Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Putin zrušil tradiční televizní debatu s národem. Kvůli zdraví, nebo neúspěchům války?

Aktualizováno -
9. června 2022
10:50
Autor: ČTK, Mii - 
9. června 2022
10:43

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov uvedl, že tento měsíc nebude tradiční debata Vladimira Putina s národem v přímém televizním přenosu, jak tomu bývalo v předchozích letech. Důvod podle listu RBK neupřesnil.

Deník na svém webu připomněl, že dříve Peskov hovořil o tom, že se debata s Putinem uskuteční po ekonomickém fóru v Petrohradu, které se má konat od 15. do 18. června. Dodával ale, že přesné datum dosud nebylo stanoveno.

Mluvčí nyní popřel zprávy, že by ruský prezident měl debatovat s obyvateli východoukrajinského Donbasu, kde se odehrávají největší boje „speciální vojenské operace“, jak Kreml oficiálně nazývá válku Ruska proti Ukrajině. Největší pozemní konflikt v Evropě od konce druhé světové války, rozpoutaný na Putinův rozkaz, dnes pokračuje 106. dnem.

Debata s Putinem v přímém televizním přenosu se koná každoročně od roku 2001, s výjimkou let 2004, 2012 a 2020, dodal RBK.

Loni 30. června Putin odpovídal na otázky občanů tři hodiny a 43 minut, poznamenal server Rosbalt. Upozornil, že letos Putin dosud nevystoupil ani s tradičním poselstvím o stavu země, ačkoliv v minulosti se prezident obracel k poslancům a senátorům ještě během zimy či na počátku jara, aby vytyčil směrnice v rozvoji země.

Video  Putinovy válečné zločiny. Bude za ně skutečně odsouzen?  - Videohub
Video se připravuje ...

Spekulace o Putinově zdraví

Podle mluvčího prezident dodržuje termíny stanovené ústavou, ve které se praví, že by šéf státu měl vystoupit „v průběhu roku“, a tak „je ještě čas“.

Vedle toho se však v poslední době vyrojily i nejrůznější spekulace o Putinově zdravotním stavu včetně těch, které se týkají vážnějšího onemocnění. 

Úvahy o různých nemocech ruského prezidenta zahrnují Parkinsonovu chorobu či rakovinu slinivky nebo krve. Bývalý agent ruské Federální služby bezpečnosti Boris Karpičkov dokonce pro web Sunday Mirror uvedl, že Putinovi kvůli rakovině zbývají pouhé dva až tři roky života. „Bylo nám řečeno, že má bolesti hlavy, a když se objeví v televizi, všechno, co chce říct, má před sebou napsané velkými písmeny na kusu papíru,“ uvedl Karpičkov s tím, že prezident také zažívá třesy.

Peskov však opakovaně spekulace označil za nesmysly.

18:47
Dnes

Obrazem: Pravoslavné Velikonoce na Ukrajině

18:17
Dnes

Papež František byl pozván na mírovou konferenci o Ukrajině ve Švýcarsku. „Pozvali jsme Svatý stolec. Vatikán se k mírové konferenci staví velmi pozitivně,“ uvedla švýcarská prezidentka Viola Amherdová. Rusko na akci pozváno nebylo.

17:57
Dnes

Ukrajinští vojáci svým kolegům na frontové linii posílají velikonoční pochutiny i za pomoci FPV dronů. 

Zobrazit celý online

 

Video se připravuje ...
Další videa