Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rakušan pro Blesk: S romskými uprchlíky je velký problém! Budou třeba i provizorní stany

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
10. května 2022
13:42
Autor: pah, simao - 
10. května 2022
08:00

V souvislosti s migrační krizí a situací na pražském Hlavním nádraží se nyní hovoří otevřeně o humanitární krizi. O uprchlících a české starosti o ně mluvil v pořadu Epicentrum na Blesk.cz vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Prozradil detaily z jednání s hejtmany, ale i Maďarskem, odkud přijíždějí romští uprchlíci - a ne všichni jen s ukrajinským pasem. Podle Rakušana budou potřebovat v pasech razítka o překročení ukrajinské hranice. Nevyloučil přitom ani nutnost stavby provizorních stanů kvůli jejich dočasnému ubytování.

„Nám se povedlo jako společnosti něco neskutečného. 63 procent české společnosti dospělé populace nějak pomohlo někomu z Ukrajiny, 70 procent lidí podle agentury STEM podporuje to, abychom lidem, kteří přicházejí před tou ruskou, Putinovou agresí sem do ČR, pomáhali. A to je to, proč jsme to zvládli,“ uvedl vicepremiér Rakušan pro Blesk.cz.

„My jsme zvládli ubytovat 300 tisíc lidí, aby pouhých 900 z nich spalo někde v tělocvičně. Všichni ostatní dostali kamenný dům. Teď máme specifickou skupinu - a já to řeknu zcela na rovinu - romských uprchlíků, kteří sem přicházejí, a ten problém je velký, protože někteří z nich přicházejí z Maďarska, a nikoliv z Ukrajiny,“ upozornil Rakušan.

Nedůstojné podmínky a potíž s Maďary

Policie nemá však možnost nahlédnout do žádného jednotného evropského systému, který by umožnil zjistit, zda je příchozí člověk Ukrajinec, nebo má i maďarské občanství, se kterým by neměl nárok jako občan členského státu EU na pomoc. „Takoví lidé prostě tady žádnou dávku nedostanou a my to musíme prověřovat,“ uvedl Rakušan.

Chystá se proto jednat online se svým maďarským protějškem, který však neumí anglicky, ani německy, a tak se prý čeká na tlumočníka - a do Maďarska navíc zamířil vytýkací dopis. „Lustrace v Maďarsku trvají strašně dlouho a my díky tomu tady máme lidi v nedůstojných podmínkách,“ poznamenal Rakušan. „Bohužel ti lidé se ve velké míře shlukují na těch místech, kam teď přijíždějí. To je především nádraží,“ poznamenal k aktuální humanitární krizi na Hlavním nádraží v Praze.

19:17
Dnes

Belgie se bude snažit dodat stíhačky F-16 na Ukrajinu už letos, řekla podle VRT belgická ministryně obrany. Původně to Brusel plánoval až příští rok.

19:14
Dnes

USA ohlásily dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině, uvádí americká média. Podle ministra obrany nakoupí vybavení za šest miliard dolarů.

18:48
Dnes

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se Evropská unie naučila hodně o vzorcích chování Kremlu i ruského prezidenta Vladimira Putina a stala se tak ostražitější. V rozhovoru ke 20. výročí dosud největšího rozšíření Evropské unie to dnes uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Evropská unie podle ní není dokonalá, ani taková nemůže být, protože je spolkem 27 členských států a 450 milionů obyvatel, připomněla šéfka unijní exekutivy. Výhody, které členství v EU přináší, jsou ovšem podle ní obrovské.

„Pro mě je Evropská unie více než jen spolek zemí, je to náš společný domov,“ zdůraznila von der Leyenová v rozhovoru se skupinou novinářů ze států, které do EU před 20 lety vstoupily. V roce 2004 se unie rozšířila o Česko, Polsko, Maďarsko, Slovensko, Slovinsko, Litvu, Lotyšsko, Estonsko, Kypr a Maltu.

Vzhledem k dění v některých nových členských státech, například pokud jde o problémy s dodržováním pravidel právního státu v Maďarsku či svobody médií na Slovensku, se někdy objevuje tvrzení, že tyto země ještě nebyly na vstup do EU zralé a připravené. S tím dnes ale Ursula von der Leyenová nechtěla souhlasit.

Zobrazit celý online

Hejtmanům dnes na jednání řekl, že musí umět najít ve svých krajích kapacity, které umožní ubytování.

„Jsou takoví, kteří, aniž by o tom mluvili do médií, samozřejmě ty romské uprchlíky někde ubytovávají a tu situaci zvládají řešit. Hlavní nádraží je obrovsky špatným symbolem, se kterým něco musíme dělat, ale zároveň už se málo hovoří o tom, že ty stovky ostatních příchozích - nezávisle na původy - prostě ubytovány jsou. Na nádraží se musí zrychlit lustrace a musíme mít provizorní ubytování, kam dáme lidi před lustracemi. Pokud není možné takové ubytování podle informací Hlavního města v Prahy už v Praze najít, tak já přiznaně říkám: potom pojďme vytipovat i nějaké místo, kde postavíme speciální stany, záchody, bude tam díky romským organizacím nějaký dohled nad provozem toho zařízení. My jsme schopni garantovat jídlo a stravu po ty lidi,“ pokračoval Rakušan.

Bude třeba razítko?

Žadatel o humanitární dávku vedle toho bude od pondělí muset mít v pase razítko o překročení ukrajinské hranice, oznámil vicepremiér.

„Aby člověk v České republice měl nárok na humanitární dávku, tak bude muset mít razítko v pase o tom, že překročil ukrajinskou hranici. To by mělo platit od příštího pondělí,“ uvedl pro Blesk Rakušan.

Falešné dilema

Kolem pomoci uprchlíků, ale také občanům ČR se točila i další část pořadu. „Odmítám dlouho falešné dilema, které tady je: buď pomáháte Ukrajincům, nebo českým občanům. Kdybychom tu krizi od začátku neřešili, kdybychom ty lidi nechali spát v tělocvičnách, na ulicích, v parcích, tak bezpečnostní situace bude skutečně ohrožena. Kdybychom neměli systém, jak ty lidi ubytovat, máme po celé ČR na různých úřadech (...) nekonečné fronty a lidi by čekali před úřadem práce, zahltili by ty normální přepážky. My jsme tu krizi museli od začátku managovat strategicky a racionálně právě kvůli tomu, abychom to zvládli pro občany ČR: Já vím, že doma nikdo není prorokem,“ obhajoval Rakušan pomoc uprchlíkům v době, kdy řada lidí na vládu útočí, že se dostatečně nestará o české občany.

„Pětitisícovku, kterou dostávají, je to nižší než naše sociální dávky jako takové a dostávají ji maximálně půl roku, potom už se o sebe tady v ČR musí postarat sami,“ doplnil Rakušan.

Se ženou ubytovali doma Ukrajinku s 12letou dcerou

Z 80 procent jde nadále o matky s dětmi, nejčastěji jde o matky se dvěma dětmi s ničím v ruce, poznamenal vicepremiér.

„My s ženou máme doma Ukrajinku s 12letou dcerou a ta paní nejenom, že hrozně pomáhá, ale ta paní sem rozhodně nepřišla za ekonomickou výhodou. Ona měla na Ukrajině, kousek od Oděsy, krásný barák. Větší, než mám já. S krásnou zahradou, kde žili,“ popsal osobní zkušenost Rakušan.

Pomáhá se lidem, kterým rozbombardovali celé město a oni utekli před válkou, připomněl vicepremiér. Ukrajinka, která u něj doma žije, mu ukazovala fotky z posledních Vánoc, kdy měli stoly plného jídla a měli se dobře. S Putinovou únorovou invazí se vše změnilo. Nyní na fotkách ukazuje, kdo z mužů je na frontě, kdo zemřel - 19letý mladík....

„Ona opravdu utekla ve chvíli, kdy začali bombardovat její město a střed jejího města byl zasažen. Ona si nevzala nic, mojí ženě se omlouvá, že má doma tři fény a tady si musí půjčovat... Utekla jenom s tou dcerou, vydala se na cestu, tátu nechali doma. A ta cesta byla náročná, trvala přes nějaké peripetie osm dní, “ dodal Rakušan s dovětkem: „A takovým lidem my pomáháme.“

nespokojeny ( 11. května 2022 19:26 )

PPP150W Ano, máte pravdu. Moje chyba. Omlouvám se. Vše dobré a pevné zdraví.

1917 ( 11. května 2022 02:05 )

Tato Pětibanda to má v rukou akorát když jde na WC, jinak za vše může Babušj. S ukrajinskými cikány se sem nasomrovali Maďarští cikáni a Bulharští cikáni s nataženýma rukama o 5000,Kč na které nemají právo, ale protože jsou to cikáni, tak si žádná úřednice nedovoli jim to nedat, protože by se se zlou potázala! Pro cikány a Ukrajnce vše a zadarmo a pro naše děti můžeme sbírat víčka od PET!!!

PPP150W ( 10. května 2022 22:34 )

Já přece neobhajuji tuto vládu. Nebo máte pocit, ze vencův příspěvek souvisí s tematem článku?

PPP150W ( 10. května 2022 22:30 )

Mýlím se? Na Ukrajinu vtrhlo NATO? A v r. 2014 na Krym také?

PPP150W ( 10. května 2022 22:28 )

A co kdyby jste šel vy? Nevýjde to nastejno?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa