Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Nového ministra vybíral PR tým ANO, říká politolog. A zmínil Blatného přešlapy

Autor: Dagmar Machotová - 
7. dubna 2021
17:50

Spekulace o svém odvolání Jan Blatný (za ANO) odrážel řadu týdnů. Naposledy v úterý večer na tiskové konferenci po jednání vlády. Přesto se Česko ve středu ráno probudilo do dne, kdy skončil třetí ministr zdravotnictví za šest měsíců. Podle politologa Lukáše Valeše ale není hlavním důvodem Blatného neochota očkovat v Česku neschválenou vakcínou Sputnik V. V pořadu Epicentrum Blesku řekl, že výměna klíčového ministra souvisí spíš s PR strategií hnutí ANO před podzimními parlamentními volbami.

Překvapivé bylo nejen načasování, ale také způsob jeho odvolání. Jan Blatný byl odvolán ve chvíli, kdy se Česko vydalo v boji proti covidu na sestupnou dráhu. „I když se o jeho odvolání spekulovalo dlouhodobě, tak byl odvolán v okamžiku, kdy se začalo dařit, což je velmi nestandardní,“ řekl v pořadu Epicentrum politolog Lukáš Valeš. 

Předvolební kampaň ANO začala

Blatný řekl, že své odvolání považuje za politické rozhodnutí, nikoliv profesní selhání. „Jakoby premiér (Andrej Babiš) potřeboval někoho na tu těžkou odbornou práci a v okamžiku, kdy je napůl vyhráno, tak potřebuje někoho jiného, kdo by tu jeho práci dokázal dobře prodat,“ komentuje okolnosti odvolání Valeš. S úsměvem doplnil, že nového ministra možná vybíral PR tým ANO.

Jan Blatný nebyl podle Valeše díky své osobnostní výbavě ani komunikačně, ani manažersky zdatný a ve své práci se řídil svými odbornými znalostmi. Právě kvůli své slabé sociální komunikaci byl pro premiéra snadným terčem. „Ministr Blatný nezvládl komunikaci směrem dovnitř do ministerstva. Odešla mu velká část náměstků a také několik klíčových osob, které byly důležité pro boj s covidem,“ míní Valeš. 

Neoblíbený u Hradu

Blatný se znelíbil prezidentovi Miloši Zemanovi hlavně tím, že opakovaně tvrdě odmítl použití ruské vakcíny Sputnik V dřív, než získá svolení EMA. „Blatného neochota obejít EMU a prosadit Sputnik V českou cestou možná hrálo roli, ale Blatný by byl odvolán tak jako tak. Sputnik v jeho odvolání nebyl tím hlavním problémem,“ míní Valeš s tím, že prezident na jeho odvolání tlačil delší dobu. 

Trpělivý a slušný ministr

„Mezi hlavní přešlapy dnes již odvolaného ministra Blatného patřilo jednoznačně předvánoční rozvolnění, které sám přiznal,“ doplnil Valeš s tím, že právě tohle rozhodnutí mělo na vývoj pandemie fatální následky. „Na druhou stranu i jeho zásluhou se ale podařilo ta čísla srazit a byl to ministr, který ve své funkci minimálně z 50 procent uspěl, což v této složité době není vůbec málo,“ uzavírá Valeš. 

Video  Epicentrum - Blatný odvolán  - Blesk
Video se připravuje ...

 

villon ( 7. dubna 2021 23:07 )

Koblihy a komáři by měli zásadově všichni dostat Sputnik a eventuálně tu Čínu, no a na nás normální ostatní se dostane dřív normální vakcína. Supr, koblihy, díky!

holahej ( 7. dubna 2021 22:48 )

Takže odhadem za Blatného zemřelo na covid 25 tis. lidí + další, kteří zemřeli doma a nebyli testováni v nemocnici, protože je vezli rovnou do márnice a další kteří za 20 dní po nákaze zemřeli udajne již neinfekční a byli vyřazeni z nakažlivých, ale zemřeli na následky covidu. Tutlal i situaci v Chebu.

Jolanda ( 7. dubna 2021 22:41 )

Promořovač Blatný, který neumí ani spočítat mrtvé, Měli ho vyhodit hned jak odhalili jeho lži

holahej ( 7. dubna 2021 22:37 )

Blatný zapíral mrtvé, prý autonehody a třetí vlnu s nejvíce mrtvými má na svědomí on. Takový kvákal.

UFO1 ( 7. dubna 2021 19:41 )

Zeman jedná výrazná tvář sametové revoluce vedle Klause,Havla, Dubčeka....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa