Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nešpor: Žena v produktivním věku má abstinovat. A řekl zdravou dávku alkoholu

Psychiatr Karel Nešpor byl hostem Epicentra Blesku.
Psychiatr Karel Nešpor byl hostem Epicentra Blesku.  (Autor: blesk.cz)
Autor: mav - 
11. července 2019
05:20

Mechanismus, jakým je reklama na alkohol dosud ošetřovaná, je nefunkční. Psychiatr Karel Nešpor by její regulaci rozhodně uvítal, jak řekl v pořadu Epicentrum Blesk Zpráv. V reakci na návrh národní protidrogové koordinátorky Jarmily Vedralové omezit takovou reklamu pouze do míst, kde se alkohol prodává nebo pije, upozorňuje, že největší dopad má na mladistvé, na lidi závislé. Ale i na ženy v produktivním věku. 

Podle Nešpora začínají děti vlivem reklamy pít v nižším věku a závislí jsou nechtěně vystavováni pokušení. Ženy v produktivním věku by se prý pití měly také úplně vyhnout, a to kvůli možnosti otěhotnění. „Plod je nejzranitelnější na počátku těhotenství, kdy žena vůbec nemusí vědět, že je těhotná,“ vysvětlil. 

Video  „Zdravá dávka alkoholu je nula. Každá žena v produktivním věku by měla abstinovat,“ říká Nešpor.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Za hlavní problém v Česku považuje Nešpor extrémně snadnou dostupnost alkoholu, ale i to, že se nedaní alkohol ve víně a v pivu. „Zhruba polovina stoprocentního lihu, který se u nás vypije, se vypije ve formě piva nebo vína,“ popsal, aby připojil: „Už zhruba dávka dvou deci vína nebo půl piva zvyšuje u žen riziko rakoviny prsu.“  

To, že by bylo pití jakousi přirozenou součástí národní povahy, Nešpor odmítl s tím, že za první republiky u nás byla spotřeba alkoholu třetinová. „Za to, že jsme v alkoholové rejži, mohou mizerné zákony,“ uvedl. Nápady zákonodárců na povolenou dávku alkoholu například za volantem označuje přinejmenším za projev neznalosti. 

„Zdravá dávka alkoholu je nula.“ Tímto postojem se Nešpor nijak netají a odvolává se také na přední světové onkology. Na hojně rozšířený názor, že pivo nebo víno jsou v přiměřeném množství tělu prospěšné, reaguje slovy Josepha Goebbelse: „Tisíckrát opakovaná lež se stává pravdou.“ 

Sám Nešpor abstinuje od roku 1984. K tomuto rozhodnutí ho prý nevedly žádné problémy, ale návrh kolegy z branže, docenta Jaroslava Skály, ať si vyzkouší rok nepít. „Po tom roce jsem si řekl, proč bych se k těm podivným nápojům ze zkvašeného shnilého obilí měl vracet,“ prohlásil. 

djaba ( 13. července 2019 20:45 )

Nejhorší na alkoholu je jeho prospěšnost lidskému zdraví .Je to agresivní rozpouštědlo a krví se dostane po celém těle .Nebezpečné látky jako jsou cukry , sůl ,tuky ap. jsou rozpouštěny alkoholem a poté vylučovány z těla ven .Nejnebezpečnější ucpávání cév je tak minimalizováno a je snížena možnost infarktu i mozkové příhody .

mak ( 11. července 2019 16:31 )

Psychiatr by jako absolvent lékařské fakulty měl vědět, že plod v době,kdy žena neví, že je těhotná, ba ješět několik týdnů poté, co to dnes obvykle dávno ví, není vyživován placentou, a tudíž nepřijimá z krevního oběhu to, co pozřela matka.


Pak bych ještě prosil vysvětlit, proč vinaři a třeba Francouzi patří ke zdravější části populace.

doktormediciny ( 11. července 2019 15:16 )

vYRAZ DOCTEUR JE FRAN­COUZ­SKY.­..Ales­pion myslim. No a Adolf Hoffgmeistert pise, ze lekar ve Francikikin napsal­...Al­koho­lismus vylouzcen., Pacient nepije vic nez 2 litry denne

.tg.bb ( 11. července 2019 12:35 )

Souhlasím, taky nepiju nějaké zkvašené obilí a jiné ***. Jen zkvašené hrozny

doktormediciny ( 11. července 2019 11:48 )

Copak jsou lekari volove, aby pili vodu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa