Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Přímá pomoc Česka Bělorusku je na místě. Lukašenko získává čas úskoky, míní analytik

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
21. srpna 2020
05:20

Druhým týdnem v Bělorusku pokračují masivní protesty proti prezidentovi Alexandru Lukašenkovi. Podle analytika Asociace pro mezinárodní otázky Pavla Havlíčka by je režim skutečně nemusel ustát. Přesto je evidentní, že se Lukašenko pokusí demonstrace potlačit za jakoukoli cenu. Debatou o změně ústavy pouze získává čas. Odpověď Evropské unie je zatím symbolická, ale některé konkrétní páky uskupení také má. 

„Diskutují se například sankce proti jednotlivcům spojeným s tím režimem. Co funguje, je zamrznutí finančních operací na západě, nemožnost tam cestovat, ale potom jsou s tím spojena i opatření, která se mohou týkat vysloveně rodiny určitého člověka. V minulosti se tohle aplikovalo třeba u ruských oligarchů, jejichž děti studují na Západě,“ zmínil Havlíček konkrétní kroky, ke kterým by mohla Evropká unie přistoupit. Odmítnutí běloruských voleb je zatím především důležitým gestem směrem k protestujícím.

Video  Epicentrum - Pavel Havlíček  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Česká republika by se přesto neměla spoléhat pouze na reakci v rámci Evropské unie, zmínil analytik. „Můžeme se zapojit finanční podporou lidí perzekuovaných tamním režimem, právní pomocí, ale i pomocí s relokací ohrožených lidí. Je to pomoc srovnatelná s tou, kterou jsme si vyzkoušeli v roce 2014 u Ukrajiny,“ okomentoval to Havlíček. 

Prezidenti zemí Visegrádu vyjádřili znepokojení nad situací v Bělorusku ve společném prohlášení. To na svých stránkách zveřejnil i Pražský hrad. Hned nato ale zmizela pasáž o zorganizování nových voleb. Podle Havlíčka to jen dokazuje rozporuplný pohled jednotlivých hlav států:„Proto ta deklarace nejde příliš do detailů. Je důležité, že se k tomu připojily všechny čtyři země, ale je evidentní, že jejich prezidenti jsou v tomto ohledu nejednotní. Vnímáme tu pozici českého prezidenta, která se v minulosti protivila české zahraniční politice vůči Rusku.“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa