Houby jsou nízkokalorické a zdarma. Oživte si jídelníček jednoduchými recepty

  • Houby jsou nízkokalorické a zadarmo. Zpestřete svůj jídelníček jednoduchými recepty.
    Autor: ula - 
    13. 8. 2016
    06:15

    Houbařská sezona je v plném proudu, Češi vyrážejí do lesů, počasí jim přeje. Pokud chcete jíst levně a zároveň zdravě, určitě byste měli houby zařadit na svůj jídelníček. Přesto byste si měli dávat pozor, jak houby upravíte. Máme pro vás rychlé, zdravé a chutné recepty právě z jedné našich nejoblíbenějších pochoutek.

  • 1.Lesní maso

    Chodit do lesa na houby neznamená jen aktivní procházky na čerstvém vzduchu, při kterých můžete zhubnout. Možná jste už slyšeli, že se houbám také říká „lesní maso“. Svou konzistencí trochu maso připomínají a nutričními hodnotami se mu podobají pro obsah kvalitních bílkovin.

     

    „Výživová hodnota hub je velmi zajímavá. Houby jsou nízkokalorickou potravinou s 90procentním podílem vody a energetickou hodnotou jen 100-120 kJ na 100 gramů. Obsahují 3-5 gramů bíkovin, které jsou zastoupené esenciálními aminokyselinami. Sacharidy v houbách se vyskytují ve formě stravitelných škrobů a monosacharidů a nestravitelné vlákniny,“ uvedla výživová specialistka Iva Rychnovská (Veselá) z výživové poradny Food Life.

     

    Autorka webu Zdravákuchyně.cz dodává: „Zajímavým polysacharidem v houbách jsou látky zvané glukany. Ty se podílí na imunomodulačních a detoxikačních procesech v našem těle. Podíl tuků je v houbách minimální a jsou zastoupené především nenasycenými mastnými kyselinami.“

     

    Všechny tyto látky chrání organismus před kardiovaskulárními potížemi. Z minerálů jsou houby nejbohatší na draslík, dále hořčík, vápník a minimum sodíku. Proto jsou houby mimo jiné vhodné k prevenci snižování krevního tlaku. Z vitaminů jsou houby nejbohatší na skupiny B, D a A.

    Lesní maso Lesní maso | Pavel Ryšlink


  • 2.Houbová kalorická bomba

    Houby jsou sice nízkokalorickou potravinou, ale po přidání oleje, másla nebo vajec se mohou stát kalorickou bombou. Proto s nimi nakládejte podobně jako se zeleninou. Stejně jako zeleninový salát nezalijete dresinkem nebo majonézou, tak ani do hub nepřidávejte při kuchyňské úpravě příliš mnoho vajec, másla, netvořte tučné omáčky atd.


    „Pro lepší stravitelnost je vhodné houby připravovat na minimálním množství oleje či másla a doplnit dušenou či čerstvou zeleninou“, říká výživová poradkyně Iva.

    Houbová kalorická bomba Houbová kalorická bomba | Daniel Černovský

  • 3.Pozor na nezdravé houbaření

    Je obecně známé, že houby vstřebávají mnoho látek z okolního prostředí. Proto se vyhýbejte místům v okolí silnic, továren a podobných míst, kde může být životní prostředí znečištěné.

    Pozor na nezdravé houbaření Pozor na nezdravé houbaření | Karel Janeček


  • 4.Tradiční houbový kuba (1 porce)

    • 50 g ječné kroupy
    • 2 lžíce sušených hub nebo hrst čerstvých
    • tvrdý sýr na posypání
    • 1 lžička másla
    • 1 lžička oleje
    • ½ ks cibule
    • sypký zeleninový bujon bez glutamátů
    • sůl, pepř, lisovaný česnek
    • špetka majoránky podle chuti
    • sladkokyselé okurky


    Postup: Na pánvi rozpustíme olej a máslo, orestujeme cibuli, houby, přidáme koření a chvíli restujeme. Přisypeme propláchnuté kroupy, zalijeme horkou vodou a vaříme na mírném plamenu, až se voda vyvaří. Ke konci přidáme lisovaný česnek a podle potřeby dosolíme. Z hotových krupek tvoříme kopečky, které posypeme sýrem a podáváme se sladkokyselou okurkou.

    Houbový kuba (ilustrační foto) Houbový kuba (ilustrační foto) | Profimedia


  • 5.Vaječná omeleta s hříbky

    • 1 vejce a 1 bílek
    • hrst čerstvých hříbků
    • 3 polévkové lžíce smetany na vaření 12%
    • 2 polévkové lžíce jarní cibulky
    • 1 lžička sezamového oleje
    • 1 čl slunečnicového oleje
    • sůl, pepř, chilli, kari koření
    • 60-80 g celozrnného nebo žitného pečiva


    Postup: Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm nakrájenou cibuli, sůl, pepř a nakrájené hříbky. Po chvilce přilijeme rozmíchané vajíčko s bílkem, smetanou, solí, pepřem a kari kořením. Pár vteřin promícháváme a poté dobře rozlijeme po pánvi. Omeletu přikryjeme pokličkou a necháme dojít do měkka (pozor na vysušení omelety).

    Vaječná omeleta s hříbky (ilustrační foto) Vaječná omeleta s hříbky (ilustrační foto) | Jiří Nováček


  • 6.Zapečené těstoviny s houbami

    • 60 g těstovin
    • 3 plátky šunky nad 90 % masa
    • 3 polévkové lžíce mražené kukuřice
    • 4 polévkové lžíce smetany na vaření 12 %
    • 1 vejce
    • 1 lžička oleje
    • ½ ks cibule
    • sůl, pepř
    • tymián
    • rozmarýn
    • drcený kmín
    • petrželka


    Postup: Těstoviny uvaříme v mírně slané vodě doměkka. Na oleji orestujeme cibuli, šunku, plátky hub, kukuřici, přidáme sůl, pepř, drcený kmín, tymián a rozmarýn. Hotové těstoviny promícháme s touto směsí, přidáme vejce, smetanu, nakrájenou petrželku a dochutíme podle potřeby solí. Těstoviny přendáme do zapékací misky a zapečeme v troubě dozlatova na 180 °C.

    Zapečené těstoviny s houbami (ilustrační foto) Zapečené těstoviny s houbami (ilustrační foto) | Daniel Černovský

308win ( 13. srpna 2016 15:46 )

Jo zdarma pokud nejdete zbírat do míst kde nemáte co dělat pak vás taková pochoutka vyjde i na 50 000kč Teď je to prý velmi dobrý adrenalinový sport chytí - nechytí. Včera sem vyděl jedny takové plakat u cesty když je tam brali policajti

Zobrazit celou diskusi