Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Stanjura pro Blesk o dluzích státu: Pokladnička je prázdná! Na koho dopadnou škrty?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
10. února 2022
14:45
Autor: Vera Renovica, pah - 
10. února 2022
12:38

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nemá snadnou pozici. Covidová léta vyšponovala státní finance do závratných výšin. Schodek rozpočtu za Babišovy vlády nebývale narostl. Stanjura ve studiu Blesku vysvětloval, kde vidí možnosti úspor a škrtů.

„My jsme zdědili rozpočet, kde byl naplánovaný dluh na letošní rok 377 miliard. My jsme slíbili, že ten dluh bude nižší, než 300. Za necelých 8 týdnů jsme našli úspory zhruba za 77 miliard,“ uvedl nový šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS) v pořadu Epicentrum na Blesk.cz. „Pokladnička je prázdná, žádné rezervy nejsou, jsou tam dluhy,“ řekl s narážkou na hospodaření předchozí vlády Andreje Babiše (ANO).

Díky vysoké inflaci budou dodatečné příjmy, ale i dodatečné výdaje, upozornil Stanjura. „Největší částku dáme na penze, zhruba dalších 21 miliard korun. Víc, než se počítalo na konci loňského roku,“ uvedl. „Nakonec ten deficit bude 280 miliard a to je skoro o 100 miliard méně, než byl plán vlády Andreje Babiše na letošní rok,“ podotkl s tím, že jde však pouze o první krok a v příštích letech musí snižování dluhu pokračovat.

„280 miliard je pořád obrovské číslo a dlouhodobě si to stát nemůže dovolit,“ varoval Stanjura. „V této chvíli to nešlo víc,“ dušoval se. Na konci volebního období by se však rád dostal k částce 150 miliard.

„Úleva bude, až to schválí Sněmovna. Já jsem se nikam neschoval, nicméně my zvolili jinou strategii,“ říkal Stanjura s tím, že tentokrát nejezdili ministři jako prosebníci na ministerstvo financí, ale vláda o rozpočtu vyjednávala jako celek mj. na poradě ministrů. „Ministr financí nemá žádné peníze, to jsou peníze daňových poplatníků (…) Já myslím, že se k tomu všichni postavili dobře, tam nebyly ani spory mezi resorty, ani mezi stranami, které tvoří koalici,“ popsal.

Ve Sněmovně ohledně projednávání státního rozpočtu očekává Stanjura „dlouhé debaty, ale bez obstrukcí“. Dohodnutý termín 1. čtení návrhu rozpočtu vládní pětikoalice je pátek 18. října, kdy by Sněmovna měla potvrdit celkovou výši příjmů, výdajů a samotný schodek. Ve 2. čtení následně Stanjura očekává desítky pozměňovacích návrhů. Rád by, aby 3. čtení přišlo nařadu kolem 9. či 10. března.

Podle Stanjury tak přetrvává ambice, aby rozpočet byl schválen nejpozději v polovině března. Podle Stanjury je důležité nadále zmenšovat stát, mít nižší počet zaměstnanců, rušit některé agendy a podívat se na to, co stát dělá zbytečně či omezit neinvestiční dotace. „To všechno vyžaduje nějaký čas,“ říkal.

Ohledně úspor přímo na ministerstvech podotkl: „Každý z nás si to umí představit, máte nějaké výdaje na domácnost, ale máte nižší příjmy, nechcete si půjčovat na ten provoz. 5 nebo 6 procent těch běžných výdajů se dá ušetřit. Nebudeme mít tak často nové počítače, nebudeme kupovat nejlepší mobily, nebudeme si kupovat tolik služeb externě.“ To však označil za jednodušší část, složitější je dle něj snížit celkový objem mezd pro státní zaměstnance či omezit nebo zrušit některé dotační tituly.

Analyzovat se budou i výdaje celého sektoru zdravotnictví. Nic se však nemění na tom, že platy v něm porostou o 6 procent a bude poskytována stále stejně dostupná a kvalitní péče, tvrdí Stanjura. „Ve zdravotnictví jsme ty peníze nechali, nechali jsme navýšení platu ve školství, regionálním školství, tedy pro učitele a pedagogické pracovníky, navýšili jsme tarify pro hasiče, policisty a vojáky. Víc si stát v této chvíli opravdu nemohl dovolit,“ vzkázal Stanjura.

frantacizek ( 19. února 2022 16:22 )

škrtat se dalo ještě v rezortu školství 7 mld za zrušení inkluze, určitě se dalo ušetřit nejen v tomto pak na počtu zaměstnanců veřejné správy. Vláda ten robustní kolos ještě navýšila, což moc logicky nepůsobí.
Mrzí mě taky nulové škrty v rámci daňových výjimek, které zůstávají na 380mld, a to mi nešlo o takový příspěvek na důchodové připojištění a tu větší část daň. výjimek soc. charakteru, ale třeba jsem čekal o zrušení celé podpory solárního byznysu, což by na té příjmové straně přineslo o 19mld více. Z těch 380mld je jen 172mld daňových výjimek.....
A těchto ušetřených dalších dobrých 25mld bych obratem rozpustil část na zvýšení platby za zdravotního pojištěnce, protože pojišťovny mají rezervy sice 50mld, ale přijde další covidová vlna a už zase řešíme tohle. A další část samozřejmě do bytové výstavby, což je další z protiinflačních nástrojů, se kterými jsem čekal, že bude rozpočet počítat.
Jakože na budování dálnic bych myslel až naposledy, protože si fakt nemůžeme dovolit nyní utrácet za tunely stavebních firem v rámci těch slavných účtovaných víceprací, byť i budování infrastruktury je zaručená injekce v rámci budoucího růstu každé ekonomiky..
Ale asi nikdy nebudeme spokojeni vždy, pač vždy v tom bude kus politikaření směrem k voličům a prolobbovaných záležitostí.
ještě bych progresivně zdanil hazard, toho netuším, proč se jakákoliv vláda bojí..
U toho dotazu na nulové DPH v Polsku bych dodal, že nejméně, co potřebujeme nyní, je zvyšovat spotřebu. Tohle je jednoznačně populistické opatření, ekonomicky nemá absolutně logiku do téhle doby, zbytek už odpověděl Zbyňa slečně redaktorce..
je to plus pro Čechy, kteří si chtějí plnit bobříka odvahy a nakupovat často nekvalitní polské potraviny, že mohou ušetřit a trpí tím polská ekonomika, ne ta naše..

sarina ( 11. února 2022 07:42 )

7.39 patří Pulkin 22.00!

sarina ( 11. února 2022 07:39 )

Ty ubožáku, za vlády Babiše měl s financemi problém CELÝ SVĚT, protože v celém světě ŘÁDÍ COVID který za Kalouska nebyl a i když přebíral v době celosvětové krize ke covidu se to NEDÁ PŘIROVNAT! Babišova vláda se i přes covidovou krizi snažila přidávat kde mohla a VŠEM, i podnikatelům-zaměstnavatelům umožnit aby se dala lépe covid krize překonat. Kalousek byl a je největší chmejd který mohla kdy ČR mít! Teď za slepené se covid pomalu stává líp zvladatelným, ale i tak ještě nevládne slepená ani 2 měsíce a kolik už mají problémů, smáli jste se Babišovi, že střídá ministry zdravotnictví, ten za 4 roky vystřídal 4 ministry a jeden byl 2x a po Válkovi chtějí aby odstoupil už teď a kde jsou 4 roky? Kolik ministrů zdravotnictví čeká slepenou???

padrino ( 10. února 2022 22:53 )

Fiala stále slibuje učitelům 130 procent průměrné mzdy. Nemá na to ale peníze.....

hejhej ( 10. února 2022 20:37 )

081121:
Pro sebe si peníze najdou. Hlavně, že přidali a blekotali, že si ty přidané tisíce zmrazili - idio.ti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa