Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Týden v Epicentru: Agresoři za volantem, krach Thomas Cook a závislost na internetu

Autor: Bohuslav Štěpánek - 
28. září 2019
05:30

Dopravní expert Roman Budský z Platformy VIZE 0 popsal pohnutky agresorů za volantem i to, jak k nim přistupovat. Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR přiblížil, co stálo za krachem jedné z nejstarších cestovek na světě a iniciátor akce Den offline Jan Müller poradil, jak bojovat se závislostí na internetu. Takový byl týden v Epicentru.

Přejmenovat dětské skupiny na jesle je zbytečný a zbytečně drahý krok, jak si myslí Jan Schneider z Asociace poskytovatelů sociálních služeb. Spíš by podle něj chtělo ujasnit systém jejich financování, až "vyschnou" evropské zdroje. Navrhované státní nebudou stačit. „Ta měsíční maximální částka (od státu) se pohybuje kolem pěti tisíc korun. Rodiče můžou maximálně přispívat ve výši 4500 korun měsíčně. Za to se to provozovat kvalitně nedá,“ řekl Schneider v pondělí v Epicentru.

Jak bojovat se závislostí na internetu, poradil v úterý iniciátor akce Den offline Jan Müller. Podle něj by lidé měli čas od času strávit den bez internetu, mobilů a podobných zařízení, také si stanovit doma offline zóny. „Naším cílem není svazácky ordinovat všem nějaký den offline, ale spíš to ukázat jako takový svátek. Zároveň je důležitý mít „oflajnovou“ ložnici, nenosit si ten mobil k posteli, nemít ho zapnutý,“ přiblížil.

Roman Budský z Platformy VIZE 0 ve středu mluvil o bezohledných, až agresivních řidičích. Amatérský závodník Vojtěch Ch., který je pravděpodobným viníkem srážky jeho mustangu se škodovkou, jejíž šofér (+49) nepřežil, měl prý mít své emoce a ego pod kontrolou.

„Když je někdo závodník, tak u něho se předpokládá, že ví, s čím zachází. Ví, že jedna věc je jezdit na uzavřeném okruhu, kde si to může dovolit, jednak tam jsou bezpečnostní prvky, bariéry apod., jednak tam není nikdo jiný,“ zdůraznil expert.

Špatná manažerská rozhodnutí ve spojení s vedením, ve kterém byli ne srdcaři. To stálo podle Jana Papeže za krachem téměř 180 let staré cestovní kanceláře Thomas Cook. „Mají smlouvy na velké mzdy a ve své podstatě nežijí srdcem s tou společností, jde jim jen o to, aby měli ty pozice,“ upřesnil ve čtvrtek Papež.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa