Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Putin a jeho jaderný kufřík: Musíme s ním jednat, říká Kubáček. Připomněl „blázna z Koreje“

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
10. června 2022
05:00

Vyjednávat, nebo nevyjednávat s Putinem? Zatímco lídři evropských gigantů Francie a Německa prezident Emanuel Macron a kancléř Olaf Scholz mají ruského prezidenta pravidelně na telefonní lince, polská hlava státu Andrzej Duda jednání nepřipouští a své kolegy za opačný přístup ostře kritizuje. Podle politologa Jana Kubáčka ale neprávem. S někým, kdo má v rukou jaderný kufřík, se totiž rozhovory vést musí.

„Je dobře, že tito politici s Putinem jednají. A je logické, že jsou to právě představitelé větších států, protože mají větší váhu,“ nesouhlasí Kubáček s kritikou polského prezidenta Dudy. Ten v rozhovoru pro německý Bild položil redaktorovi otázku, zda za druhé světové války hovořil někdo s Hitlerem.

„Tento příměr obrovsky kulhá. Státníci ho využívají, protože usnadňuje komunikaci a mobilizaci. Usnadňuje tu emoci, proč to všichni děláme. Ale stále je tam ten limit jaderného kufříku, proto ho musíme brát vážně a brát mu telefon. S člověkem, který má jaderný kufřík, zkrátka musíte jednat, stejně jako se jedná s bláznem z Koreje“ vysvětluje politolog a připomíná vyhrůžky severokorejského vůdce Kim Čong-una.

„Putin je problematický hráč a egomaniak. Chce být vtesáván v ruských dějinách za každou cenu. Ale proti přirovnání s Hitlerem se vymezuji stejně jako vůči tomu, že bojujeme s Rusy. My bojujeme s Kremlem,“ pokračuje Kubáček s tím, že samozřejmě o veškerých jednáních musí mít podrobné informace Ukrajina. Aby nenabyla dojmu, že se jedná o ní bez ní. 

11:00
Dnes

Občan Ruské federace musí zaplatit 300.000 korun za pokus o porušení mezinárodních sankcí. Ve prospěch České republiky propadne z jeho účtu v přepočtu 3,3 milionu korun. Rozhodl o tom dnes Okresní soud v Teplicích. Vladimíru Lichutinovi, který prohlásil vinu, uložil soud také zákaz podnikání v prodeji motorových vozidel na 20 měsíců. Muž se pokusil vyvézt před dvěma lety luxusní auta do Ruska. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný si nechal lhůtu na podání odvolání.

10:31
Dnes

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu v této zemi vznikly stovky firem vyrábějících zbraně a vojenskou techniku. Mnohé z nich ale mají problémy s financováním produkce a obávají se, že se mohou stát terčem zesilujících ruských raketových útoků. Jejich majitelé říkají, že do podniků investují vlastní peníze, aby přežily, a na vlastní náklady přesouvají výrobu, aby je nevypátrali Rusové. Na vládu naléhají, aby zakročila proti podle nich přebujelé byrokracii, která provází státní nákupy zbraní, napsala agentura Reuters.

9:54
Dnes
!

K 19 rokům vězení ve věznici se zvýšenou ostrahou odsoudil dnes Krajský soud v Plzni devatenáctiletého Viktora Veselovského z Ukrajiny. Uznal ho vinným z pohlavního zneužití, znásilnění a pokusu o vraždu patnáctileté dívky. Podle soudu loni v srpnu vylákal svou známou na procházku k řece, cestou ji spoutal, znásilnil, bodl a řízl ji do krku, pak ji svlékl, zabalil do igelitu, polil savem, shodil ze srázu a napůl zahrabal listím. Dívka předstírala, že je mrtvá, což jí zřejmě zachránilo život. Případ loni v létě v Plzni rozdmýchal napětí a protiukrajinské nálady.

Zobrazit celý online

 

 

trintin ( 10. června 2022 07:29 )

.. s kritikou polského prezidenta Dudy?? Ukrajinská armáda, polská armáda a další, nás od 21.8.1968 okupovali. Kde máme jistotu že se to nebude opakovat, pokud putinovy bohatýři prohrají?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa