Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Kdyby v roce 1989 byly smartphony, na Národní to bylo jinak,“ tvrdí expert. Ustoupí Apple Rusku?

Autor: Bohuslav Štěpánek - 
17. prosince 2019
05:40

Rusko chce uzákonit, aby všechna chytrá zařízení dodávaná na ruský trh nově obsahovala povinně přeinstalované ruské aplikace. Podle technologického experta Ondřeje Malého za tím ale místo propagace ruských aplikací je snaha sledovat své občany. Kdyby už 17. listopadu 1989 byly smartphony, režim by tak věděl, co si lidé na Národní třídě myslí a možná by zareagoval jinak, myslí si bývalý člen rady Českého telekomunikačního úřadu. Mluvil i o tom, proč je Krym na Apple Mapách v Rusku jako součást Ruské federace a proč Instagram a Facebook chce skrýt počítadlo lajků.

Návrh uzákonit, aby chytrá elektronika, jako mobily, tablety, televize a další, povinně obsahovala předinstalované ruské aplikace, odůvodňuje ruská strana snahou propagovat tyto aplikace. Podle Malého je ale pravda ta, že tamní režim chce sledovat své občany. „Samozřejmě pak můžete daleko lépe plánovat třeba nějaká protiopatření v momentě, kdy se vám to obyvatelstvo bouří,“ řekl.

Technologický expert a bývalý člen rady Českého telekomunikačního úřadu Ondřej Malý byl hostem pořadu Epicentrum. Vpravo moderátor Bohuslav Štěpánek. Technologický expert a bývalý člen rady Českého telekomunikačního úřadu Ondřej Malý byl hostem pořadu Epicentrum. Vpravo moderátor Bohuslav Štěpánek. | Blesk:Michal Protivanský/CNC

Velký bratr

Vědět, co si občané myslí, ještě předtím, než přijde nějaký nepokoj, je podle Ondřeje Malého snem každého autokratického režimu. „Kdyby třeba komunistický režim věděl 17. listopadu, co si lidé na Národní třídě myslí, tak možná, že by zareagoval naprosto odlišně, kdybychom měli smartphony už tehdy,“ myslí si odborník.

Proti návrhu se ozvala ruská Asociace pro obchodní společnosti a výrobce elektrických domácích a počítačových zařízení. Podle ní mohou kvůli změně někteří výrobci takových zařízení dát od ruského trhu ruce pryč. „Menším značkám by se prostě nevyplatilo ty telefony dovážet, pokud by je museli nějakým způsobem extra vybavovat ještě nějakým softwarem,“ soudí Malý.

Apple ustoupí. Jde mu o zisk, ne o morálku

Větší a známější značky ale zřejmě podle něj budou nové nařízení akceptovat. Včetně Applu, který je známý tím, že si do svých záležitostí jinak příliš nenechá mluvit. „Nemyslím si, že by Apple tváří v tvář ztrátě trhu o 180 milionech lidí nebyl ochotný k nějakým ústupkům,“ zdůraznil.

„Apple zařídí, že ta aplikace tou kontrolou projde, i když třeba dělá něco, co by jiné aplikaci v jiném státě z hlediska Applu neprošlo. Všechno je to jenom byznys,“ předpokládá expert. Upozornil, že v těchto věcech nemá morálka místo, jde o zisky.

Krym na Mapách? Šalamounské řešení

Apple už ruskému tlaku ustoupil. Jeho Mapy nově zobrazují Ruskem okupovaný ukrajinský Krym jako součást Ruska, i když jen na ruském území. Jinde na světě, stejně jako Google Mapy, se lidem zobrazuje jako součást ničeho. „Třeba v Česku, když se podíváte na města, která jsou na Krymu, tak se vám nezobrazují jako Sevastopol, Ukrajina, ale zobrazují se vám jako Sevastopol a nic,“ dodal s úsměvem Malý.

Skrývat počet „lajků“ u příspěvků na sociálních sítích, jako je instagram nebo facebook, je podle Malého snahou o duševní zdraví jen částečně. „V momentě, kdy nemáte ty lajky a někdo ze spolužáků je má, tak se necítíte možná tak dobře. Existují na to i studie, kde výzkumníci ukázali, že touha po uznání je podobná touze po návykových látkách,“ vysvětlil expert.

Influenceři budou hůř vydělávat

Zkomplikuje to ale život influencerům, tedy vlivným uživatelům sociální sítě, kteří jsou placení za šíření reklamy. „V momentě, kdy ta fotografie, ten příspěvek, měla určitý počet lajků, tak bylo pro zadavatele kampaně možné jednoduše zjistit, jak efektivní ta investice do influencera je,“ podotkl Ondřej Malý. Dodal, že mnozí influenceři proti tomu protestovali.

Celý rozhovor s Ondřejem Malým můžete zhlédnout zde:

6058450:gallery:true:true

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

onanym01 ( 17. prosince 2019 07:45 )

A CO POTOKY A MORE?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa