Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ošetřovné 80 % končí, přijdou kontroly. Muž od Maláčové zmínil i „díru“ v rozpočtu

Autor: Jakub Veinlich - 
2. června 2020
05:20

Ministerstvo práce a sociálních věcí zahájilo kontroly kvůli čerpání peněz v rámci koronavirových opatření. Na chyby při čerpání má upozornit především firmy. Náměstek ministryně Jany Maláčové Robin Povšík v Epicentru Blesk Zpráv také připustil, že kvůli šíření nákazy covid-19 přijdou někteří lidé o práci a v Česku tak stoupne nezaměstnanost. Ministerstvo je zároveň překvapené, že si v rámci programu Antivirus řeklo o pomoc státu relativně málo podniků. A vláda si navíc zřejmě půjde nechat do Sněmovny znovu schválit vyšší schodek rozpočtu, který už je nyní plánovaný na 300 miliard korun.

V Blesku vyšla další příručka Nová pravidla pro život, která má poradit tentokrát rodinám, na co vše mají nárok, pokud se kvůli koronaviru dostaly do svízelné situace. Okomentovat ji přišel do Epicentra náměstek ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové Robin Povšík (oba ČSSD). Sám má malého syna, kterému se ze dne na den zavřela školka v Mladé Boleslavi, kde Povšík s rodinou bydlí a je také zastupitelem.

„V souvislosti s tím se stalo, že v městských školkách, aniž bychom je jako město uzavřeli, tak najednou klesl počet dětí na dvě v celém městě, které chodily do školky. Takže pak byly školky uzavřené, a tak jsme si museli také nějak poradit,“ přiznal drobnou komplikaci náměstek.

Video  Ošetřovné kvůli zavřeným školám skončí. Ministerstvo čerpání peněz kontroluje.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Mám hodnou a vstřícnou paní ministryni, takže mě někdy nechala doma, ale bylo to jen výjimečně. Občas hlídala maminka mého syna, občas hlídala kamarádka, která má podobě starou dceru. Zvládli jsme to dobře, ale bylo to samozřejmě náročnější. Myslím ale, že celá řada rodin to měla mnohem více náročnější, i s ohledem na finanční dopady,“ popsal, jak řešil vzniknou rodinnou situaci s malým synkem.

Otec a syn

Antivirus u Povšíků doma přímo nevyužili, ale rodinu úplně neminul. Do čerpání peněz v rámci programu, který připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí, se totiž zapojila mladoboleslavská Škodovka, kde je už čtvrt století šéfem odborů právě Povšíkův otec.

„Škoda Auto v rámci Antiviru čerpala za měsíc březen přibližně 344 milionů korun, za duben kolem 700 milionů korun, ale proti tomu, a to je zajímavý údaj, který jsem dostal v pátek, je jen odvod na sociálním pojištění, který byl za měsíc duben, přesáhl jednu miliardu korun,“ vypočítal peníze, o které Škodovka zažádala. V běžných časech prý podnik jen na platbách na sociálním pojištění zaplatí přes miliardu korun.  

Nezaměstnanost asi stoupne

Příští dny rozhodnou, jak vláda zvládla pomoct firmám, tak aby nemusely propouštět. Čísla nezaměstnanosti ale zřejmě v příštích měsících porostou.

„V tuto chvíli nám nezaměstnanost roste opravdu minimálním tempem,“ tvrdí Povšík s tím, že jeho nadřízená, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, zveřejní vývoj nezaměstnanosti v příštích dnech. „Z těch prvních údajů, které máme, víme, že je to velmi nízké číslo, z terénu víme, že zaměstnavatelé nepropouští díky programu Antivirus,“ dodal k odhadům náměstek Povšík.

Video  Češi, utrácejte, vzkazuje Havlíček. Jak získat peníze jako podnikatel či OSVČ?  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Za květen se prý nezaměstnanost ani nepřiblíží pětiprocentní hranici. V dubnu bylo v České republice bez práce 254 tisíc lidí, což znamenalo 3,4 %. Nejvíc od března v roce 2018.

Někteří ekonomové varují před tím, že nezaměstnanost půjde skokově nahoru. „Některé firmy budou propouštět, to je jasné. To, na co se orientujeme, je záchrana pracovních míst v této zemi,“ zdůraznil v pondělí v Epicentru ve studiu Blesk Zpráv náměstek Povšík, když přišel okomentovat pomoc pro rodiny k příručce deníku Blesk s názvem Nová pravidla pro život.

„Jestli se ty hrozby naplní, tak se projeví v příštích měsících,“ připouští, že lidí bez práce může v příštích měsících přibývat. Vláda chce do záchrany pracovních míst proto použít přes půl miliardy korun z evropských peněz.  

„Cítíme potřebu podchytit lidi v tom raném stadiu a hned s nimi pracovat a hned pomáhat se dostat k nějaké práci,“ sliboval za vládu náměstek.

Malý zájem o program Antivirus

Podle analýzy MPSV požádal o peníze z programu Antivirus, který má ochránit před propouštěním, každý pátý podnik. I tak jich bylo na 53 tisíc. Na ministerstvu jsou podle Povšíka překvapení, že není zájem větší. Na druhou stanu to prý ale ukazuje na poměrně dobrou kondici firem.

„To znamená, že ty firmy zvládají situaci samy,“ přišel s vysvětlením náměstek. A dodal, že ministerstvo financí nestíhalo ani MPSV posílat peníze na proplácení peněz, přes schválené žádosti jednotlivých podniků.

Pozitivním nástrojem, jak udržet nízkou nezaměstnanost, má být také odpuštění plateb na sociálních odvodech. Týká se firem, které nevyplatily na objemu mezd méně než 90 % ve srovnání s březnem letošního roku a zároveň, které mají maximálně o 10 % zaměstnanců méně než v březnu a zároveň mají alespoň 50 pracovníků. „Pro některá odvětví bychom ale potřebovali ještě specifickou pomoc,“ zmínil Povšík, že chybí například pomoc v rámci Antiviru C pro skláře nebo keramičky.

Video  Maláčová o vyhazovech z práce, Antiviru či home office. V létě chce do Portugalska, řekla v Epicentru na Blesk.cz.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Ani během koronavirové krize se prý na ministerstvu práce a sociálních věcí nezastavila práce na dalších zákonech. Pokračuje například příprava zákona o zálohovém výživném, které by některému z rodičů samoživitelů v případě problémů proplácel stát. „Až nás s tím někdy paní ministryně zlobila, když říkala – sice děláme Antivirus, děláme opatření k ošetřování člena rodiny a tak dále, ale zároveň nám psala, že nesmíme zapomenout na další tradiční témata,“ popsal zákulisí práce na MPSV jeho náměstek.

Ošetřovné 80 % skončí na konci června

Ošetřovné nejdříve platilo ve výši 60 % procent a jen pro zaměstnance a jen na nezbytně nutnou, zákonem danou dobu devíti respektive 16 dnů. Vláda původně netušila, jak dlouho může trvat doba, kdy rodiče budou muset být kvůli zavřeným školám se svými dětmi doma. I proto podle Povšíka přišla ministryně Maláčová velmi záhy s návrhem na zvýšení ošetřovného na 80 % a po celou dobu, kdy budou školy zavřené, navíc pro děti do 13 let. „Naše ministerstvo přišlo dokonce i s tím, že to má platit i pro OSVČ,“ chlubil se Povšík s tím, že ministerstvo financí nechtělo pro živnostníky původně nic.

To platí i dnes, kdy mohou žáci do škol, ale kdy není školní docházka povinná. Opatření ale skončí se závěrem školního roku, tedy nejpozději na konci června. „Teď k 28. květnu jsme na ošetřovném vyplatili částku kolem 2,5 miliardy korun,“ vyčíslil náměstek mimořádné opatření.

Na ošetřovné ve výši 80 % už tak nebudou mít nárok například rodiče dětí v případě, že kvůli lokální nákaze koronaviru mezi dětmi nebo učitelkami uzavřou školku během letních prázdnin.

„Nastupuje standardní ošetřovné a standardní procesy. To mimořádné opatření platilo jen v mimořádné době,“ dodal. Lokální prázdninové výjimky prý připravit nejdou.

Rodiče mohou během doby, kdy pobírají ošetřovné, jít i na pár dní do práce. Proplácení mzdy a ošetřovného si mezi sebou už vyřeší zaměstnavatel s příslušnou Správou sociálního zabezpečení.

Pokud se některý z rodičů rozhodne ještě do konce června poslat dítě do školy alespoň na zkoušku, znamená to, že ztrácí automaticky nárok na ošetřovné.

Ve chvíli, kdy potřebuje matka do práce a s dítětem by zůstával nově například otec, neznamená to podle Povšíka, že by ošetřovné přecházelo automaticky na druhého z rodičů. „To ošetřovné pak automaticky končí a v tu chvíli pobírá ošetřovné jiný subjekt a musí znovu vyplnit formulář a žádost,“ radí rodičům.

Pokud je v rodině matka, která pobírá rodičovskou, nemůže se stát, že by stát do té samé rodiny vyplácel na druhé dítě ošetřovné, které by pobíral například otec.

Přijde vláda s další dírou do rozpočtu

Koronavirová opatření budou stát podle Povšíka ještě nějaké peníze, než se stát vrátí do úplného normálu. I proto náměstek ministryně práce a sociálních věcí, které hospodaří s největším balíkem z rozpočtu, naznačil, že vláda přijde do Sněmovny s další žádostí o zvýšení schodku v rozpočtu na letošní rok. „Chybí nám příjmy, oproti tomu nám rostou výdaje,“ zdůvodnil náměstek možnost nové žádosti.

Už teď přitom může jít vláda do minusu až 300 miliard korun. Kdy by eventuálně ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) mohla s takovou žádostí do Sněmovny přijít, ale zatím jasné není.

„To se ptejte na ministerstvu financí, ale já se obávám, že ano, že to bude nezbytné. Myslím, že i představitelé Hospodářské komory říkají, že tato republika unese, pokud ty prostředky budou správně využity, proinvestovány, mnohem vyšší schodek, než je schodek 300 miliard korun.“

Kontroly jsou zpět

I když v době nouzového stavu chtěla vláda podle ministrů i premiéra Andreje Babiše dostat pomocné peníze mezi lidi co nejrychleji, našli se podle Povšíka i tací, kteří žádali o prostředky podvodným nebo minimálně pochybným způsobem. I proto úřady obnovily kontroly na čerpání peněz, na MPSV se to týká například kontrol v programu Antivirus.

„Mám ve své gesci například úřady práce a velmi jsem trval na tom, aby kontroly byly zahájeny. Dal jsem pokyn, že v první fázi nemají být kontrolovány malé rodinné firmy,“ poodhalil náměstek s tím, že v tuto chvíli probíhá zhruba 300 kontrol především u větších podniků. Žádosti o předložení dokladů dostávají firmy datovou schránkou.

„Už jsme zažili moment, že nebylo dodrženo pravidlo, že zaměstnancům musí být před žádostí vyplaceny mzdy, nebo že nebylo zaplaceno sociální pojištění,“ nastínil některé z prohřešků žadatelů o pomoc.

V první fázi pak chtějí úřady vrátit jen rozdíl vyplacených prostředků mezi potřebnými a zaslanými penězi.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

nespokojeny ( 2. června 2020 19:35 )

Maláčová by rozdala sama sebe. Znehodnotila všechna pravidla o poctivosti a pracovitosti lidí. Znehodnocuje poctivé úspory. Nepodporuje pracovité lidi.
Neustále rozdává a když "neberou" ,tak ještě naivně nabádá, aby si požádali.
Nebyla válka, pouze omezení necelé 3 měsíce. Češi jsou bohatí, ale velmi "ukňučení".
Hrají si na chudáky. V létě vyrazí k moři,už nyní nakupují auta a byty. Předtím si však požádali,proč ne,když někdo takřka zadarmo rozdává.

mord ( 2. června 2020 17:46 )

Holoto, sudruhovia rusky na hubu a bát se !!! Já zachranuju tisíce zivotu to sorry jako makejte a já budu krást se sudruhy z Anofertu za všechno může Kalusek vás oligarcha

Markéta Fourová ( 2. června 2020 13:32 )

No hurá novodobí Romové půjdou do práce už jim končí ošetřovaný no kolik pak jich teď asi vyletí ven z práce.

krtek. ( 2. června 2020 08:41 )

v té chráněné dílně ANO by měli začít dělat něco i pro lidi, třeba šít roušky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa