Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Expert pro Blesk o konci ruské ropy v EU: Má to háček! A Putina to tlačí dávat slevy

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
4. května 2022
15:45
Autor: Pavlína Horáková, vol - 
4. května 2022
14:00

Ceny energií letí vzhůru a pohled na jejich vyúčtování vyráží dech nejen Čechům. Rusko minulý týden odstřihlo Polsko a Bulharsko od zemního plynu. Evropská komise navrhuje do konce roku zakázat dovoz ruské ropy do Evropské unie. Burza se zmítá v panice, ale jsou to domácnosti a firmy, které se staly rukojmími celé situace. Jak Česko obstojí v energetické krizi? Jak by nás zasáhl zákaz ruské ropy? Do Epicentra Blesku vyrazil minoritní akcionář skupiny ČEZ Michal Šnobr.

V EU se řeší zákaz dovozu ruské ropy, jenže má to háček. .„Evropská komise to navrhuje, nyní to musí schválit všechny členské státy a víme, že především Slovensko a Maďarsko s tím mají velký problém a žádají výjimku z tohoto zákazu, protože tam opravdu technicky není moc cest, jak do těchto zemí dopravit ropu jinak, než právě z Ruska. Zatím bych nedělal velké závěry,“ uvedl Šnobr.

„Opustit ruskou ropu je podstatně menší problém a půjde to jednodušeji - i pro ČR - než je tomu u plynu. Je to o něco složitější, než u ruského černého uhlí, ale je to výrazně jednodušší než opustit ruský plyn,“ upozorňuje Šnobr. Nedá se podle něj čekat, že by tento krok vyhnal cenu ropy do extrémních úrovní a nečeká ani bezprostřední reakci na maloobchodním trhu.

Měl by tento krok dopad na Putina? „Určitě to Rusko zabolí, protože Rusko tu ropu, kterou nedodá do EU, musí udat někde jinde po světě. A pokud ji má udat někde jinde, musí poskytnout poměrně velké slevy z tržních cen. Využívá toho především Indie a tlačí na Rusko, aby byly slevy veliké,“ vysvětlil expert a připomněl, že významná část příjmu Ruska je právě z prodeje těchto komodit - plynu, ropy, černého uhlí.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
24. 4. 2024

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Zobrazit celý online

V dlouhodobějším horizontu by to tak Rusové hodně pocítili a to ještě zásadněji, pokud by do Evropy neproudil plyn. „Bohužel tam jsme se dostali do stavu, že si to nemůžeme dovolit.“

Ceny těchto komodit během konfliktu na Ukrajině vzrostly. Vydělává Rusko válkou?

„Konkrétně na plynu vydělává velmi. Co se týče ropy, Rusko musí poskytovat velké slevy, aby svou ropu, která nesměřuje a nebude směřovat do Evropy, ale i do jiných zemí - původních významných odběratelů - musí dávat s výraznou slevou a tam ten efekt není takový. Výrazný efekt je u plynu. Ještě před rokem na jaře 2021 tržní cena plynu byla 18 euro za mega watt hodinu, aktuálně se pohybuje kolem 90 aý 100 euro za mega watt hodinu. Aktuálně Rusko právě na prodeji této komodity vydělává obrovské peníze. Dá se zjednodušeně říci, že pokud se Rusku podaří udržet ty ceny plynu tak vysoké, jako jsou nyní - a především u jejich hlavního zákazníka, což je Evropa - řekněme třeba po dobu 3 let,  tak získá tolik peněz, kolik nezískalo ani za 10 let nazpět právě od evropských zákazníků,“ podotkl Šnobr.

„Rusové to moc dobře věděli, jak je Evropa na plynu závislá. Je to jedna z hlavních klíčových her, která se týká konfliktu na Ukrajině,“ dodal Šnobr.

 

e.lesanova ( 4. května 2022 16:28 )

Neměli by politici viz. Lipavský, Fiala a další naivní lokajové USA a Bruselu, kteří nás od počátku masírovali hromadami lží, že nahradit ruský plyn je takřka zanedbatelná záležitost, být postaveni před soud?? Že tito hňupové ani netuší, kudy plynovod vede, od koho vlastně a za kolik předražený nakupujeme, že nevlastníme ani jeden zásobník atd. atd. a kdo z celého tohoto politického fiaska bude nakonec mít největší profit??My jsme na ruském plynu závislí takřka ze 100%, tedy "odstřižení" je z pozice ČR ekonomická a sociální sebevražda Bandu okolo pětikolky zažalovat, jednají proti zájmům ČR.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa