Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Český spotřebitel jako rukojmí chabé kvality? S potravinovými kvótami přibývají neshody

Autor: Markéta Volfová - 
27. ledna 2021
06:15

Potravinová soběstačnost je pojem, který zní leckomu pěkně. Problém je, jak ho docílit. Kvóty na podíl tuzemských potravin ve velkých obchodech se ukazují jako nepraktikovatelné - už jen z hlediska společného obchodu v rámci Evropské unie. To, nakolik by pomohly českým producentům, je věc druhá, a ani tady nepanuje jednoznačná shoda. A co teprve zákazník? Bude nakupovat hezky česky, nebo bude odkázaný na šunt?

„Nás ten obrovský odpor vůči kvótám vyděsil, Jsem přesvědčený jako pan ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD), že bychom měli být patrioti,“ hodnotí kritiku navrhovaného zákona předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. „Česká republika je založená na exportu průmyslových výrobků. A jakákoli potenciální obchodní válka by pro nás byla určitě nevýhodná. Ale není pravda, že jenom my řešíme otázku soběstačnosti,“ přidává k problému společného evropského obchodu.

Video  Český spotřebitel jako rukojmí chabé kvality? S potravinovými kvótami přibývají neshody  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Pandemie koronaviru podle Pýchy potřebu potravinové soběstačnosti odhalila více, než cokoliv jiného dříve: „Obzvlášť sortiment ovoce, zelenina zdražil, protože v zemích, které jsou zdrojem dovozu do Česka, v Itálii, ve Španělsku, neměli zaměstnance. A cena se snížila, až když přišla na trh naše produkce,“ tvrdí šéf svazu.

Jenže řada odborníků je přesvědčená, že patriotský přístup k potravinám se touto cestou vydobýt nedá: „Kvóty k prosazení českých potravin nepovedou. Nahrají pouze pár velkopodnikatelům - ale zpracovatelům, ne prvovýrobcům. Je to jen strategie, jak prodat u nás produkty, které evidentně nejsou konkurenceschopné a neprodají se ven. Berou si za rukojmí české spotřebitele,“ má jasno Jan Štefl z Asociace soukromých zemědělců.

Tendence sousedního Německa a Rakouska mít více lokálního zboží v supermarketech spočívá podle něj hlavně v tom, že kvalita finálního zboží v těchto zemích je podstatně vyšší. „To procento českých potravin vůbec nemluví o jejich kvalitě, přidané hodnotě. A řetězce budou tu kvótu splňovat pouze tím, co máme v nadprodukci. My jsme soběstační třeba v obilovinách, hovězím mase, nebo i bramborách. Ale kolik bychom měli kvalitních salámů nebo sýrů?“ dodává Štefl.

 

Jaronovaku ( 27. ledna 2021 09:36 )

Poté co silně dotované potraviny ze západu zlikvidovali naši produkci, čímž se otevřela cesta k nám vozit vše co se jim tam nehodilo. Tak teď zase naši volají, že nejsme soběstační. To samozřejmě nemůžeme být v celém sortimentu ale alepoň v tom co vzhledem k zeměpisné poloze je efektivní. Řepka to určitě není!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa