
Dopřejte si odpolední svačinu. Víme, čeho si můžete zdravě a levně přikousnout
Výživoví odborníci radí, že svačit byste měli dvakrát denně. Zdravá svačina nemusí být nutně o drahých surovinách. Jídlo je jen zapotřebí nutričně vyvážit, stačí obyčejné potraviny a z nich vykouzlíte skvělé pochoutky, aniž byste museli sáhnout hluboko do kapsy.
„Z nutričního hlediska je velmi důležité, jaké živiny svačinu tvoří. V opačném případě může být jídlo nevyvážené a budete mít brzy hlad,“ říká specialistka na výživu Ing. Iva Rychnovská (dříve Veselá) z poradny Food Life.
Odpoledne je zapotřebí organismu podat bílkoviny a sacharidy začít mírně omezovat (ne zcela vyloučit). Mezi bílkoviny řadíme maso a výrobky z něj (šunky, sardinky, tuňák ve vlastní šťávě), mléko a výrobky z něj (jogurty, kefíry, tvarohy, cottage, sýry) a vejce nebo populární zpracovaný vaječný bílek.
Z rostlinných zdrojů do bílkovin řadíme luštěniny a výrobky z nich (tofu, tempeh, sójové vločky, pomazánky z luštěnin apod.).
Bílkoviny a hubnutí
„Je hezké, že lidé hlídají energetickou hodnotu potravin, sacharidy a tuky v jídelníčku. Ale zapomínají na bílkoviny, které jsou důležité pro svalový růst, rychlou funkci metabolismu a obecně hubnutí podpoří,“ doplňuje Rychnovská.
Potraviny s vysokým obsahem bílkovin mají pro nás více významů:
- lépe navodí pocit sytosti
- zabrání kolísání hladiny cukru v krvi
- při hubnutí díky nim nedochází k odbourávání svalové hmoty
- jsou součástí trávicích enzymů, které podporují trávicí procesy
Časté chyby
Častými chybami je právě vynechávání bílkovin, pak je svačina založená převážně na sacharidech z pečiva, cukrech z ovoce a tucích z ořechů nebo pomazánek. Sacharidy a tuky, které jsou v převaze, obvykle bývají odpoledne nevyužité a uloží se do podkožního tuku jako energetická rezerva.
Příklady nevhodných odpoledních svačin
- ovocný salát – obsahuje fruktózu, která má vysoký glykemický index a nezasytí na dlouhou dobu. Proto ovoce doplňte o jogurt, ořechy nebo ovesné vločky (nebo vše dohromady).
- káva se sušenkou – velmi nízká energetická hodnota, pouze zdroj cukru a tuku
- rohlík s máslem – chybí bílkovina (šunka, sýr apod.)
- raw tyčinka – obsahuje jen cukry z ovoce a tuky z ořechů
- jogurt s vločkami a ovocem – malé množství bílkovin z jogurtu (cca 5 g), stále převažují sacharidy z vloček a cukry z ovoce
- sladkost/koláček – potravina s vysokým glykemickým indexem, vede k nabírání
- hrstka ořechů – nevhodné, chybí obilný výrobek
Příklady vhodných svačin
- 100 g cottage, 50 g žitný chléb, zelenina
- 80 g tuňáková pomazánka s cibulkou, menší kousek celozrnného pečiva, čerstvá zelenina
- ½ ks mozzarella light, pečivo, zelenina
- cizrnový salát s vajíčkem, lžíce jogurtu, sůl, pepř, kousek pečiva
- proteinová tyčinka (ideálně bez polevy)
- vegan smoothie – 1 odměrka rýžového proteinu, 100 g ovoce, 2 lžíce pohanky namočené ve vodě, lžíce dýňových semínek
- ovocný tvaroh – ½ ks tvarohu, 100 g ovoce, lžíce vloček, lžíce ořechů, stévie nebo javorový sirup
- banánová zmrzlina – 80 g polotučný tvaroh, 1 lžíce zakysané smetany, ½ ks banánu, lžička kokosu, agávový sirup (směs vyšlehat a nechat zamrazit)
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.