45 )

Viděl bych to spíše na to, že zmínění velvyslanci již nedokázali "přinutit" své státy, aby financovaly ukrajinskou ofenzívu. Takže dojde k výměně a noví se budou znovu a pravděpodobně se stejnými argumenty snažit ždímat spřátelené země o podporu vojenského tažení, které nedává žádný smysl jen celý svět ohrožuje.

russoo ( 12. července 2022 08:36 )

Svoboda žvaní rád a dlouho, ale vlastně nic neřekne...to je také umění žvanilů. Např. :"Perebyjnis si získal tu část demokraticky laděné České veřej­nosti"­....tak­že kecálek Svoboda určuje, kdo fandí bývalému velvyslanci tak je demokrat a kdo si dovolí s ním nesouhlasit tak není!!!!! Podle něho tedy "jen podpora" nějakého člověka udčuje kdo je nebo není demokrat, to samo o sobě potvrzuje, že to je jen pouhý kecálek co se chce zviditelnit!!! Kolik lidí skutečně znalo postoje a osobnost bývalého velvyslance před 24. ůnorem 2022???? Jak může člověk Perebyjnise podporovat a stát za ním, když ho "zná" jen poslednich pár týdnů a to ještě z jednoznačně orientovaných médií?

prochaskanamoste ( 12. července 2022 07:28 )

Ukrajinský prezident s nimi zřejmě počítá do nějaké rekonstrukce vlády nebo na diplomatickou misi do států, kde se tolik nedaří masírka, protože u nás to zvládnul mrknutím oka. Poslanci ve sněmovně stáli v pozoru, všude ukrvlajky, příspěvky pro imigranty větší než pro naše lidi,aj.

SPOLU do kanálu ( 12. července 2022 06:14 )

Souhlas s Okamurou. Člověk, který v podstatě obdivoval Banderovcre, kteří vraždili mj. Volyňské čechy, nemá v Praze co pohledávat. Doufejme, že se vrátí domů bojovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa