Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Drahé byty, lakomé banky, vlastní bydlení jen pro elitu: Mladí Češi stále častěji zůstávají u rodičů

Autor: ula, ČTK - 
4. září 2019
05:18

Pořídit si vlastní bydlení se stále častěji stává velkým problémem, pro některé už i nedosažitelným snem. Podle průzkumu téměř polovina Čechů vnímá, že dnes se mladí lidé nemohou dostat k vlastní nemovitosti a jako příčinu vidí rostoucí ceny a také banky, které nepůjčují celou částku ceny vysněného bydlení. Roste tak počet lidí, kteří žijí v jednom bytě nebo domě s rodiči a zdaleka se nejedná pouze o mladší generaci. Rodiče jsou také často jedinou záchranou při pořizování nemovitosti na hypotéku.

Podle průzkumu agentury MindBridge třetina lidí bydlí spolu s rodiči v jednom domě nebo bytě. Častěji jsou to muži (33 %).

Celá polovina mladých lidí ve věku 20 - 30 let bydlí s rodiči nejčastěji. U rodičů bydlí 35 % lidí ve věku 31 - 40 let. Nejnižší podíl představují lidé mezi 51 - 60 lety, ale stále se jedná o 20 %. Podle očekávání bydlí s maminkou a tatínkem svobodní lidé (44 %). 24 % dotazovaných jsou ale v partnerském svazku. 

„Zajímavé je, že čtvrtina těch, kteří své bydlení považují za vyřešené, bydlí také s rodiči,“ komentoval výsledky průzkumu Vladimír Weiss ze společnosti Partners.

Peníze na byt od rodičů

Rodiče také hrají výraznou roli v případě, že si jejich ratolesti chtějí pořídit vlastní bydlení. Pokud si chtějí vzít hypotéční úvěr, musí minimálně 20 % z ceny nemovitosti uhradit z vlastních zdrojů. Pokud nemají lidé naspořeno, většinou si půjčů od rodiny či příbuzných.

„Jde o poměrně časté řešení situace, kdy rodiče pomáhají svým dětem s pořízením vlastního domova. Buď jim část peněz půjčí, nebo jim pomohou tím, že dají bance jako zástavu svou nemovitost,“ uvádí Vladimír Weiss.

Třetina Čechů v nájmu

Ve vlastním nebo družstevním bydlení žijí dvě třetiny dotázaných, třetina pak v pronajatém. Nejčastěji ve vlastním žije střední generace ve věku 30 - 50 let a lidé s vyšším vzděláním, nejméně často, nepřekvapivě, ti nejmladší ve věku 20 - 30 let.

Čtvrtina Čechů považuje vlastní bydlení dokonce za nedosažitelný sen a 47 % lidí si myslí, že se dnes mladí k nemovitosti jen tak nedostanou. Největší pesimismus samozřejmě vládne v Praze, kde jsou ceny bytů nejvyšší.

Chudí v nájmu ještě více chudnou

Lidé bydlící v nájmu vydávají na bydlení v průměru o 1800 korun měsíčně více než ti, kteří bydlí ve vlastním. V nájmech přitom žijí spíše lidé s nižšími příjmy. Náklady spojené s bydlením představují u vlastníků 27 procent příjmů domácnosti, v nájmu u soukromníka je to 37 procent, ve státním nebo obecním bytě 31 procent.

Vlastní bydlení jen pro elity?

V tom, jestli si mohou pořídit vlastní bydlení, jsou nejpesimističtější mladí lidé od 20 do 30 let. Důvod vidí především v tom, že tempo růstu cen nemovitostí je výrazně rychlejší než růst mezd. Shodují se také v názoru, že brzy si bude moci dovolit vlastní bydlení jen úzká skupina lidí.

Kdo za to může? Banky

Zhruba dvě třetiny respondentů spatřují vinu na straně bank. Vadí jim, že nechtějí půjčovat celou částku ceny nemovitosti a podezírají je, že jim jde jen o vysoké zisky. Stoprocentní hypotéky banky na základě doporučení České národní banky (ČNB) neposkytují od října 2016. „Jde o určitý paradox, protože banky ve druhém pololetí snížily úrokové sazby a snaží se, aby byly hypotéky pro lidi opět dostupnější. V praxi je to ČNB, kdo v posledních letech vydává doporučení, které omezují dostupnost hypoték,“ upozornil Weiss.

tojevrazdanachcala ( 4. září 2019 08:09 )

Na co spotřebují byt?
Ať si ho pouštějí na jutube. Stejně jsou tam pořád. A žijí jen virtuálně.

amanda gertrudova ( 4. září 2019 07:55 )

Banky nedají všechny peníze,aby to nedopadlo třeba jak ve Španělsku.krite vznikla právě takhle. když všichni přišli o práci ,banky jim byty sebraly. Pak se ještě banky vyprošťovací z peněz daňových poplatníků.

Zobrazit celou diskusi