Útrapy zavřených restaurací: „Naprostá katastrofa,“ říká expert o černé můře gastropodniků
Gastropodniky znovu zažívají scénář, který pro ně byl výzvou už na jaře - ode dneška musejí zůstat zavřené. Jídlo a pití mohou provozovny opět prodávat jen přes okénko, a to pouze do osmi večer, nebo prostřednictvím rozvážkových služeb. Pro řadu z nich je přitom i tento částečný provoz ztrátový, říká Igor Třeslín ze společnosti Storyous, která restauracím dodává pokladní systémy. Za zásadní ale považuje udržet si stálého zákazníka.
„Největší katastrofa je to pro bary, co naopak celkem funguje, jsou pochopitelně kavárny a restaurace s jídlem, které si ideálně objednáte online. Na rozvoz vážně není ideální typicky české jídlo,“ popisuje Třeslín, jak se liší situace v jednotlivých podnicích. Množství z nich se přizpůsobilo na výdej jídla přes okénko nebo rozvozem. Ani to ale nutně nemusí být velká výhra: „Já vždycky říkám: nechte otevřeno, aby vám zákazníci nepřešli k někomu jinému. Ale pro mnohé podniky je takovýto provoz i ztrátový.“
Ředitel společnosti Storyous je navíc přesvědčený, že restaurace nepatří k nijak zásadním ohniskům nákazy koronavirem: „Pokud se dodržují různá opatření, která se dají zavést, jako dodržování vzdáleností, bezkontaktní placení, dezinfekce, tak restaurace nejsou semeništěm. Formuláře by hrozně pomohly tomu, že by se to statisticky vědělo,“ kritizuje Třeslín, že vláda po vzoru Německa a dalších zemí nezavedla vyplňování kontaktů zákazníků kvůli případnému trasování.
Situace je nyní podstatně horší, než tomu bylo na jaře: „Tehdy byla vidět velká solidarita. A byl tam i ten efekt, že si hospodští uvědomili, kdo je jejich stálý zákazník, a že s ním mají pracovat. Všichni měli nějaké zásoby, odkládaly se platby dodavatelům. Nyní jsou na dřeni, jak dodavatelé, tak pronajímatelé, i restauratéři.“ Třeslín zároveň strikně odmítá slova prezidenta Miloše Zemana o neschopnosti podnikatelů a pročištění trhu: „Během první vlny se to skutečně pročistilo a zavřeli někteří, jejichž podniky by asi nefungovaly moc dobře. Ale teď už jde o schopné a chytré podnikatele. Nejde mít rezervu na půl roku.“
Já bych vše "zmrazila" na 2-3 týdny. Zavřít vše, obchody, hospody...vše. jen ponechat zdravotnictví.
Však by lidi neumřeli hlady, všichni by alespon vyjedli mrazák a špajz. To by pomohlo. Aby lidi seděli na zadku doma. Ale je to utopie - lidi jsou zpovykaní, chtějí svobodu !!! (blbci)