Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rodiče vybavují školáky na dluh. Nechtějí, aby se jim bohatší děti posmívaly

Autor: ula - 
31. srpna 2016
06:15

Začátek školního roku vždy poznamená rodinný rozpočet. Řada rodičů, zejména matky samoživitelky, řeší těžkou situaci úvěrem. Často k tomuto řešení přistupují, protože chtějí, aby se jejich děti vyrovnaly spolužákům z ekonomicky silnějších rodin, a nakupují dětem počítače a tablety. Mnohdy ale neví, že k výuce je děti nepotřebují.

Zahájení školního roku vyjde rodiče dětí na základní škole v průměru na 5200 korun, u středoškoláka je to téměř 8000 korun. Roční výdaje za školu jsou pak samozřejmě ještě vyšší. „I s obědy a nejrůznějšími školními akcemi přijde rodiče mladších dětí celý školní rok v průměru na 12 700 korun, u středoškoláků dokonce na 20 650 korun,“ uvedla ředitelka Profi Credit Dana Hakavcová.

Srpen = měsíc půjček

Každá třetí česká rodina si podle průzkumů v souvislosti se školní docházkou vzala v minulosti půjčku, ať už od příbuzných nebo finanční instituce. „Pravdou je, že v posledních letech je září jedním z nejsilnějších měsíců, co se zájmu o úvěry týče. Rodiče podle průzkumu utratí nejvíc peněz za učebnice, knihy a sešity, následuje obuv a oblečení, “ potvrzuje Hakavcová.

Největší problémy mají matky samoživitelky

Podle informací společnosti KRUK, která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů, je srpen také měsícem, ve kterém hlavně matky samoživitelky využívají různých malých půjček k pokrytí nákladů na začátek školy a na druhé straně si domlouvají odložení již nastavených splátek kvůli nákupu školní výbavy.

„Náklady na školáky každým rokem stoupají a ekonomicky slabší rodiny bez úspor se mohou snadno dostat do situace, kdy jejich běžné příjmy na potřebnou výbavu nestačí. Především matky samoživitelky pak volí jako východisko úvěr, který ovšem mají později problém splácet,” říká Markéta Fixová, tisková mluvčí společnosti KRUK a dodává: „Srpen je měsícem, kdy nám volají zadlužené samoživitelky, že nemají na pravidelné splátky svého dluhu, protože musí platit vysoké výdaje za výbavu svých dětí do školy. Situaci řeší nižší platbou v daný měsíc a naopak navýšením v měsíci dalším.

Nákupy mobilů a počítačů na dluh

Rodiče chtějí svým dětem zpříjemnit začátek školní docházky a zároveň minimalizovat sociální rozdíl oproti spolužákům z bohatších rodin. Elektronická výbava školáků může vyjít i na několik tisíc. Prvňáci už mají běžně mobil, tablet i počítač, ačkoliv je ke školní výuce na základní škole v zásadě nepotřebují.

V rámci domácí přípravy na výuku nemusí mít děti doma vlastní počítač. Seminární práce mohou odevzdávat i v ručně psané podobě a až v deváté třídě musí poprvé odevzdat práci, která je jak v elektronické, tak v tištěné podobě. K tomu ovšem mohou využít školní počítače.

Jak se vyhnout zadlužení?

Předtím, než začnete uvažovat o půjčce, si zjistěte, co přesně bude školák potřebovat a jaké pomůcky mu zdarma poskytne škola. „Pro děti, jejichž rodiče nemohou nakoupit ani sešity a další základní pomůcky, mívají školy připravený sociální program, ze kterého jim na základní pomůcky přispívají,” vysvětluje Fixová.

Rozvedení rodiče, kterým bylo svěřeno do péče dítě, mohou požádat okresní (obvodní) soud o zvýšení výživného z důvodu vyšších nákladů spojených s povinnou školní docházkou.

Domácnosti s příjmem nižším, než je 2,4násobek životního minima, mohou žádat o dávky státní sociální podporu v podobě přídavku na dítě, rodičovského příspěvku nebo příspěvku na bydlení.

zednik ( 31. srpna 2016 14:06 )

Nebylo by levnější a pro jejich budoucí život vysvětlovat dětem ( i těm z bohatých rodin), že život není jen o penězích a luxusních možnostech jejich rodičů? Třeba by se mohla s osvětou zapojit i škola. Až dítě ze soc.slabší rodiny bude smutnit, že spolužák lítá s mámou každý měsíc na nákupy do Paříže,prázdniny tráví v Karibiku atd., sociálka mu taky pomůže, aby netrpělo depresema a necítilo se méněcenné ? A platit to ve skutečnosti bude těm všem dětem, co prostě chtějí mít vše i když to zjevně nepotřebují, a jejich matky rodí dál jak o život kdo tedy ? My všichni.

vlaku ( 31. srpna 2016 06:52 )

Žádosti přes sociálku. Tak možná za 8 měsíců od podání se vám někdo ozve s omluvou na pozdní reakci v podobě technického problému.

Zobrazit celou diskusi