Čím se při nákupu řídíme?

Myslím, že cena stále sehrává svou důležitou roli. Stále více lidí se ale zajímá i o informace na obalech. Jen občas pokulhává správná interpretace těchto údajů.

V covidové době je ale šetření víc než pochopitelné…

Pro zkušeného nutričního terapeuta není problém lidem poradit s výběrem potravin i v případě, že řeší ekonomickou stránku. I z finančně méně náročných potravin lze sestavit vhodný jídelníček, výhodou mohou být i akční ceny. Jen je třeba vnímat celkový kontext stravování a nemít cenu jako jediné hodnotící kritérium při výběru a nákupu.

Nutriční terapeutka Věra Boháčová v redakci Blesku.
Autor: Tonda Tran

Změnily se stravovací návyky Čechů za poslední rok?

To bude možné hodnotit až s delším časovým odstupem. Domnívám se, že moc ne. V jarním epidemiologicky nelehkém období se mnoho lidí předzásobilo trvanlivými potravinami. Když bylo zřejmé, že obchody s potravinami zůstanou otevřené, řada lidí místo pravidelného nákupu čerstvých potravin potřebovala zpracovat ty nakoupené trvanlivé.

Jídelníček se tak u některých mohl významně měnit, bohužel ne k lepšímu. Na druhou stranu ale odborníci radili, jak stravou posílit imunitu, v čemž zase sehrávají důležitou roli čerstvé potraviny, což je pozitivní.

Jak hodnotíte spotřebitelské testy Blesku?

Testy Blesku vnímám jako velmi přínosné. Jsou praktické a pro čtenáře a laickou veřejnost mají jednoduchou, v pozadí ovšem velmi sofistikovanou, interpretaci. Hodnocení je z různých úhlů pohledu, od chemických analýz přes složení až po doplňující texty s řadou užitečných informací. A zajímavá jsou i senzorická hodnocení. Často testy Blesku využívám při své práci. Hodí se mi při edukacích pacientů, jako výukový materiál pro mé studenty i jako zdroj informací pro různé přednášky.

Fotogalerie
3 fotografie

Do domácí kuchyně se ve velkém pokusy o českou nápodobu číny dostaly až na začátku 80. let. Mělo to jednoduchý důvod: Vitana Byšice konečně začala vyrábět českou nápodobu sojové omáčky.