Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Oceněný triatlonista vyrůstal mezi drogami a v chudobě. Dnes inspiruje tisíce dětí

Autor: Pavlína Horáková - 
15. prosince 2020
05:20

Alkohol, drogy a prostituce, i to byly elementy ovlivňující dětství úspěšného triatlonisty Tomáše Slavaty. Jeho filantropii ocenila i Evropská komise, když mu jako prvnímu Čechovi minulý týden udělila cenu „#BeActive Local Hero” (Buď aktivní místní hrdina pozn. red.). Proč se v osmnácti rozhodl adoptovat své synovce, jak se vypořádal s alkoholismem své maminky a jak a proč dnes pomáhá nejen dětem z dětských domovů hovořil v pondělním Epicentru Blesk Zpráv.

Tomáš Slavata každoročně pořádá desítky závodů, workshopů a besed, například Slavata Triatlon Tour. „Ta spojuje jak děti z dětských domovů, tak i děti z veřejnosti. Kde se snažím o takovou tu přirozenou integraci a hlavně ukázat, že skutečně děti z nelehkého prostředí nemusejí být souzený podle předsudků, že to nejsou prostě jenom černý děti, nebo že to jsou všechno zlobivý děti, ale že to jsou děti, který si zasluhujou stejnou šanci, což v rámci toho Slavata triatlon tour krásně funguje,“ popsal jeden ze svých projektů.

Video  Epicentrum - Tomáš Slavata  - Blesk
Video se připravuje ...

Sám Slavata však pochází z poměrně problematického rodinného zázemí. „Naše rodinná situace nebyla nijak jednoduchá. Máma na nás často byla sama, často svoje problémy řešila alkoholem. My jsme byli tři sourozenci,“ popsal své nelehké dětství. V té době se o něj staraly dvě sestry Verča s Monikou. Monika byla starší a měla větší zodpovědnost.

Podle jeho slov si tento tlak bohužel vyžádal poměrně velkou daň ve formě drogové závislosti. „Hledala únik v drogách a pak se začala živit prostitucí a její děti, které se narodily během toho,…tak obě děti postupně zůstaly v dětském domově,“ Tomáš je pravidelně navštěvoval a v osmnácti letech se je rozhodl adoptovat. Tehdy musel kloubit práci, svůj sen stát se profesionálním sportovcem, ale hlavně také péči o dva malé kluky.

Dnes je skromný sportovec vzorem tisíců dětí, jejichž životy ovlivnil nejen svými projekty, ať už je to již zmiňovaný Slavata Triatlon Tour, atletický oddíl v Řepích, projekt Cesta k Baltu nebo spolupráce s principálem Cirk La Putyka, Rosťou Novákem v rámci nového cirkusu pro děti, ale také svým silným osobním příběhem.

Nebát se požádat o pomoc

I když se vzhledem k epidemii covidu musela většina hromadných akcí zrušit, Slavata nelení a se svými kolegy a přáteli rozváží dezinfekce a jiné ochranné prostředky. „Veškeré finance, které byly připravené na Slavata tour, ať už naše vlastní nebo od přátel, jsem v už březnu přesunul na nákup dezinfekce, ochranných pomůcek, vitamínů a začali jsme od března napříč celou Českou republikou zásobovat Ať už dětské domovy, azylové domy, domovy seniorů a postupně se k nám začali přidávat další lidi a přátelé,“popsal své nové aktivity.

Pro překonání jeho životních překážek pro něj vždy byla naprosto zásadní motivace rodinou a také pocit to nevzdat, kousnout se a hlavně se nestydět požádat o pomoc. „Mnoho lidí se v tom svém okolí i stydí říci, že mají například finanční problémy nebo že se něco děje,“ upozornil na častý jev v současné společnosti a vyzvedl důležitost vzájemné a přímé pomoci.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa