Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Exšéf Mosadu exkluzivně o úspěšných agentkách i Jamesi Bondovi. A pochválil českou BIS

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková, Martin Valeš - 
18. června 2021
05:00

„To co dělá Mosad za oponou, je mnohem napínavější, než filmy o Jamesi Bondovi," řekl v exkluzivním rozhovoru pro pořad Epicentrum na Blesk.cz bývalý šéf národní izraelské zpravodajské agentury Danny Yatom. Většina jeho kariéry byla v utajení, ale přesto se podělil o své dlouholeté zkušenosti nejen z řízení jedné z nejlepších rozvědných agentur světa, ale také jako bojovník elitního komanda Sajeret Matkal. Bezpečnostní poradce někdejšího izraelského premiéra Ehuda Baraka hovořil také o vývoji situace v Izraeli a nejnovějším porušování příměří ze strany Hamásu. Pochválil české zpravodajské služby i práci české policie, míní však, že je potřeba vytvořit jasný plán boje proti terorismu, abychom se vyhnuli možnosti útoku na našem území.

Vaše kariéra je ohromující. Které výrazné momenty byste rád sdílel s našimi diváky?

Jak víte, v Izraeli je povinná vojenská služba. Dívky a chlapci, když dosáhnou osmnácti let, po střední škole, mají povinnost vstoupit do armády, tak jsem to udělal. Ve věku osmnácti let jsem dobrovolně vstoupil do nejprestižnější jednotky komanda Sajeret Matkal, kde jsem sloužil prvních devět let. I když povinná služba je jen tři roky, já jsem to prodloužil. Zůstal jsem v armádě, dopracoval se na hodnost generála a pak jsem se také stal ředitelem Mosadu, což je jedna z nejlepších zpravodajských a operativních služeb na světě.

Jak si vysvětlujete, že když se lidé pokusí vyjmenovat dvě nejlepší světové špionážní agentury, je pravděpodobné, že Mosad bude jednou z nich? Izrael není příliš velká země, tak z čeho podle vás vyplývá světová sláva Mosadu? 

Izrael není velká země. Populace Izraele je méně než 10 milionů lidí a tím důvodem je, že celé naše životy jsme ve stavu pohotovosti. Moje generace se zúčastnila tří válek, v Izraeli jsou bojové události každý den, vzájemná palba, stíhání teroristů a tak dále, takže musíme sloužit, abychom mohli bránit naši zemi. Ten fakt, že jsme napadáni, že jsme obklopeni nepřátelskými elementy, nás donutil si vystavět vynikající zpravodajské a bezpečnostní služby a vynikající vojenské služby.

My si právě teď spolu povídáme v Praze v České republice. Jsem zvědavá, co vás sem přivedlo. A jak se vám tu líbí?

Velmi se mi tady líbí. Je to má druhá návštěva. Ta první byla součástí dovolené s mou milovanou ženou, ale tentokrát tu jsem na profesionální bázi, abych pomohl s bezpečností a s problémy spojenými s bezpečností České republiky. Pozval mne David Bohbot, izraelský chlapík, jehož si velmi vážím. Je expertem na bezpečnostní problematiku a na otázky mezinárodní diplomacie. A já jsem přijel, abych Davidovi pomohl realizovat jeho program, plán, budu jemu a jeho týmu radit, co by se mělo zlepšit v českých službách a organizacích, i když musím přiznat, že máte vynikající BIS a policii.

Než se dostaneme k tomu, co bychom se od vás mohli naučit, víte, naše diváky jistě velmi zajímá Mosad. Co o této organizaci víme, známe hlavně z filmů. Co můžete říci otevřeně o tom, jak tato organizace funguje? A je nějaký film, který zobrazuje skutečnost Mosadu realisticky, případně alespoň blíže realitě?

Víte, Mosad je znám po celém světě jako vysoce profesionální a úspěšná zpravodajská organizace, zpravodajská a operativní služba, díky mnoha publikacím, které nevydal Izrael ani Mosad. My preferujeme méně mluvit a více jednat za oponou. Takže je pro mne velmi těžké a téměř nemožné mluvit o Mosadu, protože je to tajná organizace. A abych se dostal k vaší otázce na film... Nemyslím si, že existuje film, který zobrazuje pravou podobu Mosadu. Mohu vám jen říct, a to nepřeháním, že realita a to, co Mosad dělá za oponou, je mnohem napínavější než filmy o Jamesi Bondovi.  

Kdybychom mluvili o budoucích agentech: Jaké jsou ty hlavní vlastnosti nezbytné pro dobrého kandidáta? A jsou naopak vlastnosti, které znamenají, že daný kandidát by měl být vyloučen z výběrového řízení?

Ano, první vlastností je spolehlivost a také pravdomluvnost. Když někoho nachytáme, že lže, okamžitě ho vyloučíme z naší organizace, z Mosadu. Všichni by měli mluvit jen pravdu, i když ta pravda není moc hezká, protože obzvláště v této oblasti není možné jít od jedné úspěšné operace k další a další. Jsou tu také selhání, a pokud lidé nejsou schopni uznat svá selhání a probírat je s ostatními, tak do Mosadu nepatří.

Když zmiňujete pravdu... Chápu, že hovoříte o tom, být důvěryhodný, ale nemusí také lhát, víte, záměrně?

Musí lhát, obzvláště co se týče jejich falešných identit, když jednají s lidmi v rámci svých profesionálních povinností. Ale když se vrátí zpátky ke svým kamarádům, důstojníkům a velitelům, musí mluvit jen pravdu.

Izrael je jednou z mála zemí na světě s požadavkem povinné vojenské služby pro ženy. V izraelských obranných silách hrají ženy zásadní roli... Jakou úlohu hrají ženy v Mosadu?

Úloha žen v Mosadu je významná a ve srovnání s mnoha dalšími organizacemi jak v Izraeli, tak mimo něj je procento zastoupení žen v Mosadu velmi vysoké. Bylo mnoho případů, kdy ženy řídily operace mnohem lépe než muži. My rozumíme kvalitě žen a jsme velmi potěšení náborem žen. Celý ten komplex postavený z žen a mužů je pravděpodobně základem našich úspěšných operací.

Chápu, že některé informace o vaší kariéře jsou tajné, ale zajímalo by mě - mohl byste se s našimi diváky podělit, co bylo vaší nejnebezpečnější či nejzajímavější zkušeností, ať už v Mosadu, nebo v Sajeret Matkal? 

Sajeret Matkal operují za nepřátelskou linií. To není nic tajného, to bylo zveřejněno. Podílel jsem se na četných výpadech a operacích za nepřátelskou linií. Často byly velmi složité, všechny byly nebezpečné. Být hluboko v nepřátelském území a operovat a plnit mise s vědomím, že to může selhat a může jít do tuhého. Museli jsme plnit mise a mít se pořádně na pozoru. 

Může někdo skutečně odejít z takového života do výslužby? Jak vypadá penze agenta nebo člověka z takových služeb? 

Je to velmi těžké, pro muže i pro ženy. Život v Mosadu, ale nejen tam, platí to i pro mnohé další rozvědné a operativní služby, život je tam velmi hektický. Je to dost jedinečná zkušenost, stane se to vaším životem na mnoho, mnoho let. A když najednou musíte odejít do důchodu, v jeden moment jste součástí organizace, druhý den se stáváte rezervistou, záložníkem té organizace. To znamená, že ten telefon už nezvoní… Je hodně těžké si na to zvyknout, ale to je život. Život není snadná záležitost. 

Je něco, co máte i nadále u sebe od dob, kdy jste byl ředitelem Mosadu?Máte nějaký suvenýr z té doby? Nějaké špionážní vybavení?

Víte, to, co si uchovávám, je zkušenost. A vědomí, že když jsem začínal jako mladý bojovník a důstojník, myslel jsem, že některé mise nezvládnu. Služby v jednotce a v Mosadu mě naučily, že dokážu mnohem víc, než bych si myslel.

Dovolte mi, abych se vás zeptala na vážnější téma… Ani ne před měsícem Izrael a palestinská teroristická skupina Hamás uzavřely příměří po 11 dnech bojů.  Nejméně 243 lidí, včetně více než 100 žen a dětí, bylo v Gaze zabito. Jak vnímáte tento výsledek? Je to dobrý výsledek?

Samozřejmě bych byl radši, kdybychom mohli podepsat nějakou mírovou dohodu se všemi našimi sousedy, včetně Hamásu. Bohužel je Hamás teroristická organizace, která nepřipouští existenci státu Izrael. Charta Hamásu hovoří o zničení státu Izrael. Naším úkolem je zabránit, aby se k nám Hamás takto choval. Existujeme, abychom bránili izraelský lid a územní celistvost Izraele. Nemyslím, že bychom kdy dosáhli míru s Hamásem, právě kvůli tomu, že neuznává naše právo na existenci. Ale samozřejmě se můžeme bavit o podmínkách dlouhodobého příměří, jako je to, které  začalo před jedenácti dny. Bohužel Hamás porušil příměří, když poslal balóny s výbušninami, které přistály v Izraeli a způsobily velké požáry. Hamás nerozlišuje své terče: Chlapec, děvče, senior, to všechno jsou pro ně legitimní cíle. Hamás míří na města v Izraeli. Takže když Hamás poslal na Izrael ty výbušniny, my jsme přistoupili k odvetě. Naše letectvo zaútočilo na některá opevněná místa Hamásu. Uvidíme, co přinesou další dny a budoucnost. Doufám, že to přestane a bude klid.

Video  Izraelský velvyslanec Meron o křehkém příměří s Hamásem. A čím dojal ministra Kulhánka?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Izraelský velvyslanec v České republice Daniel Meron v našem pořadu před dvěma týdny řekl, že věří, že příměří mezi Izraelem a teroristickou organizací Hamás je křehké a bude vyžadovat mezinárodní spolupráci; že by to neměla být jen věc Izraele, ale i Evropy, celého světa. Věří, že Hamás byl oslaben do takové míry, že se v nejbližší době o další velký útok nepokusí, sdílíte jeho pohled?

Jen částečně.

Je velmi důležité, aby mezinárodní scéna byla zapojena do řešení s Hamásem. Škody v Gaze po poslední operaci, posledních střetech, jsou velmi vážné a Gaza volá po obnově. My se na obnově podílíme, ale požadujeme, aby Hamás udělal několik věcí.

Hamás například pořád drží ostatky dvou izraelských vojáků zabitých v dřívějším konfliktu. A dva civilisté, kteří překročili hranici mezi Izraelem a Gazou - požadujeme po Hamásu, aby je vrátili do Izraele. To jsou některé z našich podmínek, abychom umožnili obnovu Gazy. Jsme i nadále uprostřed jednání, ne napřímo, ale prostřednictvím dobré služby Egypťanů. Počkejme a uvidíme. Je velmi těžké nastínit, pochopit, co bude dalším krokem Hamásu. Protože, jak říkám, Hamás není demokratická země, je to velmi surová teroristická organizace.

Zadruhé si myslím, že se Hamás schovává za zády občanů, aby se Izrael neodvážil útočit na cíle Hamásu s vědomím, že by mohly být ztráty mezi nezúčastněnými... Hamás se nezajímá o lidi v Gaze. Jahjá Sinwár, šéf Hamásu v Gaze, se může v sekundě, v minutě rozhodnout vypálit rakety. To proto, že si myslí, že to by Hamás coby teroristická organizace měl dělat; nebere v potaz, že tím může zahynout i mnoho civilistů.

Z vašich slov je evidentní, že Izrael leží v regionu neustálého ohrožení. Co se my jako země uprostřed Evropy můžeme od vás naučit?

Jednou z hrozeb je terorismus. V Evropě je také hrozbou nelegální imigrace, protože když země nedokáže hlídat, kdo do ní vstupuje, znamená to, že není suverénní. A také organizovaný zločin - trpí jím nejenom Česká republika, ale i další země Evropy. Já myslím, že byste neměli čekat na první teroristický útok, nedej bože, v Praze nebo v České republice. Musíte se dopředu připravit. To znamená dobrou rozvědku, která sleduje ty, co zamýšlí provést útok. To znamená dobré protiteroristické jednotky, které pak můžou operovat na základě informací od rozvědky, chytat teroristy a mařit jejich pokusy o útok.

Myslíte, že k útoku v Praze může dojít? Proč by to někdo dělal?

Proč? Stejně se můžete ptát, co se stalo ve Spojených státech 11. září, co se stalo v Paříži, kde tolikrát teroristé zaútočili na nevinné lidi. I v Rusku, kde teroristé, zpravidla Čečenci, útočí na civilní cíle v Moskvě. Odpověď je stejná: Teroristická organizace si myslí, že takto získá moc. Vedením přemrštěných teroristických útoků. Pak o této organizaci najednou lidé začnou mluvit, vysílá o ní rozhlas a televize… Teroristická organizace potřebuje takovou pozornost, aby mohla populaci vystrašit.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa