Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Češi stále více nakupují online. Nejvyšší tržby mají obchody s počítači, uvedli statistici

Autor: ČTK - 
5. září 2019
10:04

Maloobchodní tržby v červenci zrychlily meziroční růst na sedm procent z červnových 4,8 procenta. Nejvýraznější růst vykázaly tradičně internetové obchody, v nichž se tržby zvýšily o pětinu. Dařilo se i prodejnám s počítači, sportovními potřebami, oděvy a obuví nebo prodejcům kosmetiky. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Letos v červenci bylo o dva pracovní dny více než ve stejném měsíci loni. Po očištění vzrostly tržby o 4,6 procenta.

„Vyšší tržby zaznamenaly všechny druhy prodejen s výjimkou specializovaných prodejen potravin,“ uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Tržby prodejců počítačů a komunikačních zařízení byly meziročně vyšší o 14,8 procenta, v obchodech s výrobky pro sport, kulturu a rekreaci činil nárůst 11,1 procenta a v prodejnách oděvů a obuvi to bylo 9,6 procenta. Za potřeby pro domácnost a farmaceutické, zdravotnické a kosmetické zboží zaplatili lidé o 7,5 procenta více.

V nespecializovaných prodejnách s převahou potravin tržby vzrostly o 4,3 procenta, ve specializovaných prodejnách potravin naopak klesly o 0,2 procenta.

„Spotřebitelská poptávka zůstává silná i v druhém pololetí letošního roku. Je podpořená solidním růstem reálných mezd i velmi nízkou tuzemskou nezaměstnaností,“ uvedla analytička Komerční banky Monika Junicke. Zpomalení české ekonomiky se ale podle ní v následujícím období negativně odrazí v růstu mezd a následně i v dynamice spotřebitelské poptávky. „Za letošek si maloobchodníci v průměru připíší 4,2 procenta oproti loňským pěti procentům, příští rok bude ale dynamika maloobchodních tržeb poloviční,“ dodala.

Meziměsíčně se tržby obchodníků očištěné o sezonní vlivy snížily v červenci o 0,1 procenta.

Zobrazit celou diskusi