Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Politolog o „totálním selhání“ vlády: Má se starat i o „našince“. A co přinese české předsednictví?

Aktualizováno -
9. června 2022
15:30
Autor: Markéta Volfová, tsv - 
9. června 2022
14:00

Politolog Jan Kubáček se v Epicentru vyjádřil k uprchlické krizi a nespokojenosti Čechů, vláda podle něj naprosto selhala nejen při komunikaci s veřejností. Dodal, že stát je zodpovědný za péči o občany, kterým by měl pomáhat stejně rychle a efektivně jako uprchlíkům v nouzi. Vyjádřil se dále k českému předsednictví v Evropské unii, díky kterému by si země mohla vybudovat dobrou pověst a zároveň vylepšit atmosféru mezi vládnoucími stranami a opozicí.

Češi v posledních týdnech vyjadřují nespokojenost s přístupem vlády k rostoucí inflaci a zhoršujícím se ekonomickým podmínkám, vládnoucí koalice v tuto chvíli podle mnohých upíná svou pozornost na uprchlíky a zanedbává české občany. Podobný pohled má i Kubáček. „Já si myslím, že vláda to naprosto nepochopila, totálně selhala,“ řekl v pořadu Blesku. „Kdybyste měla dvě děti, a jedno dítě by bylo ve velmi těžké situaci, samozřejmě se mu potřebujete intenzivně věnovat, ale přesto víte, že se musíte věnovat i druhému dítěti, abyste ukázala, že respektujete obě dvě děti.“

„Když tady mám válečné uprchlíky ve velmi složité situaci, tak já se nemůžu odvrátit od našich lidí, daňových poplatníků, kteří jsou ve složité situaci, a říct: ‚Teď srazte podpatky a čekejte a vydržte.‘ Ten stát je od toho, aby plnil velmi dobře pomoc i jim,“ upozornil politolog. „A v podstatě skrze ukrajinské válečné uprchlíky ukázal, že když chce, tak umí konat rychle. Proč tohle neumí dělat vůči českým samoživitelům, vdovcům, vůči rodinám s dětmi a vůči těm, kteří opravdu potřebují pomoct.“

„My to nedokážeme vyřešit za týden, za měsíc, ale musíme to řešit průběžně,“ dodal odborník. „A kdyby dneska lidi řekli: ‚Musím říct, že nakonec díky Ukrajincům mi zjednodušili dotazníky, formuláře, přísun a přístup k pomoci,‘ tak si myslím, že mnozí řeknou: ‚Já nemůžu říct popel, doba je těžká, ale ta naše vláda se s tím popasovává, jak život jde.‘“

14:16
Dnes

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg je na Ukrajině, sešel se se Zelenským. Ten řekl, že situace na bojišti závisí na rychlosti dodávek munice.

13:48
Dnes

Starostu Vlachovic, pod které spadají Vrbětice, Zdeňka Hověžáka (STAN) odložení případu výbuchu muničního skladu nepřekvapilo. „S ohledem na to, co probíhá na Východě, se dalo očekávat, že se případ odloží, protože to, aby v dnešní době Rusko nějak podalo ruku k součinnosti, aby se vyšetřování prokázalo, se nedalo předpokládat,“ řekl ČTK Hověžák. Případ nebere jako ukončený, protože viníci nebyli potrestáni.

13:11
Dnes

„Rusko u nás spáchalo teroristický útok, při kterém zemřeli dva nevinní lidé. Proto tolik dbáme na bezpečnost naší země a budeme v tom pokračovat,“ komentovala závěry policie o výbuchu ve Vrběticích předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Připomenula současně postoje exprezidenta Miloše Zemana k vyšetřování kauzy. Výroky bývalého prezidenta o „více vyšetřovacích verzích“ byly od začátku jen vodou na mlýn kremelské propagandě, uvedla.

Zobrazit celý online

Koalice podle Kubáčka pocítí negativní dopady svého vládnutí při dalších volbách. „Naše vláda si v podstatě zvolila zatím vysílání čistě pro Ukrajince a pro světová média, světovou veřejnost a zapomíná na našince, ale až je potom bude potřebovat v nějaké podpoře, shodě nebo při volbách, tak bude krutě překvapena, že ti lidé mávnou rukou a řeknou: ‚Já jsem si musel poradit sám, tak si poraďte sami.‘“

Dobrá pověst pro Česko

Nová role v Evropské unii Česku podle Kubáčka otevírá dveře k očistění pověsti po roce 2009, kdy během krátkého předsednictví českou „image“ pošpinila vnitřní nesourodost. „Náš reparát snad už nemůže dopadnout hůře než minule. Můžeme opravdu zaujmout, protože platí, že dnes to předsednictví je spíš management politických věcí,“ vysvětloval a dodal, že hlavní agendou je vyváření dlouhodobých řešení a hledání kompromisů.

České předsednictví by mohlo vést k vyjednání lepších podmínek nákupů energií a vylepšení státní opozice. „Pokud si to nezvořeme my sami, tak tuto šanci máme,“ konstatoval. Země má díky roli v EU šanci si vytvořit silnou mezinárodní koalici partnerů z řad velkých i malých států. Podle politologa existuje i možnost vylepšit vztahy mezi vládou a opozičními stranami.

„Bude to velmi náročné na české politiky, nejen premiéra, bude to náročné na hledání národního kompromisu a tolerance. Myslím si, že tady je určitá šance se například se stoupenci hnutí ANO domluvit na neostřelování v tématech národní shody, u SPD to příliš nečekám,“ shrnul Kubáček. „Pokud by se dohodl smír zbraní nad klíčovými tématy pro Prahu, tak to může mnohé poposunout, mnohému pomoci právě na té evropské úrovni, a hlavně můžeme dát dobrý vzkaz, že jsme racionální, konstruktivní, že se s námi zkrátka může počítat.“

frantacizek ( 10. června 2022 17:58 )

tahle vláda má nejtěžší pozici v dějinách vlád v Československu. Srovnávat se dá snad jen s Klausovou zkraje 90. let, kdy se řešil přechod z kolektivizace na tržní hospodářství spojený taky s vysokou inflací, devalvací koruny, vše Václav Klaus tehdy zvládl bravůrně v těch 90tkách jako ekonom (turnpike theorem ). Tahle vláda zase čelí hned několika krizím, která sama nevyrobila - Putin-imigrační, ekonomická, s tím spojená inflace, kterou téhle vládě min. z 50% navíc vyrobila vláda předchozí, bohužel, do toho musí řešit důchodovou reformu, na kterou se předchozí vlády Mirka Topolánka, Andreje bohužel vykašlaly a nyní už nám ten problém hoří. A do toho musí nastartovat ekonomický růst, který je taky rekordně dole (počítá se s max. 1% HDP) ne díky této vládě, ale objektivními okolnostmi v globální ekonomice. Válka na Ukrajině zdražuje základní potravinové komodity - olej, mouka. Vláda přitom nemůže příliš sahat na DPH třeba u benzínu, nafty, protože z něčeho musí financovat sociální výdaje, nyní třeba vůči rodinám (5000 na dítě, zvýšení přídavků na děti, energo tarif, který se připravuje).
Zasluhuje si podporu, protože nás nezadlužuje nijak zásadně a min. financí pracuje s péčí řádného hospodáře s veřejnými penězi a i s touhle politikou šetření je schopna vést sociální dialog se skupinami, které potřebují finanční podporu díky objektivním skutečnostem v ekonomice - viz výše.

frantacizek ( 10. června 2022 14:18 )

k mému textu dole, nechce se mi ho už hledat.. taková Škodovka už investuje na Ukrajině, kde hledá náhradu za sovětský trh, který pro ni nepředstavuje zase takovou ztrátu, protože co tam vyrobila, to tam i prodala, ale to je přesný princip toho, jak se nám bude solidarita vůči Ukrajině jako zemi a ekonomice vracet i do budoucna v tom startu růstu zahraničního obchodu.
Dále letělo nyní tuším 40 představitelů našich velkých firem do USA domlouvat byznysovou spolupráci s americkými firmami. Mějte s touhle vládou trpělivost, protože nás prostě táhne na Západ narozdíl od minulých a ten Západ nás hlavně začíná brát - viz můj příspěvek tady ve vlákně níže..

lepabrena ( 9. června 2022 20:54 )

Můj příspěvek platil lamentacím Jardy HK- zřejmě placený provokatér neboli troll. Bohužel se můj příspěvek zobrazil až nahoře u Vaší správné argumentace.

lepabrena ( 9. června 2022 20:51 )

To si děláte legraci? Tohle přece nemůžete myslet vážně!

franz ( 9. června 2022 19:12 )

A zapomněl jsem dodat, že do spolku se vloudili i jejich kamarádi, kamarádi jejich kamarádů atd.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa